mirabells
21. nov 2021
1834 

Môj Denník IVF – Odber vajíčok

Deviaty deň cyklu – večer

Je 22:00 hod a vyberám z chladničky injekciu Ovitrelle. Po predchádzajúcich skúsenostiach, pichnúť túto injekciu nie je žiaden problém. Injekcia je už pripravená, stačí ju len vytiahnuť a pichnúť. Prezerám si ju a vidím pomerne veľký prázdny priestor medzi ihlou a tekutinou – bublinu. Jemne, pomalým pohybom, ju vytlačím. Sestrička mi vravela, že ani jedna kvapka nesmie vyjsť von, pri vytláčaní bubliny sa mi však jedna kvapka na hrote ihly zaleskne. Už s tým nič neurobím, a aj na inštruktážnych videách testovali injekciu vytlačením kvapky. Pichám si obsah tekutiny, rovnakým spôsobom ako v predchádzajúce dni. Týmto sú kocky hodené a mne odľahne.  Čo má byť, to sa stane.

Desiaty deň cyklu

Prekonala som dôležitý míľnik. Tie najzložitejšie úkony mám už za sebou. Dnes mám voľný deň. Cez deň pracujem a večer idem na malú prechádzku. Vyhýbam sa akýmkoľvek fyzicky náročným činnostiam, aby som neublížila vajíčkam.

Večer si pripravím tašku: nočnú košeľu, papučky, doklady (osobné aj o zdravotnej dokumentácii).

Na večeru si dám ľahkú zeleninovú polievku a od siedmej večer mám zakázané jesť a od desiatej piť.

Jedenásty deň cyklu - Odber

Ráno o 7:30 hod prichádzame do reprodukčného centra. Sestričke odovzdám PCR test (resp. prepošlem na email), partnera odvádzajú na odber a mňa do izby. Okolo 10:00 hod by ma mali prepustiť.

Pomaly sa prezliekam do nočnej košele, je zima, preto si dám navrch sveter. Do izby prichádza pani doktorka, anesteziolička, a zisťuje informáciu o mojom zdravotnom stave. Na stolík si pripravím mobil a okuliare (kontaktné šošovky na operáciu nie sú vhodné), idem na toaletu, a čakám, keď ma sestrička zavolá. Dnes majú štyri pacientky, ja idem na sálu ako prvá.

Ľahnem si na stôl a čakám na uvoľnenie, ktoré mi prinesie spánok. Do žily mi zavedú kanylu a informujú ma, že  o chvíľu zaspím. V ruke zacítim bolesť, ktorú mi spôsobila tekutina, ktorá mi začína pumpovať do žíl, no a v priebehu pár sekúnd zaspím.

Zobudím sa na izbe, hoci prebrať ma museli už na sále, ale to si nepamätám. Cítim sa veľmi dobre, uvoľnene, otvorím oči, zistím, kde som a s kľudom odpočívam ďalej. O chvíľu ma príde skontrolovať sestrička, prinesie čaj, vyzve ma, aby som ešte pol hodinu ležala, a potom pomaly vstala, napila…

Keď sa pozviecham, poobliekam sa a zavolám partnerovi, aby ma prišiel vyzdvihnúť. Tlak mám nižší, preto sa pohybujem opatrne, ale napočudovanie sa celkovo cítim veľmi dobe. Sestrička mi ponúka čípok proti bolesti, ale odmietnem. Už pred operáciou, resp. v posledné dni som cítila tlak v podbrušku a bolesť, ktorú teraz cítim sa ničím nelíši. Keby sa stále nepýtali na môj stav, ani si neuvedomím, že by ma mohlo niečo bolieť.

Je asi desať hodín, keď sa presuniem do čakárne. Po chvíli prichádza môj partner, čakáme na stretnutie s embryológom, ktorý nás bude informovať o výsledkoch zákroku. Dozvedáme sa, že mi odobrali 4 vajíčka, dohodneme si spôsob oplodnenia, ICSI (zavedenie spermie mikropipetou priamo do vajíčka). Doktor nás informuje o možnosti využiť embryoglue, tzv. lepidlo, ktoré (údajne o 5-7%) zvyšuje šancu uhniezdenia vajíčka v maternici. O termíne vkladu vajíčka nás bude informovať nasledujúci deň, v závislosti od toho, ako sa budú vajíčka vyvíjať. Zvyčajne sa vajíčka vkladajú na 3-5 deň od odberu.

Odchádzam domov – slobodná. Moje drahé vajíčka sú už v rukách lekárov. Domov prichádzam hladná, dám si plnohodnotný obed (polievka a hlavný chod). Zeleninovú polievku, ktorú som mala pripravenú (pretože som očakávala horší stav po narkóze) si nechávam na večeru. Okrem slabej bolesti hlavy, pravdepodobne z nízkeho tlaku sa cítim dobre a idem von na prechádzku.

Jedenásty deň cyklu – večer

Od dnešného večera budem užívať tablety Amelgen 400, jednu ráno a jednu večer (zavádza sa do pošvy). Tieto tablet sú celkom komfortné, majú tvar raketky a dajú sa pohodlne zaviesť. Ak by trochu bielej hmoty, hlavne v priebehu dňa vytekalo, môžete na zachytenie použiť slipovú vložku, ale ja ju zatiaľ nepotrebujem. (V minulosti som užívala Utrogestan dve guličky trikrát za deň, pri ktorom bolo obtiažnejšie zavádzanie aj vytekanie prípravku.)

#tehotenstvo

#akootehotniet

#snazimesa

#umeleoplodnenie

#neplodnost

#ivf

#dennikivf

10. feb 2024

Začni písať komentár...

Odošli