575 / 612
    Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (01/2020): Tradičné bavorské praclíky
    lubos
    autor

    .
    Bavorské praclíky
    (6 - 8 kusov, príprava 3 - 12 hodín, pečenie 15 minút)

    420g chlebovej múky
    Droždie na 500g múky (7g vrecko)
    1 lyžica hnedého cukru
    125ml studeného piva (ležiak, napr. Plzeň)
    125ml vlažnej vody
    30g zmäknutého masla
    2 lyžičky soli

    80g sódy bikarbóny
    1,5 litra vody
    1 žĺtok rozmiešaný s 1 lyžicou vody
    hrubozrnná soľ alebo strúhaný syr na posypanie

    1. Z časti vlažnej vody, múky, cukru a celého droždia pripravte kvások. Premiešajte zvyšnú preosiatu múku, cukor a soľ. Pridajte zvyšnú teplú vodu, pivo a maslo. Vymieste hladké a jemne lepivé cesto. Nechajte nakysnúť, najlepšie v chladničke cez noc (alebo aspoň 2 hodiny).
    2. Medzitým pečte sódu bikarbónu 60 minút pri teplote 120°C.
    3. Rozdeľte cesto na 6 dielov, vyvaľkajte ich na 60cm dlhé pásy, ktoré budú v strede najhrubšie, ku kraju tenšie.
    4. Vytvorte z nich tvar U, hore pretočte 2x, zahnite horné konce k hrubšiemu spodku a pritlačte. Nechajte takto 5 minút nakysnúť.
    5. Upečenú sódu priveďte k varu v 1,5 litry vody. Nechajte rozpustiť a plameň stíšte. Praclíky namočte do sódovej vody na 30 sekúnd a naberačkou vyberte.
    6. Praclíky natrite žĺtkom a striedmo posypte hrubozrnnou soľou. Pečte na 200°C asi 14 - 16 minút. Ak pečiete dva plechy naraz, v polovici pečenia ich vymeňte. Ak používate syr, posypte ním z rúry práve vytiahnuté praclíky.
    7. Nechajte praclíky aspoň 15 minút vychladnúť.

    Poznámky:
    - praclíky možno jesť ešte teplé, zvonku jemne chrumkavé, vnútri vláčne, alebo počkať do ich úplého vychladnutia a zapíjať ich chrumkavé a tuhšie napríklad pivom,
    - na dosiahnutie tmavej mahagónovej farby praclíkov sa štandardne používa vodný roztok lúhu (hydroxid sodný), ktorý patrí k najsilnejším zásadám (opak kyseliny). Praclíky sa doň tesne pred pečením namočia. Keďže lúh môže byť pri nesprávnom zaobchádzaní s ním pre nás rovnako nebezpečný ako silná kyselina, nahrádzame ho v domácich podmienkach sódou bikarbónou. Jej účinky však zosilňujeme dlhším pečením (sušením) pri nízkej teplote.
    - na dokončenie hotových praclíkov môžete tiež použiť čokoládu, škoricový cukor alebo cukrovú polevu,
    - praclíky sú v Európe známe minimálne už od 12. storočia, kedy sa ich tvar používal na označenie pekárov a ich cechu, hlavne na území Nemecka a Francúzska. Pôvod praclíkov nie je známy, no predpokladá sa, že za jeho vznikom stoja niektorí z európskych mníchov. Praclík je v kresťanskej tradíci považovaný za symbol príchodu Veľkej noci - v pôstnom období sa pripravoval bez mlieka, vajec alebo masla.

    21. jan 2020