lucinocka
18. feb 2011

Kyselina listova+metafolin+DHA

METAFOLIN

 zabezpečí optimálny účinok tiež medzi tými 50% žien, ktoré nemôžu kompletne metabolizovať kyselinu listovú. Metafolín je biologická forma folátu (kyseliny listovej), ktorá je v tele ihneď dostupná. Metafolín a rozdiel od kyseliny listovej nevyžaduje metabolizmus v niekoľkých krokoch, ale je priamo využiteľný. Prostredníctvom priameho doplnenia metafolínu všetky ženy získajú čo najlepšiu zásobu od úplného začiatku!

Čo je DHA?

Kyselina dokozahexaénová – DHA - je nenasýtená mastná kyselina, ktorú si ľudský organizmus nedokáže vytvoriť sám, preto musí byť dodaná v strave. Najvýznamnejším zdrojom tejto mastnej kyseliny sú tučné morské ryby, avšak tehotné ženy majú často odpor k rybám. Odporúča sa doplnková suplementácia DHA. Femibion 400 Kyselina listová METAFOLIN + DHA obsahuje 200 mg DHA z vysoko koncentrovaného rybieho oleja vo forme kapsúl,ktoré vďaka striktne kontrolovanému výrobnému procesu nezapáchajú a nemajú žiadnu chuť, preto sú veľmi dobre znášané.

Kyselina listová (vitamín B9 ) Kyselina listová sa označuje aj ako folát a patrí do skupiny vitamínov B.
Jedným z najbohatších zdrojov folátov sú kvasnice, listová zelenina, brokolica, špenát, ružičkový kel, chren, paradajky, kapusta, karfiol, strukoviny, pečeň, obličky, olejnaté semená, orechy... Doporučený denný prísun folátov pre dospelú osobu je 400µg, v tehotenstve je táto potreba zvýšená o 100%, tzn. doporučený denný prísun folátov pre tehotnú ženu je 800µg. Spôsob prípravy a skladovanie potravín môže kyselinu listovú úplne znehodnotiť, preto si tehotná žena nedokáže zabezpečiť doporučený prísun folátov iba prostredníctvom jedla!
Odporúča sa doplnková suplementácia kyselinou listovou

Význam kyseliny listovej počas tehotenstva

Kyselina listová má veľký význam najmä v období tehotenstva, a to nielen pre gravidné ženy a ženy v období dojčenia, no i pre ženy plánujúce otehotnieť. Kyselina listová je nevyhnutná na delenie buniek, vývoj maternice, placenty, prsných žliaz, rast a vývoj embrya a plodu, podieľa sa na prenose genetickej informácie. Odporúčaným príjmom kyseliny listovej v období tehotenstva možno zabrániť vážnym poruchám z jej nedostatku.

Čo spôsobuje nedostatok kyseliny listovej

Pre plod je pri nedostatku kyseliny listovej:

  • zvýšené riziko potratu (v prvých týždňoch tehotenstva)
  • zvýšené riziko predčasného pôrodu
  • riziko nízkej pôrodnej hmotnosti
  • riziko veľmi vážnych defektov neurálnej trubice

Kedy sa odporúča začať s príjmom kyseliny listovej

Odporúča sa prijímať kyselinu listovú najmenej 4 týždne pred plánovaným otehotnením. Dostatočným príjmom kyseliny listovej možno už pred počatím vo väčšine prípadov zabrániť defektom neurálnej trubice. Práve v prvých týždňoch tehotenstva sa vytvárajú zárodky nervovej sústavy plodu, neurálna trubica sa uzatvára už medzi 22. a 28. dňom po počatí, kedy mnoho žien ešte nevie o svojom tehotenstve.
Pravidelným užívaním kyseliny listovej po dobu najmenej 4 týždňov pred otehotnenímm dosiahne žena optimálnu hladinu folátov /kyseliny listovej v bunkách a tkanivách. Kyselina listová, ktorá sa nachádza v zelenine, strukovinách... sa po konzumácii musí najprv v organizme premeniť a až potom dochádza k vstrebávaniu, tzn. že až v tele sa kyselina listová mení.

Začni písať komentár...

Odošli