346 / 612
    Pečená kačka s domácimi lokšami a červenou kapustou
    lubos
    autor

    Pre tých, ktorí nepôstujú 😇

    21. feb 2018
    lubos
    autor

    1. Kačku určite deň vopred riadne nasoľte (zvnútra aj zvonku). Viac, ako by ste chceli...
    2. Na druhý deň priveďte k izbovej teplote, osušte papierovou utierkou, kožu jemne popichajte nožom (nie mäso), najmä v tých tučných častiach.
    3. Rúru vyhrejte na 150°C, kačku umiestnite na rošt prsiami nahor, pod rošt umiestnite plech s dvoma pohármi vody. Takto pečte kačku prvú hodinu. Po hodine otočte prsiami nadol. Ak treba, dolejte do plechu vodu, no už by tam malo byť dosť tuku.
    4. Po dvoch hodinách znovu otočte a pečte ďalšiu hodinu. Ak sú stehná mäkkučké, mohlo by to stačiť. Ak nie, otočte a pečte ešte hodinu (ak máte väčšiu kačku).
    5. Nakoniec zvýšte teplotu na 230°C a pečte ďalších možno 20 minút (teraz iba so suchým plechom pod roštom - nechcete vlkosť v rúre a ani kvapkajúci tuk na dno rúry) do peknej farby a chrumkavosti.
    6. Vytiahnite z rúry a nechajte pár minút postáť. Podávajte v celku, nech si hostia natrhajú svoje mäso, bude totiž úplne mäkkučké.

    Lokše: nie je nad domáce, keď máte 2 hodiny času, plus hodinu na upratovanie.
    Týchto lokší sme ešte dosť neurobili. Vždy hosťom chýbali.
    Uvarte múčne zemiaky v šupke, nechajte vychladnút, ošúpte, postrúhajte na jemnom strúhadle, pridajte pár štipiek soli a zhruba 1/3 hmotnosti zemiakov polohrubej múky, alebo toľko múky, aby cesto držalo, ale nebolo príliš tuhé.
    Vyvaľkajte lokšíky a opekajte na suchej panvici, každú lokšu pomažte masťou z kačice.

    Mňam.

    21. feb 2018