pr_clanok
29. sep 2014

Plávajte so svojím bábätkom: Radosť pre vás, prínos pre dieťa

Plávanie je najprirodzenejšou a najšetrnejšou formou pohybu a predstavuje pre našich najmenších ideálnu telesnú aktivitu. Deti, ktoré navštevujú pravidelné kurzy plávania sú v predškolskom veku správne pripravené na športové plávanie. Nemenej dôležité a významné je však aj pôsobenie takéhoto „športovania“ na psychiku a pohodu dieťaťa aj rodiča.

„Dieťatko potrebuje po celý čas, ktorý vo vode so svojou mamičkou či ockom strávi, intenzívne cítiť veľa lásky, motivácie, trpezlivosti a zábavy. Každý ďalší krok vpred musí prebiehať hravo. Hráme sa s vodičkou, zabávame sa, v žiadnom prípade nepostupujeme nasilu. Tesná blízkosť dieťatka a pocit, že sa na nás plne spolieha, je dokonalý. Mám zo svojej práce veľkú radosť, najmä keď vidím, ako sa každá mamina malého plavca rozvíja spolu s ním a pomaly postupuje vpred. Ako dokáže počúvať mňa – inštruktorku, a zároveň vnímať svoje dieťa, precítiť všetky jeho emócie a tešiť sa z nich spolu s ním. Vidím, aké sú mamičky šťastné, keď ich dieťatko zvláda nové veci, prekonáva stále ťažšie prekážky a maminku odmeňuje svojím veľký úsmevom. Ja stojím vedľa, sledujem ich radosť a  vzájomnú blízkosť a teším sa, že to môžem prežívať s nimi...“ hovorí inštruktorka plávania Barbora Chárová. 

A aké sú výhody plávania s deťmi?

Plávanie je zamerané hlavne na svalovú koordináciu. Podporuje hrubú aj jemnú motoriku, ako je pretáčanie, lezenie, státie, chôdza, uchopenie hračiek, celkovo psychomotoriku dieťatka. Zároveň rozvíja priestorové vnímanie, emocionálne prejavy, učí deti začleniť sa do kolektívu a vnímať aj iných drobcov okolo seba.

Okrem toho plávanie detí:

-       podporuje kvalitný spánok

-       zvyšuje vitálnu kapacitu pľúc

-       podporuje správne držanie tela

-       otužuje a tým posilňuje prirodzenú imunitu 

No a najväčšou výhodou je vaša istota. Istota rodiča, ktorého dieťatko vie ako sa pohybovať vo vode, ako reagovať na neštandardnú situáciu, ak by ostalo vo vode samé. Či už do nej spadne, alebo skočí v zápale hry. Váš malý plavec už totiž vďaka kurzu detského plávania dokáže zadržať dych, alebo splývať na chrbátiku na vodnej hladine.

Začni písať komentár...

Odošli