509 / 612
    Vianočka s hrozienkami
    lubos
    autor

    .
    200 g hladkej múky
    200 g polohrubej múky
    90 g práškového cukru
    1 vrecko sušeného droždia
    Vanilka alebo vanilkový cukor
    175 ml vlažného mlieka
    80 g masla pri izbovej teplote
    2 žĺtky
    50 g hrozienok
    1 lyžicu rumu
    vajce na potretie
    soľ
    30 g mandľových lupienkov na posypanie

    Postup:
    1. Pripravíme cesto: Z múk, droždia, vanilky, cukru, žĺtkov, štipky soli a vlažného mlieka vypracujeme cesto, do ktorého vmiesime maslo a hrozienka namočené rume (aj s rumom). Necháme prvýkrát nakysnúť prikryté potravinárskou fóliou.
    2. Na pomúčenej doske prepracujeme cesto a rozdelíme ho na 8 rovnakých bochníkov (podľa kuchynskej váhy). Posledný rozdelíme na dve časti a odložíme. Zo siedmych častí vytvarujeme valčeky rovnakej dĺžky s priemerom asi 2,5 až 3 cm (dlhé asi 30cm). Základ vianočky upletieme zo 4 valčekov. Začneme pliesť od stredu ku koncom. Základný vrkoč preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
    3. Strednú časť upletieme z troch valčekov a položíme na základný vrkoč. Miesto, kam budeme ukladať stredný vrkoč potrieme vyšľahaným bielkom. Nakoniec spojíme zatočením dvoch valčekov posledný vrkoč a položíme na bielkom potretú strednú časť.
    4. Vianočku prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom ju natrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme asi 10 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C. Potom teplotu mierne zvýšime na 180°C a pečieme ešte 20 - 30 minút. Spravíme test špáradlom.

    Do sviatočnej vianočky môžete okrem hrozienok pridať kandizovanú pomarančovú alebo citrónovú kôru.

    18. feb 2019