mirabells
18. nov 2021
250 

Môj Denník IVF – 8 Rád ako prežiť

Prečo tak prirodzenú vec ako je počatie treba riešiť tak neprirodzene? Stále môžeme byť radi, že máme možnosť niečo s tým urobiť.

1. Nevzdávaj sa

Dala si sa na boj, tak neutekaj! Keď sa roztočí kolotoč, už sa z neho nedá ľahko vystúpiť. Určite nastanú situácie, kedy by si sa na to najradšej vykašľala, ale nemôžeš. Opakuj si: SOM SILNÁ A ZVLÁDNEM TO.

2. Nedramatizuj

Pozeraj sa na seba ako vo filme a vypni pocity. Zbytočne budeš prepadať panike napr. predtým ako si máš pichnúť injekciu, to vôbec nepomôže. Treba k tomu pristupovať s ľadovým pokojom.

„Bolo mi nepríjemné vyšetrenie u interného lekára, kedy som bola do pol pása úplne nahá. Proste som vypla pocity, a len som to jednoducho prežila. Koniec-koncov to trvalo len niekoľko minút. “

3. Davaj si na seba pozor

Dávaj si na seba pozor nie úzkostlivo, ale s rozmyslom.  Mysli v tomto období na seba viac, buď opatrná, pospi si, nepreceňuj svoje sily, dávaj si pozor na chemikálie. Ťažké domáce práce odlož, ja som veľké upratovanie stihla pre začiatkom cyklu, a potom som doma robila len menšie práce.

„Chodievame radi na turistiku, ale v období liečby, sme si naplánovali len prechádzky po rovine, žiadne výstupy do kopcov. Na autobus neutekám, radšej počkám na ďalší. Topánky, ktoré treba odložiť na vrchnú policu počkajú tiež.“

4. Buď pokorná a vďačná

Aj keď medicína dokáže veľa, predsa len sú jej hranice obmedzené. Konečný výsledok záleží aj od prírody, ktorú nevieme ovládať. Buďme vďačné, že nám lekári poskytuje možnosť počať aj iným spôsobom a dávajú nám nádej.

„Trochu som bola sklamaná, keď lekár videl na ultrazvuku len 5 folikulov, ale pritom je to ohromný úspech Teraz mám dve emryá, za ktoré som fakt vďačná.“

5. Postupuj krok po kroku

Celý proces liečby sa skladá z toľkých malých činností, ktoré treba podstúpiť. Zameraj pozornosť na tie, čo ťa čakajú teraz, t.j. najbližšiu návštevu lekára, najbližšiu injekciu, najbližší zákrok, najbližšie rozhodnutie a urob ich najlepšie ako vieš.

„Počas stimulácie som sa začala pohrávať s myšlienkou, vložiť do maternice dve emryá. Nakoniec som bola rada, že vôbec nejaké emryá vznikli. A konečné rozhodnutie padlo na základe reálnej situácie. Ale predsa treba trochu aj snívať.“

6. Plánuj

Časové plánovanie je jedna z najstresujúcejších činností celého procesu. Musíš podstúpiť niekoľko prehliadok v reprodukčnom centre, vyšetrenie u interného lekára, u anesteziológa, PCR test. Prispôsobiť to tvojmu menštruačnému cyklu, vývinu vajíčok a pracovnej dobe.

Po každej návšteve u lekára dostaneš nové a nové pokyny, ako užívať lieky, kedy sa dostaviť na ďalšie vyšetrenie alebo aké doklady priniesť. Odporúčam robiť si poznámky, vytvoriť si chronologický zoznam povinností alebo bodov, ktoré treba dodržať.

„Proces stimulácie ubehol tak rýchlo, takmer každé dva dni som chodila na nejaké vyšetrenie, vstávala som skoro ráno a cestovala cez pol Bratislavy. Alebo si odbehla cez “obed”. Veľmi mi pomohlo, že som pracovala Home Office a nemusela každý pohyb hlásiť zamestnávateľovi.“

„Kolegyňa, na ktorú som sa spoliehala ako na môj zástup dala výpoveď, keby som proces stimulácie posunula o mesiac neskôr, musela by som riešiť ďalšiu komplikáciu naviac. Meškala mi menštruácia, ktorá zahajovala stimulačný proces, aj vklad embya sa konal nakoniec v inom termíne ako som predpokladala. Neustále som musela situáciu riešiť za pochodu.“

7. Buď sebecká

Ak si potrebuješ zobrať dovolenku, odbehnúť k lekárovi, stráviť celý deň doma a nikomu o tom nepovedať, vykašlať sa na upratovanie, varenie, na oslavu, kam sa ti nechce, potrebuješ si pospať alebo niekam uniknúť, tak to jednoducho UROB! V tomto zápase nehráš len za seba, hráš za celú svoju rodinu, a proste sa musíš cítiť dobre. Musíš urobiť všetko možné, aby si dosiahla svoj cieľ. Nevieš koľko pokusov budeš ešte mať, tak urob všetko pre to, aby práve tento pokus bol  ÚSPEŠNÝ.

8. Zisťuj informrácie

Keď si spomeniem aká som bola naivná, keď som sa začala potýkať s témou neplodnosti. Vôbec som nevedela čo ma čaká a ako postupovať. Nemusíš mať  lekárske znalosti, ale zisti si základné údaje, aké metódy a postupy existujú, aké problémy riešia ostatní ľudia, a čo ti nebude jasné, konzultuj s lekárom. Keď budeš vedieť na čo sa máš pýtať, tak ťa to privedie do väčšej pohody.

„Ja som čerpala z mnohých zdrojov, vždy podľa aktuálnej témy, ktorú som riešila. Odborné otázky sú celkom dobre spracované na stránkach rôznych reprodukčných center. Mňa oslovili videá, ktoré vytvorili na stránke spoločnosti Gyncare, s.r.o., hoci s týmto centrom nemám osobnú skúsenosť:   https://gyncare.sk/vase-najcastejsie-otazky-sme-zhrnuli-do-videi/.

#tehotenstvo

#akootehotniet

#snazimesa

#umeleoplodnenie

#neplodnost

#ivf

#dennikivf

Začni písať komentár...

Odošli