552 / 612
    Bravčová krkovička a parené zemiakovo batátové pyré
    lubos
    autor

    .
    Pyré:
    - ošúpané, nakrájané a osolené zemiaky (ideálne múčne, varný typ "C", alebo aspoň "B") a sladký zemiak naparte slanou vodou v sitku na parenie alebo v parnej rúre (bez soli)
    - zemiaky vyberte, nechajte chvíľu prirodzene vyschnúť, popučte s hrudou masla a soľou, ku koncu primiešajte teplé mlieko alebo jeho alternatívu,

    Krkovička:
    - krkovičku aspoň deň, ideálne dva dni vopred nasoľte, zvyčajne solím tučné mäso v pomere 8g soli na 1kg mäsa (konzervatívne) alebo aj viac, podľa zvyklostí,
    - pred pečením vmasírujte do krkovičky mletú rascu a pretlačený cesnak, bohato, bez hanby,
    - vložte ju do hrnca alebo jánskeho skla alebo zapekacej misy, podlejte trochou vody a dajte hermeticky uzavretú piecť na 125°C na 4 hodiny, potom krkovičku nechajte takmer vychladnúť v tekutine na kuchynskej linke. Vyberte mäso, dajte na mriežku a pod ňu plech, dajte do rúry vyhriatej na 230 - 240°C a pečte dohneda. Mňam.

    Podávajte s pyré a krátko povarenou jarnou zeleninou a výpekom z mäsa.
    Teda! Obed pre hladošov.
    Pre malých menej mäsa, viac zeleniny.

    30. máj 2019