modrykonik
15. máj 2024
426 

Ako to s tými zákazmi a príkazmi v tehotenstve vlastne je...

Niekedy vo februári 2022 sme sa na základe vašich diskusií, otázok v poradniach, ale aj vašich článkov o pôrodoch rozhodli tvoriť obsah, ktorý dokáže tehotné ženy pripraviť na väčšinu situácií v tomto období. Mali sme jasno v tom, že by do toho mal byť zapojený odborník s bohatou praxou v gynekológii a pôrodníctve, a tak sme začali spolupracovať s MUDr. Petrom Kolkom (CZ) a MUDr. Lindou Limbergovou (SK). Spracovali sme s nimi textový obsah (newslettery, články...) ako aj videá. Bolo úžasné natáčať a nahrávať všetky podstatné informácie, ale ešte zaujímavejšie bolo dozvedieť sa niečo nové, čo sme nevedeli ani my...

Natáčali sme o strave v tehotenstve, o aktivitách, ale aj o doplnkoch v tehotenstve. Vďaka ich rozprávaniu sme my samy, ako „zaslúžilé matky“, mali niekoľko AHA momentov. Napríklad väčšinu z nás prekvapilo, že lietanie v tehotenstve (v prípade fyziologického tehotenstva) je úplne ok v akomkoľvek trimestri, maximálne ale do 28. až 32.tt. Takže také tie začiatky tehotenstva, kedy sa bojíme lietať pretože xy dôvodov, môžeme v pokoji prejsť a užiť si lietadlo bez obáv. Ďalšou zaujímavosťou bolo aj to, že toľko obávané sushi alebo surové ryby sú v tehotenstve naozaj nebezpečné, kvôli potenciálnej bakteriálnej nákaze a aj z dôvodu alergických reakcií, ku ktorým majú tehotné väčšiu náchylnosť.

No a pri čom sme sa zastavili a rozoberali to s lekármi najdlhšie, boli vitamíny a doplnky v tehotenstve. Vrátili sme sa do našej nedávnej minulosti, kedy sme hneď na začiatku tehotenstva dostali info letáčik o multivitamínoch pre tehotné a poctivo ich zobali. V ambulancii pri natáčaní sme ale boli vyvedené z omylu, pretože ak ako tehotné nemáme z krvi zistený nedostatok nejakého minerálu či vitamínu, tak prečo ich hneď všetky užívať? Resp. ten jeden, ktorý nám najčastejšie môže práve v tehotenstve chýbať a podľa týchto lekárov je ho veľmi vhodné užívať, je vitamín B9, čiže kyselina listová. Jej dostatok má zásadný vplyv na správny vývoj bábätka, podieľa sa na správnom delení buniek, prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva a prispieva ku krvotvorbe. Nie je potrebné ju ale užívať po celú dobu tehotenstva. Lekári odporúčajú začať s užívaním už v čase snaženia sa o dieťa a potiahnuť aj celý prvý trimester. A či už k nej pridáte aj ďalšie doplnky je dobré zvážiť...

Samozrejme, že užívanie kyseliny listovej nikomu 100% nezaručí narodenie zdravého bábätka (ako vravia sami odborníci, 100% v medicíne takmer neexistuje), ale pokiaľ aspoň toto málo môžeme ovplyvniť, stojí to za to, čo myslíte?

Aj my máme, vďaka týmto rozhovorom s lekármi, zase o kúsok rozšírenejšie obzory v tom, čo je dôležité a čo už menej, a preto sme sa rozhodli práve tento doplnok stravy zaradiť do ponuky v našom e-shope a ponúkať vám tak naozaj len to, čo je v tehotenstve praktické a potrebné.

Je už teda len na vás, či sa rozhodnete ju užívať alebo nie. Rovnako, či si zaobstaráte napr. syntetickú formu kyseliny listovej značky Jamieson alebo prirodzenú folátovú formu tejto kyseliny od značky Brainmax. Vedeli ste, že syntetická forma kyseliny listovej nemusí byť vhodná pre každého? Ide o to, že pokial vám v tele chýba enzým na jej spracovanie, nebude mať jej užívanie žiadný efekt. Toto je napríklad problém žien s MTHFR mutáciou - tento enzým im chýba a preto musia užívať folátovú formu kyseliny listovej, čiže napríklad kyselinu listovú značky Brainmax. Tá je lepšia v tom, že sa kyselina listová dostáva už rovno do buniek v naštiepenej forme (čiže nie je k tomu potrebný náš enzým).

V našej e-shopovej ponuke produktov pre tehotné nájdete ale aj dojčiace vankúše, tehotenské čaje, ošetrujúce oleje na tehotenskú pokožku atď. Budeme radi, keď sa necháte inšpirovať našimi setmi a tehotenskými produktami.

Prajeme vám krásne tehotenstvo a držíme palce! 

Začni písať komentár...

Odošli