nesvadbovo
18. dec 2017
325 

O malých radostiach a ručne vyrobených darčekoch

Myslím, že sú dva typy ľudí, keď príde na darčeky. Ten prvý ich nakupovanie neznáša. A potom sú tu blázni, medzi ktorých sa hrdo hlásim, ktorí všetko okolo Vianoc a darčekov milujú. Vyberanie, nakupovanie, balenie a to napätie, či sa darček bude páčiť. Priznávam bez mučenia, že hoci viem, že význam Vianoc je niekde úplne inde, darčeky sú pre mňa ich neoddeliteľnou súčasťou. A hoci sa to môže zdať ako klišé, darčeky skutočne radšej dávam, ako dostávam.

Samozrejme, rozdávame také tie praktické darčeky, podľa toho, kto čo potrebuje. Ale každý rok sa snažím mojim blízkym dať aj nejakú maličkosť, ktorú vyrobím, len tak pre radosť. A hoci sú to iba drobnosti, verím, že si to obdarovaní cenia o to viac, že som na ich výrobu použila tú najvzácnejšiu prísadu – môj čas.

Tento rok som vyrobila dva jedlé darčeky, pridala voskovaný obrúsok na uchovávanie potravín a aby sa mužská časť populácie necítila ukrátená, pribalila som aj malé pivko.

Prvý darček je asi tým najjednoduchší na suroviny a čas prípravy: Vanilkový Extrakt

Budete potrebovať nasledovné:

  • Vanilkové struky, 2ks
  • Vodka 0,5l
  • Dve fľašky s patentovým uzáverom s objemom 0,25l

Toto je taká rýchlovka, že ani nestihnete povedať: „na to nemám čas“ a darček je na svete. Vanilkové struky pozdĺžne rozrežeme a vyškriabeme z nich semiačka. Do každej fľašky vložíme prázdny struk a semiačka z neho, zalejeme vodkou, zavrieme fľaštičku a je HO-TO-VO.

Samozrejme, darček bude pripravený na použitie o cca tri mesiace, tak to napíšte na štítok, ktorým fľaštičku ozdobíte.

Hovorí vám niečo slaný karamel? Ak ste ho ešte neochutnali, právom máte obavy. Avšak spojenie lahodnej karamelovej chute so zrniečkami soli je také úžasné, že si ho na prvé oblízanie varešky určite zamilujete. V chladničke vydrží aj dva týždne, avšak ak sa raz doňho pustíte, tak dlho sa tam iste „neohreje“. Jeho prípravu odporúčam na obdobie tesne pred sviatkami, aby vaši milovaní mali viac času na jeho vychutnávanie. A keď sme pritom, znásobte si dávku dvomi, aby ste si touto dobrotou mohli obaliť nervy, ktoré sú v tomto predvianočnom zhone asi napäté na prasknutie 🙂.

Na zalepenie úst a prstov všetkých obdarovaných a ochutnávajúcich budeme potrebovať:

  • 100 g KORUNNÝ cukor kryštálový
  • 50 g masla
  • 70 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL morskej soli

Na prípravu odporúčam použiť hrniec s nelepivým povrchom, resp. hlbokú teflónovú panvicu. Na miernom ohni necháme skaramelizovať cukor. Aby sa nám nevytvorili hrudky, nemiešame vareškou, iba jemne krúžime hrncom, aby sa hmota karamelizovala rovnomerne. Keď je všetok cukor rozpustený a má jantárovú farbu, pridáme za stáleho miešania maslo a po chvíli aj smotanu. Nezľaknite sa, z cukru sa v hrnci vytvorí lepkavá hmota, táto sa ale počas miešania pekne spojí. V tomto okamihu stiahneme z ohňa a ešte chvíľu miešame. Nakoniec pridáme soľ a naplníme poháriky.

Pred použitím ho trošku prehrejeme a polievame ním napríklad raňajkové lievance, alebo na tajňáša vyjedáme o polnoci lyžičkou priamo z chladničky 🙂.

Tretí darček nie je jedlý, ale je určený na zachovanie čerstvosti potravín. Voskované obrúsky. Sama som si ich vyrobila teraz prvýkrát, tak som zvedavá, ako to dopadne. Včelí vosk by mal zachovávať potraviny čerstvé. Dá sa použiť napríklad na sendviče, zabalenie rozkrojeného ovocia či zeleniny, prípadne na skladovanie syrov v chladničke. Ja ho plánujem využiť predovšetkým v lete, keďže milujeme výlety a pikniky.

Na výrobu použijeme:

  • Zvyšky látky rôznych rozmerov
  • Včelí vosk
  • Gombík a šnúrku

Použila som vosk, ktorý som si kúpila v predajni s medom, myslím, že taká sa nájde v každom meste. Na žehliacu dosku som si dala starý uterák, aby som si ju omylom nezavoskovala. Naň som položila hárok papiera na pečenie väčší ako látka, ktorú som voskovala.Na látku som rozložila vosk, ktorý som nastrúhala na najmenšom strúhadle (asi najťažšie na celej príprave). Na to som položila ešte jeden hárok papiera na pečenie a začala zažehľovať.

Lepšie je, keď na začiatok použijete menej vosku, kým odhadnete správne množstvo. Potom stačí doložiť vosk tam, kde ešte chýba a opäť zažehliť.

Keď je celá látka pokrytá voskom, odlepte ju z papiera na pečenie (opatrne, bude ešte horúca) a preveste ju, napríklad na sušiak.

Keď vychladne, buď máte hotovo, alebo ešte pridáte gombík a šnúrku, ako som to urobila ja.

Do látky som zabalila knižku, aby som vedela, kam našiť gombík a šnúrku. Existuje iste viac spôsobov, ako zabezpečiť zatváranie, tento sa mi však zdá celkom variabilný, keďže gombík obmotáte tak, ako to je potrebné.

Budem rada, ak sa necháte inšpirovať. ja som všetky darčeky vyrobila v priebehu hodiny, a to už sa oplatí 🙂

#korunny

nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@tinusiatko

18. dec 2017
18. dec 2017

perfektne, hlasim sa k tym, co tiez miluju kupovanie a vyrabanie darcekov 🙂

18. dec 2017
nesvadbovo
autorAMBASÁDORKA

@nyusika super, tesim sa z toho, ze nas je viac, co to neberu ako nutne zlo 😉

18. dec 2017

Začni písať komentár...

Odošli