pr_clanok
13. okt 2014

Ako sa starať o čistotu pokožky v detskom veku – rady detskej kožnej lekárky MUDr. Štěpánky Čapkovej

Novorodenecká a dojčenská koža je menej odolná voči nepriaznivým vonkajším vplyvom ako koža väčšieho dieťaťa alebo dospelého. Jej vrchná vrstva (pokožka) je tenšia a na povrchu nie je ešte dostatočne vyvinutý kyslý ochranný tukový plášť. Spodná vrstva (škára) viaže, ale aj stráca veľké množstvo vody. Spojenie medzi pokožkou a škárou nie je pevné a imunologická obranyschopnosť je ešte len vo vývoji. 

Situáciu zhoršujeme narušovaním prirodzeného ochranného kožného filmu častým kúpaním a umývaním dieťaťa za použitia zbytočného množstva umývacích prostriedkov a pien do kúpeľa, používaním príliš agresívnych pracích prostriedkov a nákupom veľkého množstva kozmetických prípravkov bez hlbších znalostí ich presnej funkcie.    

Pri výbere kozmetických prípravkov pre novorodencov a dojčatá hľadíme hlavne na ochranné schopnosti jednotlivých prípravkov. Látky obsiahnuté v detskej kozmetike musia zachovávať prirodzenú vlhkosť a vláčnosť kože, umožňovať voľné dýchanie pokožky
a zároveň pôsobiť protizápalovo. Detská kozmetika by nemala obsahovať žiadne alergizujúce zložky.

Základom kozmetickej aktivity je starostlivosť o čistotu pokožky. Koža sa sama podieľa na udržovaní telesnej čistoty tzv. procesom samočistenia, no moderný človek vyžaduje oveľa vyšší stupeň čistoty. Čistiace vlastnosti vody podporujeme kombináciou s povrchovo aktívnymi látkami. Hlavným zástupcom tejto skupiny sú mydlá, ktoré používame zo všetkých kozmetických prostriedkov najčastejšie, ich používaním však narušujeme ochranný kožný plášť. Preto na umývanie novorodeneckej a dojčenskej kože volíme mydlo veľmi starostlivo. Vhodným spôsobom starostlivosti o citlivú kožu sú aj olejové kúpele. Olejový kúpeľ očistí pokožku šetrnejšie ako bežné mydlá. Dobre sa rozpúšťa a odstraňuje z kožného povrchu pot, kožný maz i opotrebované zrohovatené bunky, a zároveň kožu zvláčňuje a zadržuje v nej viac vody. Olej sa ukladá vo forme jemne rozptýlených kvapiek na povrchu pokožky, kde sa vytvára jemný olejový film. To vedie pri pravidelnom užívaní k obnoveniu narušenej alebo nedostatočnej ochrannej kožnej bariéry. 

V dojčenskom veku nepridávame do kúpeľa kúpeľové peny, pretože pokožku príliš vysušia a pri častom používaní môžu citlivejšie deti aj dráždiť. Ak je pokožka po kúpeli suchá, ošetrujeme ju v prvých 4–6 týždňoch po pôrode slnečnicovým olejom. U väčšieho dojčaťa je už možné pravidelné používanie detského kozmetického pleťového mlieka napr. s obsahom kyseliny linolovej. Ak má dojča suchú pokožku aj napriek pravidelnému zvláčňovaniu pleťovým mliekom, alebo trpí atopickým ekzémom, obmedzíme frekvenciu kúpania na 3 x týždenne. U zdravého dieťaťa odporúčame pravidelný každodenný večerný kúpeľ, pretože je to pekný rodinný rituál, kedy sa rodičia môžu s dieťaťom vo vode pohrať
a pre dieťa je kúpeľ príjemné zakončenia dňa a navyše jasný signál, že je čas ísť do postieľky 

         MUDr. Štěpánka Čapková

Detské kožné oddelenie, Fakultná nemocnica v Motole 

Začni písať komentár...

Odošli