594 / 612
    Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (04/2020): Plnený veľkonočný veniec

    Tak na tento veniec by som si prosila recept 😉👍

    6. feb 2020

    Aj ja by som poprosila receptík, vyzerá famózne ☺️

    6. feb 2020
    lubos
    autor

    @vevka225
    @agatulienka82

    Ahojte dievčatá!

    Posielam recept na veľkonočný veniec. V mesačníku ešte nevyšiel, v stánkoch bude niekedy v prvej tretine marca 2020 aj s fotografickým postupom a s video návodom na FB stránke Dobrého jedla.
    Prajem príjemný zvyšok dňa!

    Veľkonočný plnený veniec
    (12 osôb, príprava a kysnutie 60 - 90 minút, pečenie 35 minút)

    Na cesto:
    500g polohrubej múky
    250 ml vlažného mlieka
    60g zmäknutého masla
    50g jemného kryštálového cukru
    2 Žĺtky
    Droždie na 500g múky (7g vrecko)
    Štipka vanilky a soli

    Na plnky:
    70g cukru
    1 lyžica škorice
    Maslo na potieranie

    150g mletého maku
    150ml horúceho mlieka
    2 lyžice lekváru
    Cukor podľa chuti

    250g hrudkového tvarohu
    Cukor podľa chuti
    Vanilka

    1 vajce na potretie
    Mandľové lupienky na posypanie

    1. Z trocha múky, mlieka, cukru a celého droždia vytvorte kvások, ktorý nakysnutý následne primiešajte k zvyšným surovinám na cesto a riadne ho premieste. Cesto by malo byť jemné, nelepivé a mäkké. Nechajte ho prikryté prvýkrát nakysnúť.
    2. Rozdeľte cesto na rovnako ťažké tri časti. Rozvaľkajte každú časť na obdĺžnik o rozmere zhruba 60 x 25 cm. Na každý obdĺžnik naneste jeden druh plnky. Cesto na škoricovú plnku najskôr potrite roztopeným maslom. Obdĺžniky zarolujte na tri rovnako dlhé a rovnomerne hrubé valce a zapleťte ich okolo zaváracieho pohára rovnako ako vrkoč. Oba kraje spojte do kruhu a upevnite. Nechajte veniec ešte aspoň 15 - 20 minút nakysnúť, potrite ho rozšľahaným vajcom a posypte mandľovými lupienkami.
    4. Pečte veniec pri teplote 180°C prvých 10 minút, potom znižte teplotu na 160°C a pečte ďalších zhruba 25 - 30 minút.

    Tipy:
    Ďalšie druhy možných plniek:
    - kupované gaštanové pyré,
    - orechová plnka z mletých vlašských orechov, mlieka, citrónovej kôry a cukru,
    - domáci slivkový lekvár,
    - lieskovce a horká čokoláda,

    9. feb 2020
    lubos
    autor
    7. mar 2020