177 / 427
    KARAMELOVÉ VETERNÍKY

    RECEPT:
    CESTO 500ml vody, 160g rastl.tuku-Hera, Palmarin..., 320 g pol.múky, 6-8 vajec, dve štipky soli
    PLNKA nr.1: 0,80litra mlieka, 2,5 Zlaté klasy, cukor, šlahačka
    PLNKA nr.2: 6 PL kr.cukru, 2 šľahačkové smotany 33%
    KARAMELOVÁ POLEVA: 50g kr.cukru,mlieko, 220g preosiatého pr.cukru
    Príprava trvá dva dni, takže prvý deň si treba prichystať karamelovú plnku, tzn. upálime karamel v hrnci zo širším dnom, musí byť tmavý, no nesmie zhorieť aby nezhorkol. Zalejeme ho šlahačkou a necháme rozvariť/roztopiť. Vychladnutý prelejeme do misy, v ktorej ho budeme na druhý deň šlahať. Dáme do ladničky aspoň na 12hod.
    Cesto: Dáme si do hrnca vodu ohrievať, pridáme tuk, rozpustíme, pridáme soľ a prisypeme múku, odstavíme z ohňa a miešame. Cesto sa musí odliepať od dna. Necháme ho vychladnúť a potom postupne zapracovávame po jednom vajíčka, poriadne po každom zamiešať. Vajec dávate toľko, aby sa dalo z cesta striekať a držalo tvar. Nie moc husté ale ani riedke ! Plech si pokvapkáme studenou vodou a striekacím vrecúškom tvarujeme veterníky, ja som robila také menšie a od stredu k bokom som striekala. Rúra musí byť poriadne vyhriata na 200C. Dáme piecť na cca 20min, potom vyberieme a necháme vychladnúť, keď sú vychladnuté prekrojíme.
    Plnku dva urobíme tak,že uvaríme klasicky puding, pozor aby sa pri chladnutí neurobila šupa a do vychladnuté zašlaháme trochu vyšlahanej šlahačky, cca 1/4kelímku.
    Vetetníčky plníme pudingovou plnou, na to riadna dávka karamelovej úžasnej šlahačky, ktorú sme si na druhý deň dotuha vyšlahali /ja som pre istotu dala aj ztužovaˇč ale nemusí byť), zakryjeme klobúčikom a ten polejeme karam.polevou. Upálime karamel, polejeme 2-3PL mlieka, necháme rozvariť, ak sa mlieko odparí skôr ako sa karamel roztopí,pomaličky mlieko pridávame ale nesmie ho byt vela,potom bude poleva riedka ! keď je rozvarený,pridávame postupne cukor preosiaty! a miešame. Poleva bude pri polievaní na veterníčky tuhnúť, keď ju ohrejete,zase trocha povolí. Veľa šťastia ! _

    13. okt 2013