374 / 612
    Klasické slovenské sypké teľacie rizoto, kvasená kapusta a uhorky, strúhaný syr
    Komentár bol odstránený
    lubos
    autor

    Teľacie mäsko je šťavnaté a vhodné pre deti. Potrebuje iba krátku tepelnú úpravu, preto je vynikajúce na rýchle víkendové obedy alebo večere.

    1. V sitku dôkladne prepláchnite bielu basmati alebo inú dlhozrnnú ryžu.
    2. V hrnci na tuku osmažte nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, cibuľa, zeler, cesnak, paštrnák, ...), pridajte sušené bylinky (tymián, majorán, bazalka, ...), soľ a korenie.
    3. Pridajte ku koreňovej zelenine ryžu, dolejte trochu oleja, ak treba a ryžu krátko osmažte.
    4. Prilejte vodu alebo ideálne vývar k ryži (na 1 pohár lúpanej bielej ryže 1 a ½ pohára tekutiny). Premiešajte, osoľte, pridajte bobkový list. Priveďte k varu a duste prikryté do uvarenia ryže. Potom jemne premiešajte, prikryte a už ďalej nemiešajte. Príliš intenzívne miešanie by mohlo ryžu popučiť – namiesto krásne sypkého rizota by ste mali na tanieri ryžovú kašu.
    5. Nakrájajte teľacie stehno alebo karé na malé kúsky. Osmažte ich v panvici na veľmi horúcom oleji. Radšej na viackrát, ako príliš veľa kúskov mäsa naraz. Mäso postupne soľte a jemne okoreňte. Opekajte mäso krátko, bude hotové veľmi rýchlo.
    6. Opečené mäso aj s výpekom z neho postupne pridávajte k ryži. Tú nakoniec premiešajte, ak treba dochuťte a podávajte.

    My sme ešte vo vriacej osolenej vode obarili zeleninu (brokolicu, karfiol, cuketu, ...), ktorú sme pridali spolu s mäsom k hotovému rizotu. Nasucho sme opražili tekvicové semienka, ktorými sme jedlo posypali.

    10. apr 2018