401 / 612
    3x kokosový koláč
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený
    lubos
    autor

    Výborný koláčik, ak máte rady kokosovú chuť podobnú napr. tyčinke Bounty (nie však tak sladkú). Recept je upravený zo stránky https://smittenkitchen.com/2018/04/triple-cocon.... Ďakujeme

    KORPUS

    150g hladkej múky (napr. špadlovej)
    40g sušeného strúhaného kokosu
    2 lyžice kryštálového cukru
    1/2 lyžičky soli
    120g studeného masla
    asi 40ml veľmi studenej vody

    Premiešajte suché suroviny, pridajte na kocky pokrájané veľmi studené maslo a pomvrte do konzistencie hrubej múky s hrudkami. Maslo nechcete roztopiť. Pridajte toľko studenej vody, aby cesto splynulo do jednej masy. Zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na aspoň 30 minút do chladničky.
    Toto všetko možno urobiť i v kuchynskom robote s nožmi.

    Vyvaľkajte cesto a rozprestrite do papierom vyloženej 23cm formy.
    Dajte na aspoň 20 minút do mrazničky.
    Cesto riadne popichajte, potrite zhora olejom a jemne z vrchu pritlačte hliníkovú fóliu (na zachovanie tvaru cesta).
    Vložte do 200°C horúcej rúry.
    Po 20 minútach opatrne odkryte a potrhané cesto napackajte naspäť. Pečte ešte aspoň ďalších 10 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

    KOKOSOVÝ KRÉM

    25g hladkej múky
    1/4 lyžičky soli
    180g kryštálového cukru
    extrakt z vanilky alebo trochu mletej vanilky
    2 väčšie vajcia
    230ml plnotučného mlieka
    230ml kokosového mlieka
    150g strúhaného sušeného kokosu
    60g masla
    1 - 2 lyžičky rumu (ak chcete)

    Zamiešajte prvé 4 suché suroviny, pridajte vajcia, primiešajte obe mlieka a nakoniec sušený kokos. Priveďte k varu a varte do zhustnutia, asi 5 - 7 minút. Odstavte a postupne primiešavajte maslo, nakoniec aj rum, ak chcete. Nechajte trochu stuhnúť a takmer vychladnúť a napackajte do upečeného a vychladnutého korpusu.

    Nechajte riadne stuhnúť.

    Podávali sme so šľahačkou a posypané toastovaným sušeným kokosom.

    16. máj 2018