pr_clanok
26. jan 2015

Nebezpečné zimné úrazy

So zimou a snehom prichádza obdobie sánkovačiek, lyžovačiek, snowboardovania, či korčuľovania. Či už obľubujete zimné športy na Slovensku alebo v zahraničí, treba v prvom rade dávať pozor na bezpečnosť seba, aj svojich detí. Hrozia odreniny, vyvrtnutia členkov, v horších prípadoch nepekné zlomeniny, ale aj poranenia chrbtice, či hlavy.

chirurgom MUDr. Miroslavom Hricišákom (moderná sieť polikliník ProCare, Betliarska) sme sa porozprávali o rizikách, ktoré hrozia počas zimy nám a našim ratolestiam.

S akými zimnými úrazmi sa stretávate najčastejšie v ambulancii? 
Najčastejšie sa stretávam na našej ambulancii v zime s ľahkým podvrtnutím kolien, či členkov. Taktiež mávame na ambulancii bežné pomliaždeniny v rôznych oblastiach tela, najčastejšie je to sedacia časť, stehná, lakte a ruky. Úrazy na operačných sálach sú už doménou traumatológov.
Ktoré úrazy priamo súvisia so zimnými športmi?
U nás v zime sú to najčastejšie lyžiarske a snowbordové ľahké úrazy, ako som už spomínal, ťažké zimné úrazy sa riešia v traumatologických spádových zariadeniach. Pri lyžovaní sa najčastejšie jedná o distorzie (vytknutia) kolien, prípadne ramien, v dnešnej dobe sa mnohokrát vyskytujú aj úrazy hlavy, najmä u snowbordistov. U snowbordistov sú častejšie aj úrazy chrbta a lakťov. Pri korčuliarskych úrazoch sú najčastejšie len kontúzie  na kolenách, lakťoch, sedacej časti a rukách (kontúzie sú pomliaždeniny = navonok nekrvácajúce zranenia vnútorných orgánov, svalov, nervov...). 
Mohli by ste poradiť, ako sa týmto úrazom čo v najväčšej možnej miere vyhnúť ?
Jednoznačne výchovou detí v rodine, aby ich rodičia viedli k zodpovednosti a ohľaduplnosti, taktiež, aby používali bežne dostupné ochranné športové prostriedky. 

Čo robiť a ako postupovať, ak k nejakému úrazu dôjde? Manipulovať so zraneným alebo rovno volať záchrannú službu? 
Pri zimných športoch je nutné zabezpečiť napríklad na zjazdovke v blízkosti zraneného bezpečný priestor, taktiež odopnúť bezpečne lyže alebo snowboard. Pacienta je nutné upokojiť a orientačne vyšetriť, prípadne stabilizovať zdravotný stav podľa laických znalostí poskytnutia prvej pomoci. Ak je to potrebné, okamžite privolať odbornú zdravotnícku pomoc, neodporúča sa zbytočne s pacientom manipulovať, aby nedošlo k nechcenému poškodeniu organizmu. 

V prípade, že sa aj čo i len ľahko zraníte, neodkladajte návštevu lekára. Skúsené pracovníčky na infolinke polikliník ProCare vám ochotne poradia ohľadom ďalšieho postupu alebo vás objednajú priamo ku konkrétnemu odborníkovi. Odreniny, či bolestivé miesta môžu ukrývať pomliaždeniny alebo zlomeniny. Lekárska pomoc je v takých prípadoch na mieste.

Infolinka polikliniky ProCare je 0907 888 999.

Na čo by ste teda mali dávať pozor, na čo určite nezabudnúť? Prvoradá je opatrnosť, príčinou úrazov býva najmä naša nepozornosť. Ľahko sa tak nechcene zrazíme s inou osobou a môžeme ohroziť aj ju, prekážkami sú pre nás prakticky všetky objekty, ktoré nám stoja v ceste. Dávajme pozor, aby sme nestratili kontrolu nad sebou a aby sme mali koordinované pohyby. Vyhýbajme sa aktivitám, ktoré môžu byť rizikové, ak sme unavení. Vtedy je riziko úrazu zvýšené, pretože sme nepozorní. Veľký pozor treba dať aj na správne použitý odev, aby nedošlo k podchladeniu a dôsledne nasadené bezpečnostné prvky.

Práve v rámci bezpečnosti nezabudnite pre seba a deti na odporúčanú štvoricu „aktivít pre bezpečnosť“ počas zimných športov:

  1. Pred výletom skontrolujeme výstroj, viazanie na lyžiach alebo snowboarde, funkčnosť všetkých pripínacích mechaník, aby sa nám v prípade potreby mohli lyže samé odopnúť. Zle fungujúcu výstroj, ktorá sa vám nepozdáva, radšej nechajte doma a požičajte si spoľahlivejšie vybavenie priamo na mieste. Niet predsa nad zdravie a vyhnutiu sa zdravotným komplikáciám.
  2. Odev by mal pozostávať z viacerých vrstiev oblečenia. Vyberáme také, ktoré dobre prepúšťa pot, na druhej strane zabraňuje vlhkosti zvonku, aby sa pod odev prebojovala. Dôležité je, aby oblečenie chránilo pred poveternostnými vplyvmi a aby nám držalo potrebné telesné teplo.
  3. Nasadíme si prilbu! Mala by byť samozrejmosťou ako pri deťoch, tak aj pri dospelých. Aj nepríjemné zranenia dopadnú v konečnom dôsledku oveľa lepšie s prilbou na hlave, ako bez nej. Snowboardovanie si vyžaduje aj chránič chrbtice.
  4. Pred začatím športovania je dobré rozohriať svalstvo tela, stačí krátka základná rozcvička, uvoľnia sa nám šľachy a kĺby, zamedzíme prípadným kŕčom alebo stuhnutému telu. Ak vám je už veľká zima, bežte do tepla. Ak cítite, že už nevládzete, dajte si pauzu. Nie ste vrcholový športovec, preto v prvom rade myslite na následky. Nesnažte sa uhnať ani svoje deti, zvládnu vždy o trochu menej, ako vy, nasilu ich nútiť, aby ešte vydržali jeden zjazd, môže byť na škodu veci. 

Začni písať komentár...

Odošli