131 / 427
    KRÉMOVÁ DUBÁKOVÁ POLIEVKA

    RECEPT:
    Ako prvé si vriacou vodou zalejeme sušené huby. Necháme cca 30 minút namočené. Na masle a troške (2 PL) olivového oleja si speníme na jemno nakrájanú cibuľku a 2 strúčiky cesnaku. Keď je cibuľa sklovitá, vlejeme na ňu hríbiky aj s nálevom. Pridáme 1 ČL solčanky, štipku soli, mleté čierne korenie, mletú rascu, menšiu (alebo kúsok) zelenej papriky (klasickej, nie hrubostennej), na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme vodou. Necháme variť cca 20 minút. Potom hodíme do polievky kytičku z petržlenovej vňate, vyhodíme zelenú papriku - polievke už službu spravila, dala jej kus svojej arómy.)
    V šálke si vymiešame 1,5 dl mlieka s 1 PL hladkej múky, toto vlejeme do vriacej polievky. Necháme prevrieť. Pridáme 1 syr v črievku. Na záver zjemníme 1 dl smotany na varenie a necháme prevrieť. Odstavíme z ohňa a nasypeme nasekanú petržlenovu vňať.

    15. dec 2012