rischina
9. máj 2018
233 

Recenzia V kocke

Čo je hra V kocke?

Myslím, že mnohí to poznáte, máte to doma a netreba to ani predstavovať. Predsalen pre tých, čo nevedia o čo ide. Hru tvoria kartičky s informáciami na jednej strane, ktoré si treba čo najrýchlejšie zapamätať.

A s otázkami na strane druhej, na ktoré treba čo nalepšie odpovedať.

Ako pomôcky máte presýpacie hodiny a kocku, ktoré sú súčasťou balenia a rozum, ktorý sa bohužiaľ v krabičke nenachádza. Vyhráva ten, čo nazbiera najviac správnych odpovedí- kartičiek.

V rámci testovania sa k nám dostali témy: Vesmír a História, neviem, čím sme si to zaslúžili, ale mám subjektívny pocit, že sa nám ušli tie najnáročnejšie. Obe támy s obtiažnosťou 8+. Doma sa nám už povaľovali Rozprávky a Príroda, takže mali sme s čím porovnávať.

Na prvý pohľad sú hry v podstate rovnaké, zdá sa, že sa mení iba téma, ale nie je to tak. Keď nám prišli nové hry, s veľkým sebavedomím sme sa pustili na Vesmír. A tu naše sebavedomie klesno na nulu. Po polovici vytiahnutých kartičiek, nemal pri sebe nikto ani jednu uhádnutú kartičku. Rozprávky a Prírodu sme mali obohraté dookola a poznali sme ich naspamäť. Priznám sa, že som sa nemusela na kartičku ani pozerať, aby som vedela odpoveď, dcéra už poznala naspamäť aj otázky. Ale Vesmír, to je troška iný level, som si istá, že tento sa tak rýchlo neobohrá. Obtiažnosť je konkrétne na hrách označená vekom 6+, 7+, 8+ (ak som správne pochopila číslo v pravom hornom rohu). 

Z vekom pribúdajú aj otázky. Kým pri 6+ je na každej kartičke 6 otázok, ako aj možnosť hodiť si kockou maximálne 6, pri 8+ je tých otázok 8 a aj kocka je na to prispôsobená.

História V kocke, doslova to tak môžem napísať. Naozaj sú tam informácie  z celého sveta i zo Slovenska, v časom rozmedzí 40 000 p.n.l až do roku 1989. Pre tretiaka na ZŠ ako stvorené. Tuto môžem s čistým svedomím napísať, že učenie je hrou. Práve pri tejto hre si vaše deti chcú naozaj  a to dobrovoľne zapamätať všetky informácie ohľadom nejakej udalosti v histórii. No dajte ruku na srdce, ktorá mama školáka po tom netúži.

Vesmír, to už bolo ťažke aj pre mňa. Za to hra zaujímavá aj pre dospelákov. Ak to chcete hrať s deťmi odporúčam pozmeniť pravidlá. Ako? U nás celkom fajn fungovalo najskôr si hodiť otázku, až potom hľadať v časovom limite odpoveď. Verte aj tu sme mali čo robiť.

Najviac sa mi páči, keď sa všemožne snžíte zapamätať si informácie napr. o Apollo 11: kto, kde, kedy, rýchlosť, názvy a potom si hodíte otázku: Je na obrázku lietadlo? a vy neviete odpovedať :D

Pre mňa je top na tejto hre jednoduché pravidlá a krátky čas. Ak hráte vy dospelák s deťmi je to výhodné. Povedzme si na rovinu, nie vždy je čas hrať sa s deťmi monopoly. Výhodou je, že počas hrania sa môžte venovať aj iným aktivitám, vy síce prehrávate, ale deti majú o to väčšiu radosť. Plusom je ešte aj to, že je to malé a spratné (presne je to 1728 cm³) a môžte to zobrať kdekoľvek so sebou.

Negatívum týchto hier je asi len to, že časom sú zapamätateľné a už to nie je také "o postrehu". No a potom typické technické problémy ako upratovať to každý večer, zbierať kartičky zo zeme a v neposlednom rade záhada miznúcej kocky: vždy ju dáte do krabičky, ale ona sa pôsobením záhadných síl v detskej izbe premiestni na neznáme miesto...

#test_albi #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli