463 / 612
    Úžasný trhateľný tekvicovo škoricový kysnutý koláč
    lubos
    autor

    .
    Návšteva si sama natrhá z koláča, ktorého vrstvy sa krásne od seba oddeľujú!

    Krásny popis aj s obrázkami je tu: http://ourbestbites.com/pumpkin-pull-apart-bread/
    Ďakujeme!

    Cesto:
    180ml vlažného mlieka
    1 vrecko droždia (alebo droždie alebo kvások na 500g múky)
    250 – 300g tekvicového pyré (polovica ide na potretie cesta)
    3 lyžice roztopeného masla
    2 lyžice cukru
    1 lyžička soli
    1 vajce
    500g obľúbenej múky (špalda, pohánka, celozrnná múka ... alebo kombinácia) na kysnuté cesto

    Posýpka:
    3 lyžice roztopeného masla
    (plus polovica z vyššie spomenutého pyré)
    150g hnedého cukru
    1 lyžica škorice

    Glazúra:
    100g práškového cukru
    ½ lyžičky škorice
    vanilkový extrakt
    1 – 2 lyžice mlieka

    Tekvicové pyré spravíte tak, že malú tekvicu pozdĺžne rozpolíte, semená vyškrabete lyžicou a dáte tekvicu piecť rezom nadol do rúry na 180°C pokiaľ úplne nezmäkne. Dužinu vydlabete a pomixujete na pyré.

    1. Premiešajte POLOVICU tekvicového pyré so všetkými ostatnými surovinami v kuchynskom robote s hákom (alebo ručne) a vymieste jemne lepivé, hladké, ľahké a poddajné cesto. Ak je cesto suché, pridajte mlieko, ak príliš lepivé, pridajte trochu múky. Nechajte cesto na teplom mieste riadne nakysnúť.
    2. Vyvalkajte cesto na rozmer asi 40 x 30cm. Premiešajte zvyšné pyré s roztopeným maslom a natrite to na vyvalkané cesto. Posypte všetko hnedým cukrom premiešaným so škoricou.
    3. Rozkroje cesto na 5 rovnako širokých pásov (teda 10 x 30 cm) a poukladajte ich všetky na seba.
    4. Pokrájajte vežu z plátkov cesta na viacero menších častí a tie ukladajte opreté o seba do maslom vymazanej formy. Pozrite sa na obrázky v recepte tu: https://ourbestbites.com/pumpkin-pull-apart-bread/
    5. Nechajte ešte všetko chvíľu podkysnúť a pečte na 180°C do hotova (asi 40 – 60 minút, skúste test špáradlom). Pred podávaním nechajte aspoň trochu vychladnúť.
    6. Pri podávaní prelejte glazúrou (zamiešajte všetky suroviny spolu).

    Mňam!

    18. okt 2018