motylikova
1. dec 2020
358 

Za málo peňazí býva málo muziky

Máte radi príslovia? To sú tie krátke „múdrosti predkov“, o ktorých sa deti (aspoň moji žiaci) celkom radi učia aj v škole. Adolf Peter Záturecký, šľachtic, organista a moja obľúbená postava slovenských dejín, ich u nás zozbieral a roztriedil vyše 13 000. Nájdeme tam nielen nadpis tejto recenzie, ale aj „čo je vzácne, nie je lacné“. Presne na tieto vety som si spomenula, keď nás vybrali na testovanie, prišli nám jogurty, ochutnali sme a... vygooglila som si cenu. Oplatí sa? Neoplatí? Môj názor nájdete v tomto článku, svoj si musíte urobiť sami.

Čo to je „Ňuňu“?

Jogurt Malého gazdu. Názov evokuje, že pôjde o niečo malé, milé. Je v skle, kde zrie. Teda dozrieva. Mne osobne sa meno, ktoré jogurtu vybrali, až tak nepozdáva, je na mňa príliš infantilné. U svokrovcov, ktorí sa naň pýtali, som radšej povedala „jogurt Malého gazdu“. Napriek tomu musím uznať, že tento názov niektoré vlastnosti jogurtu vystihuje: balenie je na pohľad (a pre moju mladšiu dcéru aj na hlt) menšie, detskej dlani sa drží dobre, chuť je lahodná, jemná. Určite však nie je vhodný len pre deti, u nás chutil viac dospelým.

Chuť a konzistencia

Keďže sme jogurtov dostali dosť veľa (ďakujeme!), mohli sme všetci ochutnať, čosi napiecť a ešte sa podeliť. Takto sa mi dostalo dosť spätnej väzby od rôznych vekových kategórií:

Margarétka (10) – jogurt hustý, chuť fantastická (pozn. bežne nejedáva ovocné jogurty, tu ju oslovilo, že necíti „umelinu“, a pre mňa je tiež 20% ovocného pyré v jogurte veľkým plusom);

Kamilka (2,5) – slovné vyjadrenie neposkytla, ale hltala jogurt plnými lyžicami a jeden jej nestačil (mne sa páčilo, že namiesto umelých farbív použili koncentrát čiernej mrkvy a červenej repy);

Slavko (34) – biela časť jogurtu je jemnejšia ako bežný biely jogurt, necítiť len kyslosť, ale „smotanovosť“, najviac sa mu páčilo, že zrie priamo v skle, pyré nie je presladené, na bežných jogurtoch mu najviac vadí práve prílišná sladkosť dochucovadiel;

Starká (65) – chuť jogurtu veľmi lahodná, najviac jej chutil nerozmiešaný – teda bez pyré

Aleško (13) – nevýrazná chuť, málo sladký (zvyknutý na sladké);

Aťka (40) – jemnejší ako iné jogurty, nie presladený, kúpila by si ho.

Plusy a mínusy

Ako som naznačila v úvode, medzi mínusy môžeme rátať vyššiu cenu (bežná cena v Metre 1,05€/115g, dá sa kúpiť v akcii za 0,99 centov). Tu sa vrátim k prísloviam – ja osobne si radšej namiesto dvoch jogurtov s E-čkami či umelými farbivami kúpim jeden Ňuňu, najmä, keď kupujem deťom. Pre seba kupujem najmä jogurty z kokosového mlieka, ktoré tiež nízkou cenou nevynikajú. Medzi jednoznačné plusy patrí ekologické balenie. Margarétka našla hneď niekoľko možných využití:

  • jednoduchý svietnik na čajovú sviečku (po ozdobení poslúži ako pekný darček):

  • sada na servírovanie príboru na obede (to ma celkom pobavilo – myslela som, že jej to spadne, ale poháriky sú dobre vyvážené):

  • stojanček na náušnice gumičky, vnútri sú sponky:

  • stojan na písacie potreby:

Ňuňu a kuchyňa?

Najlepšie je vychutnať si jogurt, aký je. Poteší, pohladí chuťové bunky, nie je potrebné „maskovať“ ho v koláčoch. Keďže sme ich dostali dosť, vyskúšali sme aj niečo upiecť. Teda, Margarétka s Kamilkou.

Ako prvé dievčatá piekli jogurtové muffiny:

...potom ich vzala staršia do školy a len sa tak po nich zaprášilo.

Vyskúšali aj jogurtový koláč bez vajec, vhodný pre „karanténne“ časy obmedzených zásob:

Mne sa najviac páčilo, že skúšanie jogurtu v koláčoch ju ešte viac motivovalo k tomu, aby piekla úplne sama 🙂

... a koláč bol rýchly, jednoduchý a chutný.

V závere môžem povedať, že testovanie nám prišlo vhod - hľadali sme alternatívu jogurtov v plastových obaloch a voči tejto nemáme výhrady. Určite u nás Malý gazda nebol na návšteve posledný raz.

Ak ste sa dočítali až sem, tak viete, že v tomto prípade sa príslovia potvrdili a za viac peňazí získate viac lahodnej a zdravej "muziky" 🙂

PS: Zvlášť ďakujeme za termotašku na nákupy, tá nás, keďže sa snažíme zaradiť sa k "bezobalovým", veľmi potešila.

#test_nunu #recenzia #nunu_jogurt_skusenosti

Začni písať komentár...

Odošli