496 / 612
    Ľahké a bohaté jablkové pité
    lubos
    autor

    .
    Cesto:

    500g hladkej múky (špaldová, pohánková, mandľová, ražná, kombinácia, ...)
    250g studeného masla
    3 lyžice cukru
    1 lyžička soli
    1 prášok do pečiva
    vanilkový extrakt

    Jablká na pečenie (8 veľmi veľkých)
    Škorica
    Citrónová šťava

    1. Vymiešajte všetko nadrobno nakrájané (alebo nastrúhané) studené maslo s múkou (premiešanou s práškom do pečiva), cukrom, soľou a vanilkou. Pracujte rýchlo, aby sa maslo neroztopilo. Pridajte lyžičku veľmi studenej vody, ak cesto nedrží pohromade. Rozdeľte cesto na dve polovice a zabaľte obe do fólie a dajte na 30 min. do chladničky.

    2. Vymažte formu o veľkosti cca. 30x20cm maslom (väčšia forma = kratšie pečenie + nižší koláč).
    3. Rozprestrite na dno formy polovicu cesta. Popichajte vidličkou.
    4. Postrúhajte jablká na pečenie (8 obrovských), premiešajte ich s cukrom podľa chuti, vanilkou, citrónovou šťavou a škoricou. Naukladajte ich na cesto.
    5. Prikryte jablká druhou polovicou cesta (nastrúhanou alebo vyvaľkanou).
    6. Pečte na 170°C asi 50 minút.

    4. feb 2019