20 / 58
    reri
    autor

    Med je nefermentovaná sladká substancia produkovaná včelami z nektáru kvetov, sekrétov a peľu, uskladnená vo voskových bunkách plástu. Vplyvom chemických a fyzikálnych zmien sa nektár mení na med.

    Konzumácia medu sa odporúča, pretože je bohatým zdrojom vitamínov – A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, avšak aj minerálnych látok, napríklad zinku, sodíku, železa, vápnika a draslíku, a tiež organických kyselín. Mnoho ľudí používa med ako alternatívu k cukru. Nerozpúšťajte však med v príliš horúcom čaji alebo mlieku. Ak sa zahreje na teplotu vyššiu ako 40 stupňov Celzia, stratí mnoho zo svojich liečivých síl.

    Med môžete na liečenie používať nielen zvnútra, ale aj zvonku na rany, na zjemnenie drsných miest na pokožke, na jazvy či ako pleťovú masku. Med je totiž aj antibakteriálnym prostriedkom, preto zaberá dobre na zapálené hrdlo aj pri liečení drobných raniek, napríklad aj popraskaných pier.

    Zaujímavosť na záver
    Zkryštalizovaný med nie je na závadu. Stačí nádobu s medom ponoriť do teplej (nie horúcej) kúpele a med opäť získa svoju pôvodnú konzistenciu.

    13. feb 2013