princessawsm
5. jún 2020
3250 

Tie plienky sú na to

Vždy ste si mysleli, že potom, ako sa stanete rodičmi, sa vám už staré dobré cestovateľské časy skončili? Celodenný výstup do hôr, letná dovolenka pri mori, prechádzky po európskych metropolách… Nevedeli ste si predstaviť, ako budete lyžovať dolu svahom, kým máte na starosti bábätko? “Ale veď ako ho prebalím, nakojím, uspím?!” Tak ja vám teraz poviem, že sa to dá. 

Žijeme v 21. storočí a k starostlivosti o bábätká máme toľko zlepšovákov ako ešte nikdy. Ohrievače stravy, sterilizátory, váhy, odstredivky, odsávačky, utierky, plienky. V Ázii už testujú roboty, ktoré dieťa prebalia namiesto vás (to sa naozaj hodí, keď dieťa prejde na príkrmy). Neviem si síce predstaviť brať so sebou robota na dovolenku, ale veľkým pomocníkom sú minimálne jednorazové plienky. Áno, s príchodom dieťaťa sa vám neúmerne zmenší objem kufra na aute, ale ak ste v detstve hrávali Tetris, tak máte teraz veľkú výhodu. 

Ak sa však balíte minimalisticky, a všetko “extra” si zadovážite až po príchode do destinácie, Pampersky nájdete vo väčšine obchodov vo väčšine miest na svete. Tak som ostala milo prekvapená nedávno, keď som v dedinskom obchodíku na poslednú chvíľu pred sviatočným víkendom zháňala plienky pre dcéru (moje kalkulácie o počte ostávajúcich plienok na víkend boli síce premyslené, avšak matika mi nikdy nešla). Nielenže plienky mali, ale mali Pampersky vo veľkosti 4. Ok, mohli byť premium, ale keď je núdza, nemôžme byť vyberaví. 

Nech ste akokoľvek scestovaní, zmena prostredia s dieťaťom na krku sa podpíše na vašej vnímavosti. Pretože vás to vytrhne z každodennej rutiny, pozornosť sa zameria na niečo iné, nové, a tak sa môže stať, že sem tam na tú vašu ratolesť pozabudnete. Matka príroda našťastie do detí nainštalovala alarm, ktorý sa ozve, keď sú hladné, ale ak máte deti ako tie naše - ktorým je jedno že si nakadili do nohavíc, môže sa stať, že v špinavej plienke ostanú trošku dlhšie, než by ste ich bežne nechali. Takto sa nám prihodilo nedávno, keď sme obchádzali okolie Podhájskej. Doobeda sme sa chystali, ja-matka som samozrejme mala na starosti prípravu: jedlo, oblečenie, popratať, zbaliť (4 rôzne varianty pre rôzne scenáre popoludnia)… Muž-otec mal na starosti obliecť deti, čo znamenalo aj prebaliť ako je zvykom. Vydali sme sa na štreku, obišli hory-doly (ok, je to juh, tak hôrky-dôlky) a po asi štyroch hodinách sme sa vrátili domov. Deti si pospali na čerstvom vzduchu a ja som sa tešila, aký som ten deň bola ukážková matka. Normálne som sa cítila hodna instagramového postu, ale bola som príliš unavená a narozdiel od detí som nemala poobedný šlofík - lebo ja som bola tá, čo tlačila kočiar. A tak som im len rozdala olovranty a rozvalila som sa zničená na gauč, ako boh Bacchus. Odrazu som si všimla ako malá zvláštne pri chôdzi kope nožkou. To čo… Tak som ju vyzliekla a pozerám, že plienku mala omotanú okolo členka, nacucanú ako špongia. “Miláčik… a ty si prebalil to dieťa než sme išli…?” “Ehhhh….” Mužove odrazu spotené čelo mi dalo odpoveď. Na prstoch som si spočítala koľko hodín bolo dieťa v jednej plienke a odrazu ma prešla chuť na instagramové posty. Matka roka… Ale! Na to, že plienka absorbovala toľko cikanice, až suché zipsy prehrali boj s gravitáciou, a dieťa bolo suché a bez zaparenín, tak si vravím, klobúk dolu. 

A ruky hore všetky tie, ktoré ste sa práve pohoršili na tom, ako môžem nechať dieťa tak dlho bez prebalenia, a cez noc budíte deti, aby ste ich prebalili pokiaľ sa nezobudia samé? Myslela som si… Pamätám si, keď novorodenec začal spávať dlhšie, resp. začal zaspávať hneď po kojení. Pásik na plienke bol modrý a bola som na vážkach či ho prebaliť alebo nie. A potom mi jedna skúsenejšia spolumatka povedala: keď spí, spi aj ty. Tie plienky sú na to. Kožné prejavy sa prejavia aj po chvíli, keď je na to dôvod a je úplne jedno v akej plienke dieťa je (hnačky, zmena stravy a pod…). Inak už veľa testov potvrdilo, že jednorazové plienky sú bezpečné a neškodia zdraviu dieťaťa. Je na každom, ktorú značku si vyberie, naše dva malé zadky plienkujeme na Pamperskách a ja-matka som spokojná, lebo naozaj znesú všetko. 

A síce tento rok turizmu veľmi nepraje, nebojte sa vyraziť s bábätkami aspoň do prírody v okolí. Šup dieťa do nosiča, rohlík do batohu (alebo prso do trička), plienku na zadok a môžte vyraziť. Tie plienky sú na to. 

----------

Tento článok vyšiel s podporou Pampers

Pri prvej dcerke, som pampersky (vraj plne ropy a chemie) nepouzivala. Normalne som mala strach ist aj okolo nich v obchode po tom, co som si o nich precitala na mk. Teraz mam 4 mes.synceka a na noc mame len a len pampersky lebo malicky , na rozdiel od prvorodenej nespavice, mi spinka aj 6-7 hodin vkuse. Takze nam trebalo naozaj nieco v ktorom "stay dry!" . Pampersky mi pre dobry pocit kupuje manzel za hranicami svk , ale uz sme prezili aj s tymito z nasich obchodov 🙈🙈😆😆 naozaj su pamprdy nase oblubene.!

6. jún 2020

My sme zase s pamperskami nemali dobru skusenost. Od narodenia všetky precikala ( a to nehovorim o tom ked sa pokakala 😬) a to sme ich tolko podostavali. Od 2 mesiacov spavala dcerka celú noc. Cca od 17tej do 5, či 6 rana neskor aj dlhšie. Nam sú najlepšie babylove 🙂

6. jún 2020

@v3rca11 aj ja som mala babylove najradsej .ale teraz neviem. 2ky nehavali malemu na pipicku chuchvalce celulozky a 3ky mi 2 baliky totalne pachli ked nacikal. Neviem ci vadna vyroba.ale striedam babylov,pampers,ale mala som uz aj clever hocico.

6. jún 2020

My sme zo zaciatku pouzivali vseliake lacnejsie plienky..potom sme vyskusali latkove a pampers a zistila som,ze ovela dlhsie vydrzia a teda nie su take drahe ked si to prepocitate a porovnate s obycajnymi.Najradsej ich nakupujem cez eshop, zvyknu byt akcie.Ja som s kombinaciou latkove a pamppersers takto spokojna pretoze setrim prirodu a penazenku.

6. jún 2020

Ja som obe latkovala a veru zijem 😂😂😂👍 toto mi pridu vyhodene € 🙂 za pohodlie matiek...

6. jún 2020

Ja som nasej dala latkovu, ked mala 1 mesiac, ta sa z nej neskutocne zaparila, cely zadocek mala mokry v tej latkovej plienke, vobec neodvadza vodu a zadok ma mokry...ale niekomu to moze vyhovovat, nam nie. Nasa vela cikala, aj vela dojcila, Skusali sme aj dada, tesco,...najlepsie boli pampers aktive dry, tie neprecikala 🙂 AJ teraz ma 2,5 roka a stale ich kupujeme, spi v nich celu noc a sme spokojni 🙂 Aj synceka teraz pampersujeme 🙂 Ale kupujeme ich v akcii ked niekde v obchode su.

6. jún 2020

Starsi syn bavlnene plienky, k doktorke a do mesta, dlhsia prechadzka jednorazove este vtedy huggies a fixies. Pampers nemohol.
Mladsi syn huggies a neskor tie kvalitnejsie tesco plienky v pohode.

7. jún 2020

@zacharovi no latkove treba castejsie menit,pri mesacnej minies 30-40ks za den....nemozes ju nechat v tom 4h ako v jednorazovke

7. jún 2020

@zacharovi a neviem.si 2,5r predstavit prebalovat 🙈🤦 moja ma 2r a 2m a je rok bez plienok

7. jún 2020

@lucinkab Aha, tak tam je tá finta 🙂 Fúha, klobúk dole pred našimi mamami a mamickami, ktoré to tak často menia a peru.

7. jún 2020

@lucinkab To máte fajne, nasa sa sem tam pocika do plienky, tak musí mať, ináč do nocnika. Ale nech počká keď príde leto, bude chodiť len v gatkach :D

7. jún 2020

@zacharovi no da ea to zvladnut latkovat,moje nepoznali jednorazovky a minuli sme za 1prst kremu na ritku zvysok ostal..... Ani raz nemali zapareniny! Ani nic ,krasne cikulky 🙂 aj zadocky 🙂 aj k dr sme tak chodili aj na dlhe cesty 🙂 od 7m nocnikovali a od roka bez 🙂

7. jún 2020

@lucinkab no aká že ste dokonalá matka 🙂 nemusíte to zhadzovať pohodlnosť inych matiek.. A ušetríte tak akurát prd keď viac periete okakane plienky

7. jún 2020

@barbora9312 usetrim prirodu a plienky mala prva aj druha tie iste, prasok som minula az jeden 🙂 a voda a elektrina do 500€ ma vysli obe deti 🙂 nikto nepise ze som dokonala matka....a nezhadzujem pohodlnost inych matiek- iba som na nu poukaxala....a pivedzte mi ze jednorazovky pre koho vynysleli? Pre pohodlie rodicov nie deti!

7. jún 2020

@barbora9312 Lucinka je tu preslávená takymito komentarmi a lá ja som naj a vy ste... len si spomeniem na výroky že ten kto ide do MCDonald nevie varit, ten kto dava jednorazovky je pohodlny a ten komu je 2 ročne dieťa v plienkach lenivý 😅

7. jún 2020

@misinka0611 ja nikde nepisem ze som ta naj.... A davat decku mcdonald? Polotovary? Je podla vas ok? A jednorazovky su len o pohodli.... A lenivy? Mat decko v 4r zaplienkovane? Lebo ono musi same chciet? 😂😂😂👍 Takze zite svoj zivot ako chcete ale nepiste tu bludy stylu ze 'pisem o sebe ze som naj" nikde som to nepisala ani si to nemyslim...ale matere ako vy si nevedia ani priznat ze jednorazovky zvolili kvoli svojmu komfortu!

7. jún 2020

@lucinkab Dospelá žena písala, že ešte nikdy nebola v MCDonalds a pýtala sa, čo si ľudia kt. idu tam dávajú. Napísala si, že ľudia kt. tam idu nevedia variť. O dietati nebola reč. O dietatu v 4 rokoch na plienkach tu nikde nieje reč 🙂 A ano jednorazovky sú na uľahčenie života, tak ako tvoja pracka ktorá ti operie a vyžmýka pradlo tiež si si ju kupila kvôli svojmu komfortu 🙂 Výrazy ako mater a decko si nechaj pre svoju rodinu.

7. jún 2020

@misinka0611 ja veru som latkovala 3 mesiace prve dieta,a poviem ti hlavu si trieskam do dnes. Neverim ze na noc nedavaju pampersky tieto konikove latkovkarky. Ved to bolo na hlavu! 7x v noci prebalovat studene mokre dieta. A prat do aleluja . Dop***Co sme v stredoveku? Tiez som bola prvorodicka, nehala som sa zlakat tymi ekosomarinami.a nespala som 3 mesiace. Len prala,vesala,a cihala ci dieta neni zimne. V 7 mes.na nocnik? Vam musi hrabat. Poniektorym. Ako fakt ja nemam slov uz dakedy. Aj mekac jeme. Dokonca aj cukor!

7. jún 2020

@misinka0611 pisala ze isli do mcdonald nie ze tam nikdy neboli 👍

7. jún 2020

@dadka_bb nehrabe...ale aj tvojim rodicom asi hrabalo ked ta latkovali? Zili v stredoveku? A ano v noci 5-6x ale v polroku si to dieta uvedomovalo a max 2x sa pocikalo....a neuveris ale ani vtaciky si neseru do hniezda 🙂 neviem ako ine ale ja som jednorazovky nemala... Ani na noc ani na cestu 🙂 pred kazdym kojenim som prebalula aj pomimo toho.... Ako tebe pride chore toto,mne pride chore sledovat dajy pasik a nechat x hodin decko v plienke lebo este"vydrzi" 🤦 natierat tonami kremov a mat nenirmalne zapareniny

7. jún 2020

@zacharovi ja som mala nakupenu vybavu na latkovanie pred maleho narodenim asi za 200. Prvykrat sa pocural, spal asi dve hodky a na kompletku cervena rit. Tak som cele latkovanie zrusila 😂 ale tie latkove vrchne gatusky boli take kraaasne 🥰

7. jún 2020

Začni písať komentár...

Odošli