6 / 58
    reri
    autor

    Je výborným antioxidantom a preventívnym opatrením proti rôznym ochoreniam. Taliani, ktorí patria k jej najväčším konzumentom, sa často zaraďujú k národom, ktoré poznajú recept na večnú mladosť. Varením, pečením a vysmážaním sa z brokolice strácajú skoro všetky dôležité a zdraviu prospešné živiny. Brokolicu preto pripravujte nad parou. Nestratíte tak vitamíny a minerálne látky, ktoré sú schopné bojovať proti rôznych ochoreniam. Najlepšie je však konzumovať brokolicu čerstvú. Keďže je plynotvorná, odporúčame ju kombinovať s cesnakom a zázvorom, ktoré potlačia plynatosť. Je vhodná do šalátov, cestovín, ale aj ako príloha k rôznych jedlám.

    Omladzuje a lieči

    Listová a kapustová zelenina patrí k silným protirakovinovým komponentom. Brokolica pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva, pľúc a rakovine prsníkov. Tiež minimalizuje riziko vzniku šedého zákalu. Harvardskí vedci zaradili brokolicu k potravinám, ktoré chránia človeka proti mŕtvici. Bojuje proti vírusom rôznych typov a znižuje riziko tvorby vredov. Konzumácia brokolice slúži aj ako prevencia proti vzniku osteoporózy. Brokolica pomáha predchádzať chudokrvnosti a srdcovým chorobám, prispieva k tvorbe červených krviniek a udržuje krvný tlak pod kontrolou. Vitamín A zabezpečí zdravú kožu a oči. Brokolica tiež bojuje proti Alzheimerovej chorobe a spomaľuje účinky starnutia. Jej konzumácia zabezpečuje aj pomalšie starnutie pleti, a tak omladzuje celý organizmus.

    24. okt 2012