olivieree
16. jún 2017
381 

Testovanie nosiča BabyMonkey Regolo

BabyMonkey je talianska firma, pôvodne produkujúca šatky (pomerne dosť obľúbené pre svoj pomer ceny, kvality a pekného dizajnu), takže keď vyšli s ergonomickým nosičom, bola som prirodzene zvedavá, ako asi bude vyzerať. Vďaka Ivke Kubáňovej z ergonomickenosice.sk som mala možnosť mať tento nosič týždeň na testovanie, počas ktorého som ho vzala aj na nosičský piknik, kde si ho vyskúšalo viacero žien s rôznymi bábätkami. Ďakujem Ivke za túto možnosť.

BabyMonkey Regolo je rastúci nosič, výrobca ho odporúča pre deti od 5/6 mesiacov do 4 rokov. Obe hranice sú podľa mňa diskutabilné, ako pri všetkých nosičoch, treba sa riadiť hlavne veľkosťou dieťaťa. Každopádne, nosič bolo možné stiahnuť až na úctyhodné „novorodenecké“ rozmery (šírka 15cm a výška 38cm), no najmenšie dieťa, ktoré sme v ňom reálne na podporke mali, malo 5kg a okolo 5 mesiacov (predčasniatko), čiže určite by som sa riadila odporúčaniami výrobcu. Tomuto dieťatku bol nosič dobrý, dal sa pekne prispôsobiť a nebol stiahnutý na najmenšom. Čiže, čisto iba podľa mňa, by sa spodná hranica dala teoreticky posunúť aj na 2/3 mesiace. Hornú hranicu si netrúfam odhadnúť, najväčšie deti v ňom boli cca 20 mesiacov staré, s konfekčnou veľkosťou okolo 86 a váhou okolo 11kg, nosič im bol na najširšom nastavení akurát, ale do štyroch rokov by som to videla už iba na rekreačné, občasné poponesenie než plnohodnotné nosenie, to by som tipla max do 2 rokov. Aj tak úctyhodný záber na jeden nosič.

Poďme postupne: bedrový pás je široký 13cm v strede a ku krajom sa zužuje na 6cm, hrubý 1,5cm, stredne tvrdý, členitý (skladá sa z troch kusov). Najmenšie stiahnutie bolo na 53cm, čiže dá sa dobre stiahnuť aj na veľmi štíhle osoby. Všetky pracky majú poistné gumičky, a všetky popruhy majú gumičky na zrolovanie a zaistenie popruhu. Na bedráku je aj malá kapsička, ktorá ale podľa môjho osobného názoru je úplne zbytočná, keďže ak dieťa dobre podsadíte, jednoducho sa k nej nedostanete.

Chrbtová opierka je nastavovacia pomocou šnúrok s brzdičkami, nosič sa reguluje na šírku, výšku a dokonca má reguláciu aj hore pri krku, čo je milé prekvapenie. Šírka nosiča je od 15cm do 44cm, výška od 38cm do 49cm. Brzdičky prekvapivo – relatívne – držia, bolo treba vyvinúť pomerne dosť veľkú silu aby povolili, čo je fajn lebo 99% týchto spôsobov regulácie povoľuje. Kapucka je prišitá napevno a pripína sa hore pomocou šnúrok.

Ramenné popruhy sú široké 7,5cm, mäkké, 1x prešité, ich dĺžka je 43cm, z toho polstrovanie 38cm. Dajú sa sťahovať po celej dĺžke a je tam aj možnosť kríženia a taktiež možnosť prepnutia na spodné pracky pre deti, ktoré ešte samé nesedia, resp. nemajú dostatočne spevnené chrbtové svalstvo (lezením, štvornožkovaním), tým pádom nič nevyvíja tlak na chrbátik. Čiže super, že aj táto možnosť tu je. Poznámka ku kríženiu – nosič sa doťahuje smerom dolu, čo je super, ALE v prípade že chcete popruhy prekrížiť a zapnúť na vrchné pracky, je tento spôsob pomerne nepraktický, keďže si tam jednoducho nedočiahnete (samec a samica ktorí sa zaklipávajú do seba, by museli byť naopak) – ak chcete na tomto nosiči krížiť popruhy, odporúčam zapnúť na spodné pracky a nosič na seba akoby „obliecť“, Kokadi má na to super video, keďže flip je robený rovnako. Nájdite si v prípade potreby na youtube.

Dojmy: BabyMonkey Regolo je veľmi ľahký nosič, váži iba 650 gramov, skutočne skladný a príjemný, ušitý zo šatiek BabyMonkey ktoré sú príjemné a kvalitné. Polstrovanie pod nožičkami dieťaťa je decentné, páčilo sa mi zaťahovanie popruhov smerom dolu, keďže ja nikdy popruhy nekrížim, nevadilo mi to, čo som spomenula vyššie. Šitie je ok, sem tam vyskočená nitka, no dalo by sa na ňom popracovať určite. Veľmi sa mi páčilo aj to, že keď človek zúžil chrbtovú opierku na minimum, neostala zvnútra nosiča „nagrčená“, ale dala sa pekne vyrovnať a dieťatko nesedelo na prílišnom nariasení, keďže sa riasila iba zvonka. Super riešenie. Nosenie na chrbte bolo tiež ok.

Čo mi nesadlo: bedrový popruh je našitý na bedráku na šatke, toto sa mi nepáčilo, pripadalo mi to nie veľmi dostatočné, doteraz som bola zvyknutá na to, že popruh išiel celým bedrákom, nie iba na jeho „povrchu“. Čiže toto mi tak najviac nesadlo. Tiež by som prijala dlhšie polstrovanie pod prackou na bedrovom páse. Ďalšia vec, čo mi vadila, boli bezpečnostné spony na ramenných popruhoch – chápem, že bezpečnosť nadovšetko, ale mňa osobne dosť otravovalo, že som pri snahe ich rozopnúť vždy musela použiť obe ruky.

Na pikniku ho maminky skúšali viac menej na krátke nahodenie, čiže plnohodnotné hodnotenie bohužiaľ nedodám, každopádne nosič im pripadal sympatický, pohodlný, jednej maminke nesadol veľmi bedrák a prijala by ho ešte členitejší, aby sa ešte lepšie prispôsobil hlavne chudým postavám. Inak sa pekne prispôsobil deťom rôznych rozmerov a aj jeho nastavovanie je pomerne jednoduché.

Ďakujem ešte raz za možnosť testovania 🙂

Začni písať komentár...

Odošli