olyu
16. mar 2018
189 

Kreatívne testovanie

  

Začiatkom tohto mesiaca, spolu s niekoľkými mamičkami som dostala možnosť aj ja zapojiť sa do testovania stránky www.koralky.sk. Toto testovanie bolo trochu iné ako ostatné testovania na MK – nešlo len o vyskúšanie produktov v rámci každodenného života, ale o aktívnu a kreatívnu prácu mamičiek, čo pre mnohých z nás znamenalo menej spánku/prebdelé noci a niekedy aj menej času pre našu rodinu a pre seba. Ale podľa mňa stálo to za to. Počas dvoch týždňov testovania som skoro každý deň mala možnosť stretnúť sa s krásnymi výtvormi šikovných mamičiek, ktoré okrem toho, že sú hotovou pastvou pre oči, určite ma budú inšpirovať vyskúšať si nové techniky a materiály v blízkej budúcnosti.

        ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞     

Testovanie spočívalo v tom, že každý z nás mal vytvoriť dva náramky, jeden náhrdelník, jednu sponu do vlasov a jeden pár náušníc z materiálov,  ktoré sme si zaobstarali prostredníctvom stránky www.koralky.sk, použitím kupónu na nákup v hodnote 50€. Na samotné tvorenie sme dostali dva týždne a mali sme použiť aj vopred dané materiály: minimálne jeden náš výrobok mal obsahovať minerálne kamene, TierraCast korálky, strieborné komponenty, Swarovski komponenty a elastomer Beadalon.

        ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    

Výrobe špekov sa venujem od detstva, vyskúšala som už viac techník – napr. drôtikovanie, cínovanie, háčkovanie – ale posledné tri roky vyrábam šperky výlučne so sutaškovou techniou. Prvou otázkou pri plánovaní nákupu a následného tvorenia bolo, či mám teraz vyskúšať nové techniky a takto otestovať možno širšiu škálu výrobkov, alebo vytvoriť len sutaškové šperky. Táto druhá variácia vyhrala z dôvodu, že takto som mohla testovať naozaj to, o čom by som mohla v súčasnosti alebo v blízkej budúcnosti mať záujem a testovanie bolo takto naozaj osobné a relevantné.

            ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞     

Musím sa priznať, že o stránke www.koralky.sk som počula poprvýkrát keď som zbadala výzvu na testovanie. A síce vtedy som sa ešte nerozhodla zapojiť sa do „súťaže“, stránku som hneď navštívila. Bola som naozaj zvedavá čo mi táto stránka môže ponúknuť. Kreatívne potreby som doteraz objednávala zo zahraničia alebo som ich kupovala v galantérii a v kreatínvych obchodoch v našom meste. Táto stránka ma milo prekvapila už na prvý pohľad svojim dizajnom, jednoduchým ovládaním a po niekoľkých minútach už aj s množstvom a variáciou materiálov. Najväčšiu radosť som mala, keď som v ponuke zbadala aj sutašky vo všetkých farbách dúhy (a ešte viac). A síce odvtedy mám už dva objednávky za sebou, stále objavím nové a nové materiály, z ktorých čerpám inšpiráciu do ďalšej tvorby.

Na jednej strane teda bohatý výber, na druhej aj niekoľko nedostatkov čo sa týka mojich potrieb pri tvorení sutaškových šperkov. Chýbajú mi napríklad minerálne kabošony, filcové/plstené podklady na šitý šperk alebo monofilová niť. Neznamená to však,  že by to bol na úkor môjho testovania, lebo stránka poskytne kopu alternatív a takto som bola nútená použiť aj niečo nové a mohla som experimentovať s komponentmi, ktoré by som sama od seba možno nikdy nekúpila a nevyskúšala.

            ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞     

Jendotlivé moje výtvory, ich podrobnejšie fotky a postupy/návody nájdete v mojom blogu, aj pod hashtagom #test_koralky, teraz by som pridala už len recenziu použitých komponentov.

            ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    

Začala by som so sutaškou, základným materiálom mojej tvorby. Zo sutašiek som mala doma už viac typov – širšie a užšie, matné a lesklé, pevné aj mäkšie. Mne sa najlepšie pracuje s pevnejšou, matnou variantou a trochu som sa bála pri objednaní, lebo sutašky na tejto stránke sa mi zadli byť lesklé. Kvôli tomu som ani neobjednala obrovské množstvo, ani veľa farieb, čo sa mi vypomstilo hneď pri šití prvého šperku. So sutaškou sa pracovalo perfektne, len som prišla na to, že tie 5 metre bledomodrej sutašky mi nebudú stačiť na náhrdelník. To ma viedlo k druhej objednávke (už na vlasnté náklady), čo potom zmenilo aj niekoľko z mojich pôvodných plánov...

            ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞       

Kým som čakala na druhú várku materiálov, pustila som sa do šitia náušníc. Z povinných komponentov pri tomto zadaní som sa rozhodla použiť Swarovski perly a kryštály. So Swarovskim som pracovala po prvýkrát a hneď ma očarila farba a priesvitnosť kryštálov, čo som chcela za každú cenu zachovať – aj kvôli tomu som sa rozhodla ich použiť na prípravu náušníc a vymyslela som aj (aspoň pre mňa) novú fintu na vsadenie kryštálu do sutašky bez toho, aby som ho mala nalepiť na kus filcu.

        ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞        

Medzitým dorazil aj druhý balíček materiálov – konečne som mohla dokončiť aj náhrdelník. K výrobe náhrdelníka som vybrala možno trochu nezvyčajnú kombináciu farieb – krvavo červené koraly som kombinovala so sutašku vo farbe aqua (čo bohužiaľ v skutočnosti mal trochu inú farbu ako na obrázku, ale to je už riziko online nakupovania.) Objednala som k nim aj štvormilimetrové drevené korálky a ešte menšie korálky Preciosa, napokon som použila len tie posledné popri 8 milimetrových koralov. (Na tento náhrdelník som pôvodne chcela použiť len minerály, bohužiaľ koral som nenašla ani v štvormilimetrovom ani v menšom prevedení, a iným typom minerálu som to nechcela kombinovať.)

        ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞     

Prvé dve zadania boli za mnou a použila som už tri z povinných komponentov (Swarovski, minerály a striebro), keďže pri výrobe náušníc som použila aj strieborné háčiky a spájacie krúžky – na výzor kvalitné, ozajstnú kvalitu ukáže len čas a nosenie...

        ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞        

Ostali mi dva povinné materiály – elastomer a TierraCast korálky -, ktoré som sa rozhodla použiť pri výrobe náramkov. S elastomerom som doteraz nepracovala, tak som ho objednala viac-menej naslepo a rozhodla som sa vyskúšať ho s hrúbkou 0,8 mm. Keď som ho už držala v ruke zdalo sa mi byť príliš hrubou, tak v druhej objednávke ku mňa putoval aj elastomer s hrúbkou 0,5 mm čo som už vedela pužiť na navliekanie jednotlivých častí prvého náramku. Stredobodom každej časti sú výrazne žlté stláčané korálky a mala som tu možnosť vyskúšať aj MATUBO a TOHO korálky.

        ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞       

Do druhého náramku som zakomponovala TierraCast korálky, strieborný hematit a aj TierraCast gombík s motívom stromu života - bola to láska na prvý pohľad a keďže v skutočnosti je ešte krajší ako na obrázku, aj druhá moja objednávka ho musela obsahovať 🙂

        ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞        

Pred šitím posledného šperku som už mala všetky povinné komponenty aspoň raz použité, takže toto zadanie – spona do vlasov -, bolo už len čerešničkou na torte. Použila som môj obľúbený TierraCast gombík a PUCA korálky, ktoré som objednala kvôľi ich tvaru – už dlho som hladala korálky v tvare kvapky, ktorých by som mohla použiť na imitáciu listov a teraz som ich našla. Najväčšou výhodou týchto korálikov je, že majú dva diery na navliekanie, ktorých môžem použiť aj pri šití a takto sa pevne držia medzi prámikmy, netreba ich následne lepiť aby ostali na mieste.

        ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞    ∞     

Dokončením spony do vlasov sa moje testovanie skončilo, ostala mi už len úloha napísať tento článok o mojich skúsenostiach. Dúfam, že aspoň niekto to prečíta a dostane chuť na tvorenie – a keď už tak, stránku www.koralky.sk môžem len odporúčať každej kreatívnej mamičke 🙂 

Akoze woooooooooow, nadhera,neskutocne sikovne ruky mate

27. aug 2021

Začni písať komentár...

Odošli