matka1984
30. okt 2017
1435 

Tradičné recepty v modernom hrnci

Pri testovaní hrnca Delimano som si povedala, že pôjdem nad svoje kuchárske možnosti a zručnosti. Rozhodla som sa pripraviť jedlá slovenskej kuchyne a niečo málo z talianskej a belgickej kuchyne podľa tradičných receptov. Chcela som použiť postupy našich mamičiek a babičiek. Ony dobrému jedlu vždy venovali čas, lásku a tie správne ingrediencie. Požiadala som o rady ľudí, ktorí majú už čo-to odvarené, odpečené a niečo som aj googlila. Samozrejme som neodolala a pripravila aj niečo zdravé po tých hodoch. A výsledok? 

Do testovania Delimano riadu Stone Legend som sa prihlásila s tým, že skúsim nevyskúšané recepty. Keď ma vybrali, pár dní som žila v "očakávaní", ktorý z riadu mi pošlú. 🙂 Veľmi som sa potešila, keď prišiel univerzálny hrniec Stone Legend. Obsahoval navyše sitko na fritovanie, cedenie a rošt na restovanie a parenie.

Takže nápadov bolo zrazu veľa. Už len dať týmto nápadom - receptom spoločnú myšlienku. A tá prišla ..... TRADIČNÉ ......

Tradičné pre mňa tieto testovacie týždne znamenalo:

- používať prevažne tradičné suroviny,

- používať tradičné postupy pri príprave,

- vytvoriť tradičné jedlá. 

Milujem parené buchty mojej mamy. No nikdy som si na ne netrúfla. Mama ich vie pripraviť  nadýchané ako páperie. My sme sa ich ako deti so sestrami nevedeli dojesť. Teraz aj napriek tomu, že mám vlastnú rodinu, vždy som sa na ne radšej nechala s rodinou pozvať. Pri tomto testovaní som však pozvala ja mamu k nám, aby ma parené buchty naučila robiť. A podarilo sa... Dokonca ma naučila grífy, ktoré ona prevzala od svojej dobrej svokry. A možno ich raz ja naučím svoju dcéru.  Tu je recept aj pre vás.

Cesto: 1/2kg polohrubej múky, 1 vajce, cukor (dala som od oka, možno aj 4 polievkové lyžice), trochu soli, roztopené maslo (to som tiež dávala od oka, ale cca 60-70g - viac ako polovicu 125g balenia), kvások: 1 pohár teplého mlieka, trochu cukru, viac ako polovička kocky droždia, skoro 3/4

Postup: cesto vymiesime, necháme vykysnúť, na jemne pomúčenej doske ZĽAHKA (netlačiť na valček, aby cesto zostalo nadýchané) vyvaľkáme na cca 1 cm. Na vyvaľkané cesto si po jeho dlhšej strane nakôpkujeme plnku (lekvár, ovocie) - kôpky dávame tak od kraja, aby sme ich potom mohli PRELOŽIŤ (prikryť) cestom. Ja som mala pohárik s priemerom cca 4,5cm-5cm (šálka na espresso), chcela som ich menšie (mama robieva väčšie), takže som tie kôpky dávala cca 5cm od kraja. Kôpky teda prekryjeme cestom, pohárom vykrojíme, a tým sa nám pekne plnka uzavrie a cesto krásne spojí (toto som ja napríklad nikdy nerobila, urobila som štvorec alebo kruh, dala plnku a cesto som zatáčala). Buchty sú akoby v tvare písmena D, lebo tú preloženú časť už máme uzavretú, tam nekrájame.....Cesto si odrežeme do roviny a spravíme si ďalší pás s plnkami, a tak pokračujeme, kým cesto neminieme. Zvyšky, odrezky cesta využijeme tiež, jemne premiesime a znovu necháme podkysnúť, vyvaľkáme a urobíme buchty aj zo zvyšku. Buchty necháme podkysnúť cca 10 minút. Necháme si v hrnci prevrieť osolenú vodu pod pokrievkou. Do vriacej vody poukladáme buchty (buchty by mali mať rovnakú veľkosť), zakryjeme pokrievkou, ak je treba, stíšime plameň, aby nám to veľa nebublalo (ja mám indukciu, a stačil mi 3-4.stupeň). Stopneme si 6-7 minút. Na tie menšie priemery, ako som mala ja, to stačilo. CCa po 5minútach sme s mamou kontrolovali. Pichli sme vidličkou do jednej buchty, ako keby sme odškrabkali kúsok šupky 3mm, aby sme videli, že vnútro už vyzerá hotové. Ak ešte treba trochu času, tak znovu prikryť a pridať plameň, aby voda jemne vrela. Lebo tým, že hrniec otvoríme, uvoľníme paru, a voda zostane bez bubliniek. Keď je buchta hotová, povyberáme ich po jednej, jemne, najlepšie naberačkou s dierkami a riadne odkvapkáme od vody. Na tanieri do buchiet popicháme špajdlíkom, pekne hlbšie, akoby až k plnke, cca 2 vpichy do každej. A hneď ich potrieme roztopeným maslom. Potom už si zdobíme a dochucujeme podľa vlastnej predstavy.

Kváskový chlebík

Ten istý deň, ako som robila parené buchty, ma moja dobrá kolegynka a výborná kuchárka Ľubka  obdarovala domácim kváskom, receptom na chlebík a dokonca mi požičala aj ošatku. Chlebík som už párkrát piekla. Ale z domáceho kvásku, o ktorý sa treba starať s presnými postupmi, nechať cesto viackrát podkysnúť a podobne, tak takýto som ešte nerobila. A tak som sa prvýkrát pustila do kváskového chlebíka. Teda do jeho prvotnej prípravy, ktorú som zvládla večer. Ešte pred polnocou som preložila mierne vykysnuté cesto do ošatky a pokračovala som po cca 5-hodinovom spánku. Ráno som neverila vlastným očiam, ako cesto v ošatke nakyslo.

Cesto bolo pripravené do "zázračného" hrnca a šup s ním do rúry. Hrniec som ničím nepotierala, cesto neobsahovalo olej, nič mastné, a pritom chlebík po upečení šiel z hrnca naozaj ľahúčko, v hrnci nezostali žiadne pripečené zvyšky. Keď sa chlebík dopiekol, mohla som ísť pobudiť mojich spachtošov a prekvapiť ich takýmto krásnym chlebíkom hneď zrána.

K tradičnému kváskovému chlebíku som večer pripravila netradičnú polievku z hokaido tekvice. Tentokrát som mala možnosť otestovať mixovanie priamo v tomto hrnci, keďže sa hovorí, že sa môže doň ísť aj ostrými predmetmi. A hrniec to naozaj

ustál, aj keď naspodu bolo vidieť jemné čmuhy, ale škrabance to neboli.

Ďalším orieškom pre mňa aj pre hrniec boli dukátové buchtičky s vanilkovým krémom preliate javorovým sirupom a orechami. Hrniec zvládol upiecť kysnuté cesto, buchty sa ľahko vyklopili von. A potom sa tam už mohol variť vanilkový "krém". Krém pri umývaní zišiel z hrnca bez väčšej námahy.

Keďže kysnuté cesto som mala za tieto dni ako tak v ruke, vyskúšala som aj výborné Michalovské langoše. 

Tu som prvýkrát v hrnci fritovala. Do rozpáleného oleja som pridala aj plátky mrkvy, aby sa langoš nespálil a tiež nebol nasiaknutý olejom. Vyskúšajte, používam to aj pri vyprážaní šišiek.

Vo fritovaní som však pokračovala a dala som hrncu ťažšiu skúšku, a to fritovanie belgických hranoliek. Aj v tejto skúške hrniec obstál a je celkom dobrou konkurenciou pre klasickú fritézu. U mňa spokojnosť.

Keď už sme sa presunuli od slovenských jedál k belgickým, môžeme ďalej pokračovať obľúbenými tradičnými talianskymi BOLOGNESE cestovinami a nemôžu chýbať pravé talianske LASAGNE.

Recept na lasagne som získala od kamarátky, ktorá ho má od kamarátky z Talianska 🙂 Ešte ste sa nezamotali? .... Tak pokračujem. Tento jej recept som ešte skombinovala s receptom známeho českého kuchára Pohlreicha. Keď vynechám kváskový chlebík, tak príprava lasagní mi zabrala najviac času spomedzi skúšaných receptov, a to zhruba 3 hodiny, ale výsledok stál naozaj za to. Základom je omáčka, ktorá sa varí viac ako 1,5 hodiny. Keďže omáčka varením mierne hustne a má sklon k pripaľovaniu, treba ju miešať. Tu musím upozorniť, že hrniec Delimano Stone legend je perfektný na omáčky, ktoré sa v ňom naozaj nepripaľujú vďaka jeho nepriľnavému dnu.

Podobnú receptúru na prípravu omáčky má aj typická BOLOGNESE omáčka, ktorú som si pripravila s cestovinami a tymianom na ďalší deň.

A nepriľnavosť som testovala aj ďalej. A to prípravou obyčajného karamelu. Chcela som dezert pre nás štyroch na večer. Zo sezónnych, dostupných surovín. A tak som si vymyslela - jablká na karamele s praženými vlašskými orechami.

Pozrite ako sa ten karamel doslova odliepal z hrnca.

Testovanie sa pomaly končilo a my doma sme potrebovali do tela aj niečo zdravšie, a tak som použila kamarátkin overený recept na špaldový jablkovo-orechový koláč so 74%-nou čokoládou.

A takmer na záver druhého testovacieho týždňa som prvýkrát v živote parila zeleninku. Do hrnca som si dala zovrieť cca 2cm vody, položila nad vodu restovací rošt s poukladanou zeleninkou, hrniec som zakryla pokrievkou a jemne osolenú zeleninku som parila cca 10-15 minút. Woala. Zelenina na pare s bylinkovým maslom - mňam.

Ako som pridávala na svoj blog príspevky, našli sa niektoré mamičky, ktoré mali aj iné ako dobré skúsenosti s Delimano riadom. Tak som sa s otázkami mamičiek (a niečo z toho zaujímalo aj mňa) obrátila priamo na spoločnosť Delimano (D), a tu je výsledok:

JA: "V návode na používanie riadu píšete, že sa neodporúča hrniec dávať do umývačky riadu."

D: "Áno, riady Stone Legend sa môžu umývať aj v umývačke riadu, avšak my odporúčame ručné umývanie, nakoľko mnohé prostriedky do umývačky riadu sú agresívne. Tým, že povrch riadov je nepriľnavý, tak umývanie v umývačke riadu naozaj nie je potrebné."

JA: "Druhá vec, na ktorú sa pýtajú mamičky z Modrého koníka, prečo sa im panvice po čase používania ohýbajú v strede? Porovnávajú to s iným riadom, ktorý sa im neohýba. Prečo tomu je tak?"

D: "Dno panvice sa môže vyduť pri nesprávnom používaní. Nakoľko ide o energeticky úsporný produkt, je potrebné používať len stredný ohrev. Uvádzame to aj v návode. Taktiež treba dávať pozor, aby sa riady zbytočne neprehrievali naprázdno."

JA: "Podľa návodu výrobca neodporúča používať ostré predmety do riadu, pričom sa propaguje v TV, že sa v ňom môže rezať aj nožíkom. Ja osobne používam umelé varešky, ale skúšala som napríklad aj mixovať tyčovým mixérom a nič sa s hrncom nestalo, ale vidieť naspodu malinké škrábance (nie ryhy, len čiarky, ktoré vidíte pri svetle)."

D: "Povrch hrncov Stone Legend ma odolný materiál a môžu sa používať aj ostré predmety. Po použití môžu ostať menšie škrabance, ale ak sa neodlupuje vnútorná vrstva povrchu, funkčnosť ostáva rovnaká.

Ak však chceme, aby riady mali čo najdlhšiu životnosť, odporúčame používať plastové alebo drevené kuchynské pomôcky."

Ja som bola s univerzálnym hrncom Stone legend spokojná a ako hlavnú výhodu vidím nepriľanavý povrch. Práve kvôli tejto vlastnosti si plánujem kúpiť minimálne panvicu alebo wok. Ďakujem týmto spoločnosti Delimano a teamu Modrého koníka za príležitosť testovať tento super hrniec.

Keďže som človek, ktorý je na seba náročný, inak tomu nebolo ani teraz. "Naložila" som si na seba naozaj časovo-náročné recepty s postupmi, ktoré som predtým veru neskúšala. Ďakujem týmto mojej rodine za trpezlivosť. Lebo aj napriek tomu, že sa mali pri mne tieto týždne ako v raji, čo sa týka varenia, pečenia. Ale čo sa týka môjho času, veľa z neho som venovala práve kuchyni, foteniu a nie im, mojim najbližším. Ľúbim vás rodinka moja!

#test_stonelegend

recept na ten jablkovy kolacik by som mohla poprosit,vyzera super,dakujem

29. okt 2017

Nádherné spracovaná recenzia 🙂

29. okt 2017

@martuskaabcd urobila som z 1,5dávky(nech je vyssi,hrniec,kde som piekla mal cca 24cm), čokolády som dala 200g,piekla som cca 40min na 180,potom este 5min.na 170

29. okt 2017

@alisana ďakujem😍

29. okt 2017

@matka1984 ten vyskusam,mnam

29. okt 2017

@martuskaabcd určite vyskúšaj 👍 u nas sa ho deti aj ja nevedeli dojest

29. okt 2017

normálne mať chuť si ísť ten hrniec rovno kúpiť 👏

30. okt 2017
Komentár bol odstránený

@matka1984 dobre si to napisala a dakujem aj za odpoved na otazky🙂 presne to som cakala... "ak chcete aby dlho vydrzal nedavajte do umyvacky a nepouzivajte kovove nastroje "(aj napriek tomu ze na tom maju postavenu reklamu...) .
aj napriek paradnej recenzii by som si tie riady nekupila.🙂

30. okt 2017

Ja som velmi spokojna, mam hrniec s pokrievkou a panvicu/pekac s uskami

30. okt 2017

@jajamalka 😘😘😘😉😉😉
@iska74 ja tiež mám zálusk na jednu z panvíc alebo wok
@m_ rado sa stalo 😘 pekný sviatočný dník

1. nov 2017

Veľmi pekne napísané a nie len o hrnci👍

11. nov 2017

@jakubella dik😘

11. nov 2017

Začni písať komentár...

Odošli