512 / 612
    Esterházy torta
    lubos
    autor

    .
    Krásny recept s obrázkami tu: https://letthebakingbegin.com/esterhazy-hazelnu...

    V preklade:

    Korpus:

    1. Vyšľahajte 10 bielkov, pokiaľ nezačnú peniť, postupne po lyžiciach pridávajte 250g práškového cukru. Vyšľahajte do tuha a postupne a opatrne primiešajte 275g mletých lieskových orechov.
    2. Na 10 kúskov papiera na pečenie si vyznačte kruhy s priemerom 20cm a rozdeľte bielkové cesto na týchto 10 kruhov. Pečte postupne po 7 minút na 150°C.

    Krém:
    1. 10 žĺtkov vymiešajte so 170g práškového cukru, vanilku (alebo vanilkový cukor) a primiešajte 5 lyžíc hladkej múky. Prilejte 225ml vriaceho mlieka. Dajte do kastróla, varte do úplného zhustnutia pri stálom miešaní. Nechajte vychladnúť.
    2. 280g zmäknutého masla vymiešajte do peny (v kuchynskom robote s metličkou), postupne pridajte puding (pri izbovej teplote).

    Postupne rozotrite krém medzi korpusy, vrchný nechajte prázdny, pretrite aj okraje torty.
    Navrch natrite zmes 1 pohára práškového cukru a asi 4 – 5 lyžíc citrónovej šťavy. Ak treba, namiešajte tak, aby sa dala poleva rozotrieť, no nestekala po krajoch.
    Do časti polevy (2 lyžice) vmiešajte kakao.

    Natrite teda polevu navrch torty, kakaovou časťou naneste špirálu a špáradlom od stredu striedavo vyznačte čiary. Kraje torty dozdobte nasucho opraženými mandľovými lupienkami (pozor, nespáliť). Podávajte na druhý deň.

    20. feb 2019