425 / 427
    Zapečená biela kapusta. Výborná.

    Recept:
    1 kg bielej kapusty
    2 mrkvy
    3 veľké strúčiky cesnaku
    5 vajíčok
    strúhaný syr (mozzarella, ementál, môže byť aj údený nejaký...)
    veľká cibuľa, petržlenová vňať
    1PL hladkej múky
    Postup:
    Kapustu nakrájame na tenké rezančeky cca 5-7 cm dlhé.
    Cibuľu nakrájame a dáme na rozpálený olivový olej do VEĽKEJ hlbokej panvice. Po chvíľke pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, roztlačený cesnak a orestujeme. Pridáme kapustu, všetko spolu premiešame a opekáme, kým kapusta nie je mäkká. Medzitým si do veľkej misy rozhabarkujeme 5 vajíčok, pridáme 1 PL hl. múky, soľ, čierne korenie, trochu červenej údenej papriky, ja dávam aj trochu kurkumy, suš. cesnaku a nakoniec kopec nasekanej petržlenovej vňate.
    Mäkkú kapustu s mrkvou prehodíme do misy s vajíčkami a poriadne premiešame.
    Do veľkej nižšej panvice dáme do kruhu vystrihnutý pečiaci papier (presahujúci), potrieme ho oliv. olejom, necháme rozpáliť a vylejeme naň kapustovú zmes. Vrch bohato posypeme strúhaným syrom a zakryjeme. Opekáme cca 8 min., spodok musí byť pekne hnedý pripečený. Potom dáme pokrievku dole a miesto nej dáme na panvicu veľký tanier a kapustovú placku preklopíme na tanier. Opatrne strhneme papier, panvicu znova potrieme olejom a syrovou stranou vrátime na panvicu kde zase do zlato hneda opekáme. Urobí sa výborná syrová kôrka. Chutí na teplo ale aj na studeno.

    19. feb 2024