motylikova
19. okt 2021
67 

Pozrime sa na Dobrotkovo

Ďakujeme za možnosť testovať mäsové výrobky Hyza. Toto testovanie, podľa mojich zbežných rýchlych pozorovaní, tak trocha rozdelilo mamičky do dvoch táborov. Ak by som sa mala niekam zaradiť ja, nepatrím ani do tábora "Ultrazdravej stravy" a ani do opačného extrému - „Je mi jedno, čo zjem." V tomto duchu som pristupovala aj k tomuto testovaniu a aj k tejto recenzii. Párky ani šunka od firmy Hyza, a ani táto recenzia, nie sú vhodné pre ľudí, ktorí za žiadnych okolností nejedia párky a šunku (ak si ich z vlastných zvierat sami nevyrobia). Tak, pozrime sa teda na to:

Do testovania sme sa prihlásili, pretože párky bežne nejeme. Reklama ma zaujala a dcéry majú mäsové výrobky rady. Nemáme stále v chladničke šunku, párky nekupujeme vôbec (dôvod je najmä moja predstava, že sa do nich dá ukryť takmer hocičo a hororové historky staršieho brata, ktorý pracoval vo výrobni paštét a párkov). Ako to teda vyzerá v našej domácnosti? Hoci si k filmu radšej vyberieme pečený cícer ako čipsy, na desiatu radšej nakrájam decku naše jablko ako nemenovaného sladkého medvedíka, hoci sladkosti nekupujeme vôbec a raňajkujeme zeleninové miso polievky, predsa na návšteve u starých rodičov akceptujeme raňajky v štýle: "Vyber si, párky alebo chlieb so šunkou?"

Ako vyzeralo testovanie?

Reklamná kampaň DOBROTKOVO je šikovným ťahom. Dievčatá naplno zaujali hračky, ktoré sme k testovaniu dostali. Mne sa páči plátená taška, ktorá mi živo pripomenula moje odhodlanie nosiť si na každú nákup vlastné zdroje miesto igelitiek. Z môjho pohľadu literárnej vedkyne, marketing ťaží z prirodzenej detskej túžby po lepšom svete a šťastnom konci, po potrestaní zla a víťaznom konci, odkazujú tak na svet rozprávok.

Rozprávky sú príťažlivé a upokojujúce aj pre dospelých, v kombinácii s lákavými nápismi bez alergénov, bez lepku a s vysokým podielom domáceho kuracieho mäska odolá asi len málokto (okrem spomenutých členov prvého tábora). Žiaľ, konzervant E250 obsahujú (ako drvivá väčšina mäsových výrobkov na našom trhu), a táto látka (okrem možných karcinogénnych účinkov) je na zozname potenciálnych alergénov. Vyšší príjem vitamínu C zabraňuje týmto škodlivým reakciám a firma Hyza v reakciách na kritiku deklaruje, že jej výrobky (pokiaľ ide o šunku) týmto zvýšeným množstvom disponujú (dúfajme).

Čo sa u nás neosvedčilo, bol lákavý rozprávkovo ladený obal jednotlivých párkov. Mladšia dcéra bola najprv z výrobku nadšená, po odbalení začala mrnčať, že ona chce „tie pekné párky, nie tieto škaredé". Napokon ich ochutnala, rovnako ako staršia dcéra a manžel. Mne párky doslova nevoňajú a tieto nie sú výnimkou (myslím, že vyššie spomenutý brat mi spôsobil nejakú traumu z detstva, podarilo sa mu to vo viacerých oblastiach, je o 15 rokov starší a pripadali mu vtipné úplne iné veci ako mne. Bol aj pekárom... kúsky prstov tam, kde by ste ich nečakali, tak sa začínali jeho príbehy...).

Párky nepraskali, konzistencia mi nepripadala múčna, muž bol s chuťou spokojný, takisto aj staršia dcéra. Tej mladšej nezachutili, napokon ich však ešte jedla - a to vďaka rýchlemu receptu pre návštevy, ktorý trpezlivým čitateľom ako bonus pridám na koniec článku. Jej pocity sa mi do recenzie zhmotňujú ťažko, keďže na otázku, ako jej chutia, povedala: „Výborné!" - ale v priebehu ďalších dní, keď si ich robil manžel alebo staršia dcéra, si ich už neprosila.

Staršia dcéra bola s párkami spokojná, skonštatovala, že konečne sme túto potravinu kúpili aj my a nemá ich len u tatíka. Nuž, potešilo ma, že ju to potešilo.

Detailný pohľad na čerstvo uvarené párky, ak by to niekoho potešilo, spolu s mojím domáco-kečupovým vyznaním lásky manželovi:

Komu chutia párky, toho výberom Hyza variantu iste neurazíte. Deťom sa páčili aj Párkové hry, ku ktorým nás inšpiroval rozprávkový podmaz reklamnej kampane. Vyrobili sme si Párkokvetiny z Dobrotkova:

a Párajkov bickyel: 

Pokiaľ ide o šunku, mňa osobne oslovila viac. Je naozaj mäsová, hrubšie plátky sa trhajú, čo mi neprekáža, skôr sa mi zdá podozrivá iná, hyperelastická šunka nereálnej jednotnej farby. Ja som ju jedla so zeleninou, moje dcéry ju využili ako hlavnú ingredienciu ich obľúbeného jedla, ktoré je pre mňa absolútne nepochopiteľné: obe jedia a za špagety uznávajú len prapodivný variant tejto talianskej pochúťky - špagety bez syra, omáčky, len so šunkou na masle.

Myslím, si, že k šunke Hyza sa ešte budeme vracať, ak budeme mať chuť práve na tento druh mäsového výrobku a málo času na zdĺhavé varenie všetkých chodov dňa.

A už len spomínaný bonusový recept: Kvety z troch surovín.

Potrebujete: - lístkové cesto - párky (Hyza) - vajcia, (syr na posypanie a natierajúce dieťa: dobrovoľné), 10 minút času na prípravu, 15 na pečenie:

Tieto kvietky majú u nás obrovský úspech, robím ich takmer na každú oslavu (nie vo veľkom množstve, každému sa ujde jeden - dva), a to z dôvodu, že moje dcéry majú kvetinové mená, takže sa to vždy hodí; navyše tieto koláčiky miluje môj synovec, deti v každom veku, dospelí a dokonca aj môj brat. TEN brat. Dobrú chuť!

#test_hyza #test_dobrotkovo #recenzia #recenzia_hyza_dobrotkovo45

Začni písať komentár...

Odošli