pr_clanok
17. dec 2014

Na aukcii Hodiny deťom vydražili dielo nevidiaceho dievčatka

Veronika má 10 rokov. Rada maľuje, vyrába rôzne sochy. Jediným rozdielom oproti ostatným deťom je, že nevidí. Oslepla, keď mala 3 roky. Rodina zažívala ťažké časy. Tým podľahla a rozpadla sa. Nakoniec sa mama s dcérou presťahovali do Bratislavy. Tam začala Veronika chodiť do špeciálnej školy, kde spoznala akademickú sochárku Elenu Károvú. Tá jej pomohla rozvíjať jej talent, aj vďaka projektu Darujem ti Tulipán, podporeného z Hodiny deťom. Tento rok, v rámci kampane Hodina deťom, sme na benefičnej aukcii dražili aj diela našich grantistov. Veronikine dielo Stádo (robila ho s ďalším dievčaťom z projektu Stankou) ocenili dražitelia na 300 €.

Projekt úspešne existuje už deviaty rok, od roku 2009 už celoročne v Klube Darujem ti tulipán v Bratislave, vlastnom priestore priamo v areáli, kde celoročne žijú deti s poruchami zraku.. Klub realizuje veľký počet rozmanitých aktivít. Po rokoch systematickej práce už vznikla skupina stále sa doplňujúcich „tulipánových detí“. Obľúbenosť projektu u detí a potreba ďalšieho systematického vedenia výnimočných talentov objavených medzi slabozrakými a nevidiacimi, je pre organizátora záväzkom i pre ďalšie obdobie. Hodnotná zbierka viac ako 350 umeleckých prác detí, sa pravidelne prezentuje na výstavách pre širokú verejnosť.

Aj toto bola ukážka jedného z projektov podporeného z minuloročnej Hodiny deťom. Ako na organizačnej úrovni, tak na úrovni osobitnej. Samotná Hodina deťom je jedinečná v tom, že z jej výťažku sa podporujú organizácie pracujúce s deťmi a pre deti. Takáto podpora má ďaleko väčší dosah ako priama podpora jednotlivcov. Ak jednotlivcovi darujete 500 €, pár týždňov z nich vyžije, kúpi si jedlo, oblečenie, lieky, ... Keď rovnakých 500 € venujete organizácii, ktorá sa stará o viacero podobných ľudí, vydrží fungovať rovnako dlho, no pomôže viacerým.

Za 15 rokov podporila Nadácia pre deti Slovenska z fondu Hodina deťom viac ako 1600 projektov v sume 4 645 544,23 EUR. V minulom roku to bolo 38 projektov v sume viac ako 150 tisíc EUR a priamy prínos z podporených aktivít malo viac ako 6 900 detí a mladých ľudí. Realizované projekty však majú ďalekosiahly dopad i na širšie komunity.

 Ako možno podporiť 16. ročník Hodiny deťom?

  • Zaslaním prázdnej SMS na číslo 800 a darovaním hodinovej mzdy  v hodnote 4 € až do 31. júla 2015
  • Darovaním ľubovoľného finančného príspevku do pokladničiek dobrovoľníkov počas verejnej zbierky v uliciach počas 28. novembra 2014
  • Zaslaním prázdnej SMS na číslo 800 alebo zavolaním na pevnú linku 14 222 v nedeľu 21. decembra 2014 počas TV show Hodina deťom
  • Zriadením  trvalého alebo jednorazového bankového príkazu alebo prostredníctvom on-line formulára na www.nds.sk

I keď samotná kampaň bude trvať do polovice decembra, Hodinu deťom je možné podporiť až do 31. júla 2015.

Začni písať komentár...

Odošli