24 / 58
    reri
    autor

    Losos je považovaný za najzdravšiu rybu na svete. Ide o najlepší zdroj omega-3 mastných kyselín na tejto planéte. Je tiež zdrojom plnohodnotných bielkovín.

    Losos je dokonalou kombináciou troch najdôležitejších výživových látok pre zdravé kosti a vývoj; obsahuje teda, vysoký podiel bielkovín, omega 3-mastných kyselín a vitamínu D. Ďalej obsahuje aj vitamíny skupiny B, najmä významné množstvo B6, ktoré pôsobí okrem iného aj ako prevencia voči rakovine hrubého čreva, či B12, potrebného pre správne fungovanie centrálneho nervového systému, podporujúci najmä proces myslenia. Správnu srdcovú, nervovú aj svalovú činnosť zabezpečuje vitamín B3,ktorý tiež môžete nájsť v losose. Je preplnený určitým druhom tuku, ktorý má viac zdravotných účinkov ako akákoľvek iná samostatná potravina na svete.

    Príklad: Porcia 85 gramov divého lososa dodáva viac než 18 gramov prvotriednych bielkovín, 360 miligramov draslíka, takmer polovici dennej dávky dôležitého protirakovinového selénu, vyše polovice denného príjmu vitamínu B12 a 30 percent dennej potreby niacínu.

    Keď už si kúpite lososa nepokazte si ho prípravou, preto zabudnite na vyprážanie. Ak sa rozhodnete piecť alebo grilovať, majte na mysli, že ste urobili viac pre seba a celú svoju rodinu a že ste ďalší krok na ceste k tej správne životospráve.

    Zaujímavosť na záver
    Najväčší druh lososa (Chinook, alebo kráľovský), ktorý bol kedy chytený vážil 57 kg.

    19. feb 2013