pr_clanok
30. mar 2015

Trápia vás kŕčové žily?

Genetika, nevhodná obuv alebo málo pohybu? Čo stojí za žilkami na vašich nohách? A čo ak sa zväčšujú? Nie je to iba estetický problém, hovoríme najmä o zdravotných ťažkostiach, ktoré sa s kŕčovými žilami spájajú. O problémoch kŕčových žíl a možnostiach liečby sme sa porozprávali s MUDr. Petrom Lofajom (cievny chirurg sieť moderných polikliník ProCare, Betliarska).

Kto je náchylný na ťažkosti s kŕčovými žilami?

Kŕčové žily sú jednou z foriem chronického žilového ochorenia, majú rôzne štádiá. Ťažkosti mávajú skôr ženy, u mužov je výskyt 15-20 %. Medzi základné príčiny patria tieto rizikové faktory: genetická predispozícia, opakovaná gravidita, obezita, sedavé zamestnanie alebo práca dlhodobo v stoji.

Sú nejaké možnosti prevencie, alebo sa v prípade dedičnosti kŕčovým žilám nevyhneme? 

V prípade ak nemám kŕčové žily, ale má ich moja mama, či sestra, nosím vhodné kompresívne pančuchy. Takisto v prípade gravidity. Ak mám vrodený trombofilný stav (ak sa v rodine opakovane vyskytli žilové trombózy), je potrebné absolvovať cievne vyšetrenie - buď u internistu – angiológa, alebo cievneho chirurga.

Prvotná prevencia môže byť otužovanie dolných končatín, žilová gymnastika, vyzdvihnutie končatín, spomínané kompresívne pančuchy. Zakazuje sa fajčenie, vysadí sa hormonálna antikoncepcia, zakázané je aj saunovanie.  

Ak už mám kŕčové žily, je potrebné ich liečiť. Problém totiž už nikdy sám nezmizne a rokmi sa bude len zhoršovať. Pokiaľ sa rozhodnem pre liečbu, mal by som sa zveriť do rúk špecialistu v odbore cievna chirurgia a nie všeobecná chirurgia, pretože pooperačné výsledky sú diametrálne odlišné.

Aký je postup liečby, respektíve kedy sa musí problém riešiť operatívne? 

Liečba môže byť konzervatívna, to predstavuje kompresné pančuchy, venotoniká, rôzne výživové doplnky, žilová gymnastika, vyzdvihovanie dolných končatín a ich otužovanie. Je nevyhnutné zdôrazniť, že uvádzané typy prevencie zmierňujú ťažkosti pacienta, ale neriešia príčinu, čiže kŕčové žily.

Pokiaľ budeme hovoriť o operačnej liečbe, tá odstraňuje príčinu kŕčových žíl, takzvaný reflux (obrátený tok krvi) medzi hlbokým žilovým systémom a povrchovým žilovým systémom. Operácia je nevyhnutná, ak je prítomný reflux. Sú rôzne typy a rozsah operácií kŕčových žíl.

Je možné operovať obe nohy naraz? 

Je to možné pri endovenóznych zákrokoch. Pri klasickej operácii (strippingu) sa operácia oboch dolných končatín súčasne nevykonáva, pre lepší pooperačný komfort pacienta. V prípade akejkoľvek komplikácie, alebo ak pacient nemá možnosť oprieť sa pri chôdzi o zdravú končatinu, zostáva na lôžku a doba hojenia sa predĺži.

V čom spočíva výhoda laserovej operácie? 

Endovenózna laserová operácia je určená pre pacientov s refluxom povrchových žíl. Vykonáva sa pri pacientoch, u ktorých je prítomný vo vnútri operovanej žily trombus (krvná zrazenina). Výhod je mnoho: použitie lokálnej anestézie, pacient nepotrebuje predoperačné vyšetrenie, ráno si môže dať ľahké raňajky. Počas operácie a v pooperačnom období je tu minimálna, alebo žiadna bolestivosť. Veľmi nízke percento prinavrátenia príznakov, zanedbateľné percento možných komplikácií, výrazne lepší kozmetický efekt.

Zákrok trvá 30 - 45 minút, doba liečenia je 1-3 dni, pacient na ďalší deň môže nastúpiť do práce. Dve hodiny po operácii odchádza pacient do domáceho ošetrenia s kompresívnou pančuchou. O tri dni absolvuje kontrolu, kompresívna pančucha sa odporúča nosiť 5-7 dní od kontroly. Operovanú končatinu je možné zaťažiť bežnou činnosťou vrátane obvyklých športových aktivít 1-3 dni po zákroku.

Čo život po operácii? Je potrebné prakticky prispôsobiť odev, obuv, celkovo životný štýl? 

Nasledujúci deň po operácii žije pacient bežný život bez obmedzení, 5-7 dní nosí počas dňa kompresívnu (sťahovaciu) pančuchu.

Koľko operácii kŕčových žíl zoperujete vy osobne mesačne? Zvyšuje sa počet pacientov, ktorí trpia touto ťažkosťou?

V ProCare sa žilnej chirurgii venuje výhradne cievny chirurg. Operujem priemerne týždenne 8-10 pacientov, mesačne 25-30 pacientov. Od júna 2014 som zoperoval viac než 250 dolných končatín kvôli kŕčovým žilám.

Kŕčové žily trápia najmä ženy, prečo je to tak? Stretávate aj mužských pacientov?

Vychádza to z rizikových faktorov, ktorými sú genetika, opakovaná gravidita, pôrody, sedavé zamestnanie, obezita. Pomer ženy muži je asi 4:1. Muži tvoria približne 20% všetkých pacientov, ich nálezy sú rozsiahle, no prichádzajú zvyčajne neskoro, už v štádiu, kedy sa im objavujú hnedé plošné škvrny alebo v konečnom štádiu žilového ochorenia, čo je nehojaci sa vred predkolenia.

V prípade problémov s kŕčovými žilami neváhajte a navštívte polikliniku ProCare. Skúsení odborníci vám určia správnu diagnózu a ďalší postup liečby. 

Bližšie info nájdete na stránke www.procare.sk alebo na infolinke 0907 888 999.

Začni písať komentár...

Odošli