393 / 427
    Malinový s vanilkovým mascarponw krémom a nadýchaným snehom s mandlami

    Recept:
    Cesto:
    3 ks žĺtok
    30 g cukor praškový
    1/2 ČL kypriaci prášok
    1 KL vanilkový extrakt
    180g hladká múka
    130 g maslo

    Malinová vrstva:
    600 g čerstvé alebo mrazené maliny
    3 a pol balenia tortová červená želatina
    750 ml (malinová šťava, malinový sirup) voda

    Mascarpone plnka:
    500 ml smotana na šľahanie
    250 g mascarpone
    3 PL práškový cukor
    1 KL vanilkový struk

    Snehová vrstva:
    3 ks bielok
    150 g krupicový cukor
    50 g mandľové lupienky
    2 ČL zemiakový škrob
    štipka soli

    Prvú si upečieme snehovú vrstvu. Vyšľaháme bielka so štipkou soli a postupne pridávame cukor. Nakoniec pridáme zemiakový škrob. Sneh musí byť poriadne tuhý. Na plech vyložíme maslom vymastený papier na pečenie, rozotrieme sneh na papier, posypeme plátkami mandlí a sušíme v trúbe 1-1,5 hodiny pri teplote 130 stupňov.
    Teraz si pripravíme cesto. Všetky ingrediencie ručne spracujeme na cesto, zabalíme do fólie a odložime na 1 hodinu do chladničky.Po hodine na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme tenkú vrstvu cesta. Cesto lepí, môžete ho nakôpkovať na plech a až tam buď prstami roztlačiť alebo vyvalkať niečim malým. Cesto na plechu opäť dáme na 30 minut vychladiť do chladničky. Pred pečením ho popicháme vidličkou. Pečieme v trúbe cca 10-15 minút pri teplote 180 C, kontrolujte, nech nezhorí.
    Maliny dáme jemne rozmraziť. Tortovú želatinu rozpustíme v hrnci v 750 ml horúcej vody alebo šťavy. Ja dávam menej vody a doplním malinovým sirupom do 750 ml. Šťavu so želatinou nechám zovrieť a potom mierne vychladím obsah hrnca. Keď je štava ešte teplá pridám na poli rozmrazené maliny. Zmes začne tuhnúť, poriadne premiešam a nalejem na cesto a dám do ladničky.
    Vychladnuté mascarpone a šlahačky vložíme do misky, pridáme 3 lyžice práškového cukru a lyžičku vanilky a šľaháme kým masa zhustne. Najprv je to stále riedke ale nebojte, začne to tuhnúť 😁. Plnku rozotrieme rovnomerne na stuhnuté žele a prikryjeme upečeným a vychladnutým snehovým platom a dáme na min. 2 hodiny do chladničky. Najlepšie je pripraviť zákusok večer a nechať v chladničke celú noc. Snehový plat sa potom ľahšie reže a nerozpadáva sa.

    22. máj 2021

    Plech cca 24x34cm

    22. máj 2021