miriem
27. jan 2013

Ako si vyrobiť millefiori korálky z polymérovej hmoty, alebo....to za tento kúsok plastu chcete také peniaze?

Ahojte mamičky, budúce mamičky, rodinní príslušníci...

Keď som začala predávaťvlastnoručnr vyrábané šperky  hrdo som si hodila link aj na facebook, ze sa pochválim priateľom a známym, čo robím, keď dieťa konečne zaľahne a ja mám chvíľku pre seba. A tam sa mi ozval jeden známy, že celkom pekné "cetky" ale, že nehorázna cena na to, že je to v podstate len plast. Áno, polymérova hmota je plast, ale aj tak ma to zamrzelo, že ľudia  nevedia oceniť tie hodiny a hodiny, ktoré výrobou našich "cetiek" strávime. Nechem sa rozpisovať o tom, že handmade tvorba je nedocenená, lebo tieto slová  zazneli už nespočetne veľa krát.

Rada by som sa s Vami podelila o to, ako vznikajú (a prečo je výsledná cena taká aká je) a ako si aj sami môžete vyrobiť  korálky technikou millefiori, čiže- tisíc kvetov.  Touto technikou si môžete vyrobiť úplne jednoduché vzory kvetín (pri troche cviku to zmáknete aj za 20-30min) ale aj vcelku komplikované, ktoré vám zaberú aj 2 hodinky.

Pre tento fotopostup som zvolila stredne ťažký motív. Budete potrebovať: polymérovú hmotu viacerých farieb (sú rôzne druhy polymérových hmôt- Fimo, Premo, Kato, Cernit...), podložku- napr. papier na pečenie prilepený páskou o stôl, valček- (nemusí byť akrylový, nebudete ho predsa kupovať kvôli jednému náhrdelníku, že?) kľudne postačí aj fľasa od vína alebo hladký pohár, ostrý nôž alebo žiletka, špáratko.

A ideme na to!

Hmotu spracujeme, aby sa dala ľahko tvarovať a vyformujeme z nej valček. Valček obalíme vrstvou bordovej hmoty, ktorú sme si predtým vyvaľkali na na hrúbku 1-2mm.

Image title

Image title

Obalený valček stláčame a naťahujeme, aby sa zredukoval. Narežeme ho na 3 rovnaké časti, každú spľaštíme a uložíme na seba.

Image title

Image title

Image title

Image title

Opäť valček stláčame a predlžujeme a celý posup opakujeme toľkokrát, aký členitý chceme mať okvetný lístok.

Image title

Image title

Image title

Keď dosiahneme želaný efekt, valček narežeme na 6 rovnakých častí.

Image title

Zo žltej a oranžovej hmoty si pripravíme stred kvetiny. Žltý valček obalíme vrstvou oranžovej a redukujeme. Odrežeme 4-5cm kúsok a zvyšok ďalej redukujeme, aby sme zíslali ešte menší priemer.

Image title

Image title

Image title

Získaného "hada" narežeme na 10-12 rovnakých častí.  Jednotlivé časti uložíme nasledovne a vygúľame, aby nám vznikol hladký  stredový valček.

Image title

Image title

Okolo stredového valčeka postavíme 6 okvetných lístkov. Jemne k sebe pritlačíme tak, aby sa nezdeformovali. Z ružovej hmoty vyformujeme trojuholníky, ktoré vložíme medzi okvetné lístky.

Image titleImage title

Medzery vyplníme tenkými valčekmi ružovej hmoty. Jemne ho stláčame v rukách, aby sa jednotlivé časti spojili.
Image title

Image title

Motív, ktorý sme vytvorili je dosť veľký, môžeme ho ale použiť na výrobu prívesku na náhrdelník. Na korálky potrebujeme ale menšie kvietky. No keďže je návod už teraz dosť dlhý a preplnený fotografiami,rozdelíme si výrobu korálok na dve časti . Tú druhú napíšem už čoskoro...

Miriem

kto si takéto sám nevyskúša, neuverí, aká je s tým prplačka 🙂. máš môj obdiv, kvietok vyzerá super a šperky sú určite tiež krásne... 🙂

27. jan 2013

ja stale cakam, kedy uvidim ako vznikne ta gulicka, nie len valcek 🙂

27. jan 2013
miriem
autor

@parvitas Sperky si mozes obzriet v mojim obchodiku a tiez sa mozes zapojit do sutaze, ktora trva uz len do dnes.

27. jan 2013
miriem
autor

@alenka600 Alenka vsetko bude, napisane to uz mam, len nafotit treba...

27. jan 2013

krásne 🙂. a o tom, aká je to prplačka, si viem živo predstaviť, tiež robím handmade vecičky, i ked z iného súdka, tiež to mám na sashe 🙂.

27. jan 2013

@miriem ďakujem za tip. skúsim sa zapojiť, lebo tie fialové sú fakt nádherné 🙂

27. jan 2013
miriem
autor

@bodka70 Napiste mi do IP vas nick, pojdem pozriet comu sa venujete 🙂

27. jan 2013

@miriem ja mam jeden krasny vytvor od @bodka70 🙂

27. jan 2013

@parvitas mne sa velmi paci english garden a skoricova kava

27. jan 2013
miriem
autor

@alenka600 uz som si pozrela na sashe, kraaasne kresby. vzdy som chcela vediet kreslit, ale ja ani hada nezvladnem 😀

27. jan 2013

@miriem
@alenka600 , pozerám, že už ste sa o mne dohadovali, tak už nemusím písať nick 😀

27. jan 2013

presne, handmade je handmade a komu sa zda byt cena vysoka, nech si spravi nieco originalne neobkukane sam, potom na to pride ake je to "jednoduche" 😀

24. máj 2013

krasne! 🙂 ja som bola asi pred rokom na kurze vyroby koralok, ale pre nedostatok casu a vela dalsich aktivit sa tomuto krasnemu konicku nevenujem 😀 kazda rucna praca zaberie omnoho viac casu ako strojova, navysse ak ju nechceme odflaknut, tak zaberie hodiny casu 😉 tiez ide o napad, originalitu, aj to trva istu chvilu, kym to clovek premysli ... do kazdej rucnej prace clovek vklada kus seba 😉 ako sa hovori aj jedlo chuti inak ak je pripravene s laskou a to iste plati pre taketo male umelecke kusky 🙂 kto sam nieco tvori, vie ocenit tvorbu inych, zelam vela energie a dobrych napadov. v neposlednom rade velke DAKUJEM za tento navod 😉

24. máj 2013

Keď som videla tie náušničky, hneď som si kukla na nete čo všetko budem na ne potrebovať. Po prirátaní času (ktorý aj tak nemám) a práce a možnosti, že sa mi to nemusí hneď podariť....... FuuuuuuHa! Na koníkovi asi nemáte nejakú ponuku náušničiek, či? Nenašla som

18. jún 2013

nádherné...si velmi šikovná!

1. okt 2013

Začni písať komentár...

Odošli