342 / 612
    Koložvárska kapusta s hovädzím mäsom (a kyslou smotanou bokom)
    lubos
    autor

    Kolozsvár je maďarský názov rumunského mesta Cluj-Napoca (slov. Kluž), hlavného mesta Sedmohradska (Transylvánie). Rumunský názov jedla je teda „Varza a la Cluj“ (kapusta na spôsob Cluj). O pôvode receptu možno vďaka spolužitiu ľudí rôznej národnosti v regióne polemizovať, no väčšina receptov má spoločné aspoň použité suroviny: kyslá kapusta, ryža, bravčové mäso, klobása a smotana.

    Recept, podobný tomu, aký bol zverejnený v marcovom čísle časopisu Dobré Jedlo:

    700g bravčového pliecka, pomletého (v našom prípade v kombinácii s mletým hovädzím krkom)
    1kg kvasenej kapusty
    250g guľatozrnnej ryže, surovej
    2 – 3 cibule, najemno nasekané
    3 strúčiky cesnaku
    Mletá rasca, sladká mletá paprika
    Bobkový list
    Voda alebo vývar
    Bravčová masť
    3 jemne pikantné klobásky, nakrájané na kolieska
    1 kyslá smotana
    1 smotana na šľahanie
    Soľ, mleté čierne korenie

    1. Mäso: Na masti osmažte polovicu nasekanej cibule, pridajte cesnak a mletú červenú papriku, rascu a po chvíli aj mleté bravčové mäso. Všetko spolu osmažte, pridajte soľ, mleté korenie a bobkový list a podlejte vodou alebo vývarom. Prikryté duste do zmäknutia.
    2. Kapusta: Kapustu prepláchnite (ak treba) a nakrájajte na menšie kúsky. Na masti osmažte zvyšnú cibuľu, pridajte mletú červenú papriku a rascu (ak ju kapusta neobsahuje), kapustu a keď treba, trochu vody. Prikryté duste do zmäknutia.
    3. Ryža: Ryžu prepláchnite pod studenou vodou a predvarte v 300ml osolenej vody.
    4. Zapekaciu formu o rozmere 30x20cm vymažte olejom a postupne po vrstvách ukladajte: 1/3 kyslej kapusty, ½ uduseného mäsa, ½ nakrájaných klobások a ďalšiu 1/3 kyslej kapusty.
    5. Zamiešajte spolu kyslú so sladkou smotanou. Na vrstvu kyslej kapusty nalejte polovicu tejto zmesi a navrstvite na ňu všetku predvarenú ryžu.
    6. Na ryžu rozložte zvyšné mleté mäso, kolieska klobások a kyslú kapustu. Všetko znova zalejte vymiešanou smotanou.
    7. Dajte piecť na 180°C na asi 40 – 50 minút.

    16. feb 2018