pr_clanok
23. feb 2015

Aby zúbky vašich detí nepoznali kaz

Zdravie dieťaťa je pre rodiča najväčšou hodnotou. Je veľmi smutné, že sme sa za 25 rokov nových spoločensko-ekonomických pomerov síce posunuli k vyspelej Európe, ale bohužiaľ nie vo všetkom. Na Slovensku má v priemere každé 10-ročné dieťa 5 kazov. Táto štatistika je viac ako alarmujúca.

Ako správne inštruovať deti pri čistení zúbkov, predchádzať kazom pomocou fluoridácie a zachytiť už v ranom veku anomálie rastu chrupu? Na to sme sa opýtali pedostomatologičky a ortodontistky MUDr. Lucie Petrincovej z kliniky iDENTIc. Táto zahraničná spoločnost, prichádza na Slovensko s prepracovaným konceptom starostlivosti o detský chrup.

Kedy je potrebná prvá návšteva dieťaťa u stomatológa?

Na začiatok je potrebné povedať, že stomatológ nie je strašiak, ktorý spôsobuje bolesť. Čím skôr si v rámci prevencie dieťa zvykne na prostredie ambulancie, tým ho bude viac chápať ako samozrejmosť a potrebu, tým viac bude jeho chrup ochránený. Prvá návšteva sa odporúča po vyjdení mliečnych zubov spravidla po 4. roku veku dieťaťa.

Ako chrániť dieťa pred kazmi?

Zdravý chrup dieťaťa nie je vecou dedičnosti,  alebo vrodenej dispozície. Je to predovšetkým o disciplíne a dôslednosti rodičov, v správnom učení a dodržiavaní pravidelného čistenia zubov svojich detí. Bohužiaľ len pomerne málo dospelých vie, ako si správne čistiť zuby. Preto máme v spoločnosti iDENTIc vysokoškolsky vzdelané odborníčky - dentálne hygienistky,  ktoré deti vedia profesionálne inštruovať a naučiť, ako sa správne čistia zúbky.

V minulosti sa na základných školách pravidelne robila zubná fluoridácia

Áno, bohužiaľ zánikom väčšiny školských zubných ambulancií a odštátnení stomatológov sa na túto veľmi dôležitú prevenciu zabúda. Detská sklovina je najmä vplyvom obľubených sladkých potravín a nápojov napádaná a často sa vytvára zubný kaz. Fluorid vytvára na sklovine ochrannú vrstvu, ktorá ju chráni pred agresívnym prostredím. Spoločnosť iDENTIc spolupracuje aj s veľkým množstvom školských a predškolských zariadení, kde vie priamo v týchto zariadeniach zabezpečiť fluoridáciu pre deti .

Stále častejšie vídavame deti a nezriedka aj dospelých so strojčekom.  Nie je to akási nová móda? Na čo vlastne strojček slúži?

Na otázku odpoviem o niečo obšírnejšie. Ortodoncia, po slovensky čeľustná ortopédia, je odborom stomatológie, ktorý sa zaoberá anomáliami postavenia zubov a čeľustí. Na liečbu sa spravidla používa ortodontický aparát (ľudovo povedané strojček, alebo rovnátka) a je vhodná pre deti aj dospelých. Postup a spôsob liečby určuje na základe odborného vyšetrenia ortodontista. Takže nosenie tzv. rovnátok nie je móda, ale dnes veľmi účinný spôsob liečby anomálií rastu chrupu, ktoré sa v minulosti tak účinne riešiť nedali.

V prípade záujmu o konzultáciu a liečbu nás kontaktujte v Tatracentre na Hodžovom námestí 3, 811 06 Bratislava, alebo na identic@identic.sk, www.identic.sk , 0905 264 264, 02 4425 18 22

Darček pre mamičky :

Zľavový voucher pre deti vo výške 25 Eur (na vstupné vyšetrenie, inštruktáž a fluoridáciu), na základe ktorého sa môžu s doprovodom objednať v ambulanciách spoločnosti iDENTIc. V prípade, že si neviete voucher vytlačiť, alebo odfotiť, povedzte, že ste sa o poukážke dočítali v tomto článku na Modrom koníkovi. Poukážka je tiež k dispozícii v ambulancii iDENTIc.

Začni písať komentár...

Odošli