mirabells
20. nov 2021
1032 

Môj Denník IVF – Stimulácia

Prvý deň cyklu

Neviem či je to náhoda, alebo predsa len psychika zohráva svoju rolu, ale očakávaný menzes mešká. Hoci som napuchnutá, ubolená a nervózna, tak stále neprichádza.

Nakoniec, hoci s vyše týždenným oneskorením si všímam mierne špinenie. Sestrička povedala, že prvý deň cyklu je ten, kedy krvácanie trvá od rána. Analyzujem situáciu, hoci sa poobede krvácanie celkom rozbehlo, rozhodnem sa za prvý deň cyklu považovať až nasledujúci deň. Telefonujem do reprodukčného centra a objednávam sa na kontrolné vyšetrenie.

Prvý deň cyklu - večer

Podľa pokynov od lekára, si mám injekciu Pergoveris aplikovať ráno, druhého dňa cyklu. Aby som bola pripravená, naštudovala som si vopred návod na použitie, hlavne prípravu a spôsob aplikácie injekcie, ktorá má tvar “pera”. Pri prvom použití pera treba skontrolovať správnu funkčnosť, vytlačením kvapôčky tekutiny. Vopred som si vyskúšala ako sa s perom manipuluje, nasadzuje ihla a overila som jeho funkčnosť. Návod na použitie je písaný podrobne a pochopiteľne a treba si ho na začiatok dôsledne naštudovať. Pre opakované používanie som si spísala postup v pár bodoch, aby som vedela rýchlo skontrolovať, či postupujem správne.

Druhý deň cyklu - Prvá dávka Pergoveris

Rannú aplikáciu lieku som si určila na 6,00 hod. Umyjem si ruky a vyčistím priestor, ktorý budem používať pri manipulácii s injekciou. Postupujem podľa spísaného zoznamu:

  1. Pripraviť - pero, ihlu, tampón a dezinfekciu
  2. Dezinfikovať miesto vpichu
  3. Nadstaviť pero na 0
  4. Našróbovať ihlu na pero, odtiahnuť vrchnák
  5. Nadstaviť pero na určenú dávku
  6. Odstrániť bubliny (klepnutím na injekciu)
  7. Vytvoriť na bruchu riasu, vpichnúť celú ihlu pod 90⁰ uhlom, pomaly palcom stlačiť a počítať 5 sekúnd
  8. Vybrať ihlu, skontrolovať aplikáciu celej dávky
  9. Odstrániť ihlu, zatlačiť vrchnák a odšróbovať celý nadstavec

Môj zoznam mal menej bodov, ale pomohol mi pri kontrole správneho postupu.

Tretí deň cyklu

V rámci interného predoperačného vyšetrenia, idem na odber krvi. Pre výsledky môžem prísť ktorýkoľvek ďalší deň.

Piaty deň cyklu

Začínam si uvedomovať, že vajíčka už asi rastú. Dávam si väčší pozor, vyhýbam sa namáhavým aktivitám, aby mi vajíčka náhodou nepopraskali. Cítim tlak v podbrušku, podobný menštruačným bolestiam. Z pošvy mi vychádza hlien, na aký bežne nie som zvyknutá. V príbalovom letáku si prečítam vedľajšie účinky prípravku, veľmi ma to neukľudní, preto už očakávam lekársku kontrolu.

Šiesty deň cyklu

Pichla som si piatu dávku liečiva Pergoveris a pero ostalo prázdne. Večer skontrolujem nové pero a pripravím si ho na nasledujúcu dávku.

Keď sa ráno vychystám, bežím pre výsledky interného predoperačného vyšetrenia. Lekárka mi zmeria tlak a EKG, vyspovedá ma po zdravotnej stránke  a vystaví mi potvrdenie.

Siedmi deň cyklu – prvá kontrola ultrazvukom

Na kontrole ma lekár ukľudní, všetky parametre vyzerajú v norme a na ultrazvuku je vidieť 5 folikulov. Jeden folikul znamená možno jedno vajíčko.

Sestričke odovzdám podpísané zmluvy, výsledky predoperačného vyšetrenia a uhradím poplatok za monitorovanie cyklu (120,00 Eur). Sestrička mi pichne jednu injekciu Cetrotide, ktorú som si priniesla, a následne si ju mám aplikovať každé ráno spolu s Pergovertis. Jedna injekcia do jednej strany bruška a druhá do druhej strany bruška.

Siedmi deň cyklu – večer

Neoplatí sa podceňovať prípravu na aplikáciu injekcie Cetrotide. Návod je o dosť stručnejší, ale určite si ho treba prečítať vopred. Ihla je v tomto prípade omnoho dlhšia a aplikuje sa väčšia dávka tekutiny. Pri nesprávnom postupe je vpich bolestivý a nebude aplikovaná celá dávka tekutiny. Prípravok je potrebné si zarobiť zmiešaním tekutiny a prášku. Hlavica na injekcii je nestabilná a pri pripevnení ihly mi to odpadávalo, preto ju treba trochu pridržiavať.

Z dôvodu COVID situácie sa prihlasujem na PCR test na deviaty deň cyklu. Kľudne som sa mohla prihlásiť aj skôr napr. na siedmi deň, pretože ako zistím neskôr, ak by sa spracovanie výsledkov oneskorilo, nedostala by som ich včas. V takom prípade by akceptovali aj antigénový test, ktorého výsledky sú na počkanie.

Ôsmi deň cyklu – Nová dávka Cetrotide

Ráno o 6,00 hod si aplikujem Pergovertis do jednej strany brucha a do druhej strany Cetrotide. Postupujem podľa spísaného zoznamu bodov:

  1. Vytiahnuť injekciu 30 min vopred
  2. Točením odstrániť vrchnák zo šedej a žltej ihly. Treba použiť silu.
  3. Ťahom odstrániť modrý kryt z fľaštičky s práškom a dezinfikovať jej horný povrch
  4. Šrobovaním nasadiť žltú ihlu (spoj treba pridržiavať, hlavica odpadáva)
  5. Tekutinu z ihly vpichnúť do fľaštičky s práškom, jemným pohybom zamiešať (ihlu stačí iba pretiahnuť cez zátku, netreba ju používať ako miešadlo vo fľaštičke)
  6. Koniec ihly pritiahnuť k zátke, otočiť fľašku nahor a vtiahnuť tekutiny do injekcie
  7. Šrobovaním vymeniť žltú ihlu za šedú
  8. Odstrániť bubliny (klepnutím na injekciu)
  9. Dezinfikovať miesto vpichu
  10. Vytvoriť na bruchu riasu, vpichnúť celú ihlu, uvoľniť riasu a stlačením aplikovať tekutinu
  11. Vybrať ihlu a tampónom stlačiť miesto vpichu

Deviaty deň cyklu

Ráno o 6,00 hod si aplikujem Pergovertis a Cetrotide.

Čaká ma ďalšie ultrazvukové vyšetrenie, na ktorom lekár konštatuje, že vajíčka už dostatočne vyrástli a môžeme pristúpiť k ich odberu. Predpíše mi injekciu Ovitrelle, ktorá sa má aplikovať 36 hodín pred odberom.

Končíme s pichaním injekcií Pergovertis a Cetrotide.

Predpisuje mi  3 balíky tabliet Amelgen 400, ktoré si zatiaľ mám odložiť na obdobie po odbere vajíčok.

Injekciu Ovitrelle a tablet Amelgen si vyberám v lekárni, ktorá je blízko centra, lebo ich bežne v lokálnych lekárňach nedržia a injekciu potrebujem mať k dispozícii už dnes (Ovitrelle 22,56 Eur a tablet Amelgen 45,18 Eur). Injekciu Ovitrelle treba odložiť do chladničky.

#tehotenstvo

#akootehotniet

#snazimesa

#umeleoplodnenie

#neplodnost

#ivf

#dennikivf

Začni písať komentár...

Odošli