mirabells
18. nov 2021
1166 

8 Rád ako otehotnieť a nezblázniť sa

Tento problém sa dotýka stále väčšieho počtu žien. Túžia po bábätku, ktoré neprichádza. Je to náhoda alebo zdravotný problém? Čakaním sa nič nevyrieši, len narastá frustrácia z neúspechu. Tak hore sa a poďme s tým zabojovať. Pýtate sa ako?

1. Nečakaj, čas uteká rýchlo

Podľa oficiálnych štatistík sa pár považuje za neplodný po roku intenzívneho snaženia sa o dieťatko. Až potom lekári začínajú zisťovať možné príčiny, prečo sa páru nedarí. Ak máte problémy s menštruačným cyklom, badáte na sebe iné ťažkosti alebo sa snažíte otehotnieť vo vyššom veku 35 a viac, žiadajte prvé vyšetrenia už po pol roku, príp. hneď. Nestačí len preventívna prehliadka, aspoň hormonálny obraz krvi a spermiogram partnera môže lekár urobiť už skôr. 

„Strávila som rok čakaním na prirodzené otehotnenie, potom mi môj gynekológ rok liečil ovulačný cyklus, a následne prešiel ďalší polrok kým som sa dostala do reprodukčného centra, absolvovala vyšetrenie priechodnosti vajcovodov a insemináciu. A to mi nebol diagnostikovaný žiadny zásadný problém, ktorý by celý proces možno ešte predĺžil.“

2. Študuj, ale neprepadaj panike

Antimüllerov hormón, priechodnosť vajcovodov, ovulačný test, IUI, IVF... Nič Vám tieto pojmy nehovoria? Zmeňte to! Študujte dostupné zdroje a zistite čo najviac, ale s rozvahou a neprepadajte hypochondrii. Ak Vám niečo nie je jasné pýtajte sa lekára, ale nenasledujte slepo jeho odporúčania, buďte mu partnerom. Žiadajte od neho vyšetrenia, keď Vám ich neodporučí, nech Vám vysvetlí prečo. 

„V reprodukčnom centre som stretla množstvo skvelých odborníkov vo svojej oblasti, avšak nie každý bol zbehlý v komunikácii s pacientom. Môj lekár sa vyjadroval príliš odborne alebo si robil poznámky len pre seba. Keď som sa ho začala viac pýtať, čo ma zaujíma, tak sme našli spoločnú reč.“

3. Lekár je v tom s vami

Nie ste v tom len dvaja, aj váš lekár hrá v procese snaženia sa o bábätko dôležitú úlohu. Vytvorte si s ním vzťah, samozrejme profesionálny. Ak nevníma vaše potreby, nepodporuje vás, nebodaj vás zastrašuje, neváhajte ho vymeniť. Pýtajte sa okolia, je veľa schopných lekárov, ktorý si zaslúžia vašu dôveru. Lekár musí stáť na vašej strane, potom to spolu zvládnete!

„Môj gynekológ sa ma snažil liečiť pochybnými preparátmi a  stále odďaloval, to aby ma odporučil do reprodukčného centra, kde pracujú odborníci. Keď som po roku kontaktovala reprodukčné centrum sama, tak sa urazil. Gynekológa som rýchlo zmenila.“

4. Antikoncepciu vysaď ihneď

Dlhodobé užívanie antikoncepcie a jej vplyv na plodnosť nie je dodnes dôveryhodne preskúmané, ale užívanie takýchto umelo vyprodukovaných hormónov, nie je pre telo prirodzené. Očakávať príchod bábätka 9 mesiacov od vysadenia antikoncepcie, môžu len tí najväčší optimisti (aj keď existuje mnoho takých prípadov). Chcete si založiť rodinu? Vysaďte antikoncepciu ihneď, minimálne, naozaj minimálne, však pol roka vopred. Dajte telu čas, aby našlo svoju rovnováhu a neriskujte zdravie vaše ani vášho budúceho dieťaťa.

5. V prírode je sila 

Svet okolo nás je prechemizovaný. Znečistenie vnímame všetkými zmyslami, čomu sa síce nevyhneme, ale môžeme vplyv chémie na svoje telo obmedziť. Vymeňte klasickú kozmetiku za prírodnú, pracie a umývacie prostriedky za alternatívne, menej agresívne. 

Telo môžete detoxikovať rôznymi čajmi, svoju plodnosť podporiť bylinkovými prípravkami, vitamíny doplniť rôznymi preparátmi. Trh nám ponúka širokú škálu možností, ale pri výbere treba byť opatrný, aby sme telu nenarušili jeho rovnováhu. Vyhýbajte sa chemickým preparátom, lebo v tomto prípade platí, že príroda má väčšiu silu liečiť.

6. Posilni svoje telo

Zdravú životosprávu by sme mali dodržiavať po celý život, ale v tomto období je to mimoriadne dôležité. Vytvorte telu podmienky na prijatie nového života a pripravte ho na záťaž, ktorá ho čaká v súvislosti s tehotenstvom. Udržujte sa v kondícii, zaraďte do svojho dňa viac pohybových aktivít a dbajte aj na to, čo jete. Preferujte čerstvé potraviny a zvýšte príjem zeleniny, orieškov, strukovín a ďalších produktov, ktoré vám poskytnú potrebné vitamíny a minerály. Nezabudnite si však niekedy dopriať aj svoju obľúbenou maškrtou. Ak to nie je príliš často, prehrešky sú povolené!

Aj keď sa cítite zdravo, nezabudnite na preventívne prehliadky u všeobecného lekára a zubára. Treba sa o seba starať po všetkých stránkach. Ak bude vaše telo silné, zvýšite predpoklad, že budete schopná počať a vynosiť zdravé dieťa.

7. Urob si zoznam cieľov

Byť neustále zameraný na jeden cieľ, ktorý sa nám ale nedarí plniť mesiac čo mesiac, je pre každú ženu stresujúce. Preto si vytýčte iné ciele a aktivity, ktoré vám budú robiť radosť. Zabehnúť maratón, uštrikovať sveter, naučiť sa tancovať, preplávať na druhú stranu jazera, naučiť sa variť cestoviny na sto spôsobov, napísať knihu, cestovať... To všetko sú aktivity, ktoré vám pomôžu odreagovať sa, presmerovať myseľ iným smerom, myslieť viac pozitívne, a popritom sa Vám bude pracovať na bábätku s väčšou ľahkosťou.

8. Hlavne v pohode

Rád ako ostať v pohode pri snahe o bábätko je veľa. Na každého môže zaberať niečo iné. Môžete skúšať rôzne aktivity alebo bylinkárky, médiá, masáže a iné zaručené recepty. Dôležité je však nehnať naše snahy do extrému, všetko treba robiť s mierou a v pohode. Mnohé z takýchto procedúr môžu mať len psychologický efekt, preto nezabúdajte na zdravý rozum. Ak vás prepadá panika, vyplačte sa a začnite od znova s jasnou mysľou a pozitívnym postojom do budúcna. Skoro to určite príde!

#tehotenstvo

#akootehotniet

#snazimesa

#umeleoplodnenie

Mily clanok, ale prosim, zmen prve dve vety. Je to problem paru, nie ŽENY. A po babatku tiez tuzi par ako celok, nie iba zena samotna. Zdravotne problemy byvaju tak na strane muzov, ako aj na strane zien. Dokonca aj vyhradne moje zdravotne problemy pri ceste za babatkom su v nasom manzelstve NASE zdravotne problemy, ktore sme riesili spolu, tuzili sme po babatku spolu, cakame spolocne babatko a tesime sa spolu. Nie je to otazka a problem zeny, snad v partnerstve sme dvaja ❤️

5. dec 2021

Ja by som este doplnila mnohymi zenami oskusany trik-Najdi si konicek,pri ktoreho praktizovani nemozes byt tehotna-koniky,lyzovanie,kick box alebo nieco co ta bude bavit.Zakon schvalnosti a uvolnenie mysle v prospech niecoho ineho ako ostat oplodnena zariadia zvysok velmi rychlo 😊👍 S ostatnym na 100%suhlasim.

5. dec 2021

@marzuz89 Suhlasim som niekde citala ze uz je to pomaly 50/50. Coraz viac aj mladych muzov ma problemy so spermiami..

5. dec 2021

Začni písať komentár...

Odošli