16 / 58
    reri
    autor

    Na celom svete je známych niekoľko stoviek druhov chili papričiek, ktoré sa líšia najmä obsahom kapsaicinu. Pálivosť chili papričiek sa určuje podľa Scovilleovej stupnice, ktorá sa pohybuje od 0 do 15 miliónov SHU (Scoville Heat Units), kde najvyššiu hranicu tvorí čistý kapsaicin.

    Kapsaicin v chili papričkách podporuje krvnú cirkuláciu, zrýchľuje metabolizmus, stimuluje žalúdočné vylučovanie a tým podporuje zažívanie. Papričky sú zdrojom, vitamínov C, B a karoténu. Podporujú chuť k jedlu, no zároveň brzdia dostavenie sa tzv. vlčieho hladu. Zároveň predstavujú akúsi „zbraň“ proti neestetickým tukom, ale aj baktériám a zápalom. Napomáhajú k spaľovaniu tukov najmä v oblasti brucha. Denná odporúčaná dávka je maximálne 1 chilli paprička, ktorá nepôsobí na organizmus ako záťaž a dokáže naštartovať správne trávenie.

    Zaujímavosť na záver
    Čistý Kapsaicin je tak silný, že aj 100 000x zriedení vodou dokáže vyvolať pľuzgiere na koži. Najpálivejšie papričky majú až 500 000 Scovillových jednotiek, Tabasco má 30 000-50 000 jednotiek a obyčajné chili korenie 500-1000 jednotiek.

    8. feb 2013