redakcia
20. máj 2024
3229 

Kto povedal, že dovolenka musí byť len pri mori? Toto leto bude iné!

Sedím u babky na návšteve a pijem obligátneho „turka“, akého vie pripraviť len ona. Ukusujem k nemu maslové sušienky,  ktoré upiekla pre nás, lebo vie, že ich jej pravnučky tak milujú. Deti sa hašteria a tak babka vyťahuje zo sekretára zubom času poznačené Človeče nehnevaj sa. Hra je v plnom prúde a my vedieme debaty o všetkom a o ničom. „Babi a vieš, že Laurinka zo škôlky je bohatá?“, preruší ju mladšia dcéra. Babka pozdvihne zvráskavené čelo a s nehraným záujmom sa pýta prečo. „Toto leto pôjde dvakrát k moru!“. Veľmi rýchlo mi dockavne, kam tým dcéra mieri. Pripravovali sme ich na to, že tento rok nás čaká „pokojnejšie“ leto. Investície do domu, zubný strojček staršej a iné finančne nákladné „záležitosti“ nám z rodinného rozpočtu ukroja toľko, že na dovolenku pri mori jednoducho peniaze nezostanú.

Netrápi ma to, pretože viem, že máme pre ne pripravené niečo oveľa lepšie. Tento rok nás čaká kempovačka. Malo to byť prekvapenie, no sama viem, ako sa deti dokážu tešiť už so samotných príprav a tak ich zasväcujem do nášho plánu a farbisto opisujem, čo všetko na ne čaká. Do debaty sa zapojí aj ich prababka, ktorá s pohľadom upretým do diaľky spomína na ich rodinné dovolenky, ktoré aj pri mori strávili pod stanom a v deťoch vzrušenie rástlo priamou úmerou s každou rozpovedanou príhodou.

Aby videli, že to myslíme skutočne vážne, naše kroky onedlho smerovali na jedno jediné miesto, kde nájdeme všetko potrebné na našu dobrodružnú stanovačku, do Decahtlonu. Pre našu rodinu je práve Decathlon miestom, kde sa slušné peniaze zoženieme produkty v TOP kvalite.

Široká ponuka stanov nám trošku vyrazila dych, no ochotný personál nám vysvetlil všetky dôležité parametre. Spočiatku sme uvažovali, že pre našu štvorčlennú rodinu zakúpime dva dvojlôžkové stany. 

Ak by naše malé princezné vyrástli a začali chodiť kempovať samé, mali by každá svoj stan. No nakoniec sme usúdili, že rodina má byť spolu a tak sme svoj zrak upriamili na tie pre štyri osoby s jednou spálňou a priestrannou predsieňou, ktorá nás prichýli aj v prípade nepriaznivého počasia.

Kempingový prútový stan arpenaz 4.1 f&b pre 4 osoby s 1 spálňou

Kempingový prútový stan arpenaz 4.1 f&b pre 4 osoby s 1 spálňou

Do užšieho výberu sa napokon dostali dvaja favoriti: prútový stan arpenaz 4.1 f&b a nafukovací air seconds 4.1 f&b. Kým prútový je v zloženom stave skladnejší, nafukovací má zase veľmi rýchlu montáž. Oba sú vyrobené zo špeciálnej tkaniny Fresh, s ochranou UPF 50+, ktorá izoluje a zatemňuje.

Nafukovací kempingový stan air seconds 4.1 f&b pre 4 osoby s 1 spálňou

Nafukovací kempingový stan air seconds 4.1 f&b pre 4 osoby s 1 spálňou

Použitá technológia Fresh&black, patentovaná Decathlonom, umožňuje odrážať slnečné lúče a izolovať svetlo. Tým sa znižuje nielen pocit tepla v stane, ale aj zvyšuje zatemnenie.

Fresh&black

Vďaka patentovanej technológii Fresh & black je v stane tma a chládok, aj počas horúcich a slnečných dní.

Decathlon by si zaslúžil Nobelovu cenu za tento patent, pretože kto už niekedy spal v lete v stane vie, že ten úpek ako v saune a skoré ranné svetlo zobudia aj toho najtvrdšieho spáča. Čo vďaka technológii Fresh & black nehrozí. Vraví sa, že papier znesie veľa, no my sme si túto super vlastnosť overili aj na vlastnej koži.

Pred Decathlonom vyrástlo celé „stanové mestečko“, kde sme si detailne prezreli rôzne modely. Aj napriek tomu, že vysoko postavené slnko pražilo priamo na stany, vnútri bolo príjemne a svetlo cez špeciálnu tkaninu nepreniklo.

Pači sa mi, že montáž týchto stanov je jednoduchá a intuitívna. Kým jeden stačí nafúkať a len pripevniť kolíkmi, druhý je vybavený farebnými značkami na prútoch, čo uľahčuje rýchle postavenie a aj demontáž. Na stránke Decathlonu sú aj super názorné inštruktážne videá, ktoré nás presvedčili, že sa nemusíme báť a dokážeme aj takýto veľký stan hravo postaviť.

Samozrejmosťou je odolnosť proti vetru a nepremokavosť. Pri výkyvoch počasia, ktoré sa v posledných rokoch objavujú, potrebujem mať istotu, že budeme v bezpečí a suchu aj pri nepriaznivom počasí. Odolnosť voči vetru a dažďu Decathlon stanov testujú nielen v laboratórnych podmienkach, ale aj v teréne, v podmienkach podobných tým, ktoré bežne zažívame počas kempovania A to už počas ich vývoja, až po ich uvedenie na trh. Páči sa mi, že sú všetky Decathlon stany skonštruované tak, aby sa dali opraviť a náhradné diely, či súpravy na opravu prútov je možné u nich bežne kúpiť.

My sme sa nakoniec rozhodli pre prútový stan arpenaz 4.1 f&b. Teraz nám už zostáva len dokúpiť nejaké kempingové vybavenie, kempingový nábytok ako stoličky a stôl, či kvalitnú výbavu na spánok, ako karimatky a spacie vaky. Všetko, samozrejme, nájdeme opäť v Decahtlone, pod jednou strechou, takže tam onedlho zavítame opäť. 

A, samozreme, ešte musím vybrať nejaké pekné miesto, kde svoju prvú kempovačku vo štvorici strávime. Zatiaľ máme len jednu podmienku a to blízkosť vody, pretože sme si v Decathlone vyhliadli ešte jeden produkt, po ktorý sa v dohľadnej dobe určite vrátime - súpravu nafukovacieho paddleboardu s kajakovým sedadlom silver 11'6 33" 6". 

Ale to už bude naozaj pre deti prekvapenie. Už teraz sa teším na ich rozžiarené očká.


Tento článok vyšiel s podporou Decathlon

Zdroj fotografií: Redakcia

za mna ste nevybrali dobry stan, celkovo ma spalna len 240 cm pre 4ks, tj 60 cm na spanie je malo, budete sa strasne kopat a zavadzat si

taktiez nebudete mat s muzom ziadne sukromie, rozhodne je lepsie mat dve samostatne spalne, su vacsie 70 cm pre kazdeho

20. máj 2024

@lucik194 ja napríklad by som nikdy nechcela dve spálne kým by sme mali menšie deti, pretože ich chcem mať v takom nechránenom priestore pod dozorom.. my máme teda väčší stan, pretože sme 5ti, ale máme tam len jednu spálňu.. súkromie tam tak či tak nie je, na stanovacke ho ani nevyhladavame, ale deti chcem mať pri sebe kým nás chráni len plachta..

20. máj 2024

@lucik194 tak sukromie s manzelom sa da par dni ozeliet pri kempovacke😂

20. máj 2024

My zas presne tento stan máme sme 4 a mame v nom 2miestnu nafukovacku(spali sme na nej ja a synovia 3r a 6r a spalo sa nam dobre aj miesta bolo-ale ten moj mladsi je taky tulinko on spava stale pri mne tak sme zvyknuty) a muz je trosku dobrodruh-on len na jeho samonafukovacej karimatke. V septembri 2 vikendy sme dali pod stanom a musim povedat uplna bomba-dokonca sme si oddychli lepsie ako pri mori🙂 a chlapci mali uzasny zazitok. Uz teraz sa tesia kedy pojdeme zas. Predsien uplne super-aj moj vysoky muz sa tam dokaze pohybovat, deti sa nam tam vyhrali ked prsalo-je tam plenta aj na zemi, tak ochrani aj veci dnu.
Mame este od nich z tejto rady aj dvojmiestny-a v pohode sme sa 2 dospely(ja tehotna-6 mesiac) a vtedy 3 rocny syn vyspali na tej 2 miestnej nafukovacke. Na zaklade dobrej skusenosti s tymto 2-3miestnym black and white sme kupili aj vacsi 4 miestny (lebo deti este male-nechcela som, aby mali osobitne spalnu) a dodam, ze uzasne malo miesta zabera ked je poskladany a dobre sa sklada.

20. máj 2024

...a v Decathlone sme nechali viac eur ako keby sme k moru isli....

20. máj 2024

Mňa na to chlapci lámu tiež, ale neviem no. Keď som spočítala základnú výbavu a ceny stanovačky pri takej Šírave len, (za auto, za stan, elektrina, sprcha, wc, použitie kuchynky) plus ten diskomfort, tak naozaj mi vychádza lepšie nejaka chata. Nechám sa prehovoriť ale asi len na stanovačky u našich ma dvore, nech Maly ma zážitok.

20. máj 2024

@zooeynka presne toto 😀 ono ta kempovacka sa vrati az ked pojdu piaty-siesty krat. Ta investicia do stanu, spacakov, diek a ostatnych zalezitosti aby kempovacka bola aj komfortna plus platba za stanove miesto v kempe (lebo isto nepojdu na divoko do prirody) tiez nieco stoji. Varit ako ? To tiez treba zapocitat, takze mozno to chorvatsko niekde v sukromnom apartmane vlastnym autom vyjde ovela lacnejsie ako kempovacka. Inak celkom slusny clanok na reklamu na stany 😉

20. máj 2024

3a 6r deti su male deti. ale ked uz mas prvý stupeň deti, resp vacsie, naozaj 60 cm je malo na pohodlné spanie, nie len pre dospelých ale aj pre deti ..... stanujeme vela preto viem, co pisem.....

taktiez mame decathlon stan ale starsi typ pre 4ks. tento novsi som zatial nikde recenziu po napr stanovacke v chorvatsku necitala, nikomu sa nechce písať 😅 .... pretoze stary typ po 1x stanovacke chodbicka cela presuchana, je proste tenka, teraz pod nu musime davat bud stary koberec,alebo tenke karimatky , tie su aj lepsie .....
tak dufam, ze toto vylepsili, tiez ako otvaracie okienko a sietku na dvere .....

20. máj 2024

@tatiana_84 si si ista, ze dvojmiestnu karimatku mate len 120 cm? lebo vacsina je 140cm (to je standard).....

20. máj 2024

@lucik194 kamosi maju tiez tento stan co je spominany tu a chodia iba pod stan
@zuzikak kamosi chodia iba pod stan a oni daju za celu dovcu na 2 tyzdne tolko, co niekto za tyzden iba ubytko... minumy rok taliansko, 2tyzdne kemp a platili okolo 600e, pred tym rok v chorvatsku, pred tym boli asi 2 roky v slovinsku... v at chodia na neusiedler see na predlzeny vikend...

20. máj 2024
Autor komentár zmazal

@oblecenie99 @zuzikak lenže keď raz zainvestujes do stanu a vybavenia, tak už máš na niekoľko rokov vystarane a platíš už len miesto státia, čo naozaj nie je veľa peňazí.. ale hej, nie je to pre každého.. ja stanovacku milujem, ale už dva roky sme neboli, lebo po poslednom zážitku z kempu (veľká búrka a vo vedľajšom kempe nešťastie) sa už bojím... My si šetríme na karavan, to mi príde bezpečnejšie..

20. máj 2024

@lucik194 ahoj. Vedela by si mi,prosim,poradit s vyberom stanu? Ak by sa dalo,v sprave napr.nech "nenicime" reklamu 😁 (ale nebranimsa ani Decathlonu)

20. máj 2024

No mna raz muž nahovoril do kempu do stanu do chorvatska. Zevraj ušetrime ...
Prišli sme tam hned búrka. Sedeli sme v aute 3 hodiny 😁 potom na mokru zem vsetko vykladat skladat, na platnicke nejake grcy varit špagety ,polievky sackove. Po 2dnoch sme už jedli v reštike cize sme prejedli aj gate. Komfort fajn ,nafukovacky uz existuju kadejake ako postele semišove fajne plachty vankuse periny.ale pocitovo sa v stane nevyspím, proste každý puk,ťuk, čvirik znie 5000nasobne viac. Potom spolocne wc,sprchy v kempe..
Akože zážitok to bol určite,ale už nepojdem. A to moj muž ako dieta takto chodili kazdy rok 15rokov a spomina na to ako na najkrajsie detstvo 😆 takze chyba je vo mne priznavam. Ale ja uz do stanu na dovolenku nepojdem 🙈

20. máj 2024

Naše decka sa tento rok pýtali do stanu k moru. Ostatne sme boli 2020.

malo kde sa so stanom ušetri oproti ubytku. V Chorvátskus a to napr. vobec neoplati. Nehovoriac o tom, že často maju malé koje na stan, takže na to tiež bachy pri rodinnej dovolenke. V Dansku su koje celkom v poho, ale v Polsku žobronime susedov, že možme naťahať lanká pod ich karavan do ich koje a pod.... a často pri každom vyjazde autom nejake to lanko odpajať a davať späť, aby sa to proste do koje popchalo a dalo vyjsť a tak....

20. máj 2024

@dadka_bb ja som sa na to este neodhodlala... stacila mi minuly rok jedna noc a to iste - vsetko pocujes, kopec roboty to vybalit, potom zase zbalit... a kvantum veci doniest...

20. máj 2024

@jana_eyre_2 presne tento rok pojdmee prvýkrát, že využijeme druhú spalnu an spanie. Máme 8 miestny stan, s tým že jedna spalna je dvojmiestna a druhá rozdelitelná na dve spalne je 6 miestna. Vždy sme boli spolu v jednej spalni velkej len. Teraz pubertacky mame v plane dať zvlašt do spalne a s prckami budeme my spolu, systemom ako vždy, že jeden kraj spalne spi manžel adruhú kraj ja a deti medzi nami.....

Nam pred par rokmi, ked sme mali ešte len 2 najstaršie dcery buchol blesk do vesdlajsej elektrickej skrine, ked sme boli v stane.... Ale teda očividne len menší blesk, alebo len menšia odnož blesku. Neskutočný zážitok. Jednu pripojku v tej skrini vyrazilo, ale v karavane všetko elektro prežilo, len vybilo poistky v karavane. Takže sa cez dlhý kabel potom an inu pripojku karavan napajal. Bol to zážitok...Také oranžové svetko-mne to prišlo trošku do ružova a tá rana stála za to.....

Treba sa na to pozrieť z teorie pravdepodobnosti, že je velmi pravdepodobné, že blízkosť blesku človek pravdepodobne nezaťije dvakrát, takže už to máme za sebou 😉 Štatisticky sme si znížili šance na podobný zážitok.

20. máj 2024

@dadka_bb aj u nas stanovačku pri mori doniesol do rodiny muž.... ale teda aj on sam už uznal, že mu netreba tento spomienkový optimizmus absolvovať každy rok, ale raz za čas je to fajn.

20. máj 2024

@najjulinka tak ešte že to tak dopadlo.. nám sa stalo že v noci prišla strašná búrka, všetko lietalo, panika všade okolo.. a pár km od nás spadol strom priamo na stan, kde boli dve deti.. čítala som to ráno na nete 😬 odvtedy sa už akosi neodvazujem.. máme úplne super stan aj vybavenie, všetkých nás to vždy veľmi bavilo ale bojím sa už.. ale nechávam si všetko stále že sa k tomu určite ešte vrátime, podľa mňa sú to inak uzasne zážitky..

20. máj 2024

Minulý rok sme boli stanovať 1x a tento rok ideme zas, kupili sme teno stan pre 5 osôb, aby bolo dostatočne pohodlie a aj priestor v prípade zlého počasia. ☺️

21. máj 2024

@petrooshka jaska chodime stanovat x rokov, kolko budem vedieť poradim.
my stanujeme len mimo SK.

je tu skupina o kempovani, baby tam pisu recenzie o kempoch

21. máj 2024

K padlboardu nezabudni detom kupit aj zachranne vesty! My sa chodime padlboardovat, nase dievcata vedia plavat, ale bez vesty by som ich na padlboard na jazero aj tak nepustila. Jazera vedia byt zradne!

21. máj 2024

Neznasam taketo "skryte" reklamy, ale teda Decathlon milujem 😅 Tiez sme tam kupili vsetko vybavenie na kempovanie plus dcerke tam kupujem jazdecke leginy. 🙂

21. máj 2024
Autor komentár zmazal

Na more nezvysilo, ale komplet vybava z dekatlonu je ok 🤔. Musim ale potvrdit ze stanovacka su pre deti uzasny zazitok

21. máj 2024

my stanujeme stále. Každý rok. A samozrejme naše dieťa s nami. Má to rado 🙂 Neviem si leto bez stanovania predstaviť. My máme ale Colemann a Husky. A ešte jeden expoeidčný 🙂 Nechodíme však k moru, ale stanujeme v lezeckých oblastiach, alebo kempy na Slovensku. My vodu k letu nepotrebujeme. 🙂 Dieťa chodí k moru so starkými. My ak ideme k moru, tak do apartmanov a na jeseň. Tam si neviem predstaviť byť v stane.

21. máj 2024

Hmmm... No ak sa jedná o model: "bežne chodíme k moru ale tento rok nevydalo, tak ideme stanovať. Budúci rok si to more doprajeme opäť"... Tak za cenu základného vybavenia ste mohli ísť kľudne do nejakého apartmaniku do Chorvátska... Decathlon mám veľmi rada, rozumiem aj reklame ale postaviť ju na "lacnej dovolenke v stane" nebol najlepší nápad.

21. máj 2024

@jana_eyre_2 nestanujeme medzi stromami. V Polsku su kempy "pole namiotowe" a fakt su to polia- resp.lúky. Jasne, že vedla može byť strom(y), ale pod stromami aj padaju zo stromov rozne lepkave pele a pod. na stan a aj na zaparkovane auto, takže pod stromy sa človek nehrnie..... Aj korene stromov pod stanom nie su naj, naj.je udržiavany anglicky travnik 🙂

21. máj 2024

@jankalukasova tak tak... pri troch dovolenkach v stane už je to o chlp lacnejšie ako ubytko.... ale teda ten komfort.... aby sa to "oplatilo" treba ísť viackrát.

21. máj 2024

@najjulinka ale napriklad u nas v Rakusku zaplatis pri tych vychyrenych jazerach v Salzburgu kludne aj 15€/osobu/noc za stanove miesto 😀 Alebo pausalne za stan napriklad od 50€ vyssie.
To neviem ci by si uz v Chorvatsku nenasla aj lacnejsie ubytko....ale teda nam napriklad neide o setrenie, ale o to ze rano vyjdes zo stanu na brehu jazera 🤩

22. máj 2024

@inaemre berem v danom mieste a v danom čase . Jasne, že Chorvatsko je lacnejšie ako ina krajina vo všeobecnosti. Aj mimo sezona je lacnejšia ako sezona. Ale treba porovnať ceny +/- na tom istom mieste a v tom istom čase.

22. máj 2024

Ja obdivujem každú jednu rodinu ktorá toto s nadšením absolvuje . Priznám sa , že ja by som radšej zostala doma ako ísť stanovať s deťmi . A jedna taká výbava bude stáť teda peknú cifru . Pol domu by človek musel zabaliť aby vzal to najdôležitejšie a prísť domov celá dolámaná a doštípaná , no vôbec 🙊😂 ubytovanie pri mori sa dá nájsť za peknú cenu keď človek nečaká luxus , no toto asi skôr mala byť reklana na decathlon , či ?

24. máj 2024

Začni písať komentár...

Odošli