1 / 1

    Teraz v Ba chodia cisterny a polievajú stromy, naše nie sú zvyknuté na takéto teplá. Nie sú to sukulenty.

    29. júl 2022

    Myšlienka je to pekná, ale napríklad u nás v obci už je hrozivý stav, takže máme zakázané plytvať vodou, napríklad aj polievať záhrady. A aj v domácnosti nás vyzvali, aby sme vodou šetrili maximálne ako sa dá. 😔. .. my na rd zbierame dažďovú vodu zo strechy a tým polejem, no neviem si predstaviť tých v paneláku.

    29. júl 2022
    scila
    autor

    @oriesocek v BA z toho bola pred pár rokmi kauza, lebo vyschlo veľké množstvo novovysadených stromov za kopu peňazí pretože ich nikto nepolieval. Takže už sa poučili.
    Ale je kopa miest a obcí kde sa nepolieva, všade záleží či má primátor/starosta vzťah k prírode alebo nie.

    29. júl 2022
    scila
    autor

    @maribell keď sa nedá, tak sa nedá. Ale zas keď niekto umyje ovocie/zeleninu, prepláchne ryžu a pod. a vodu zachytí do kýbla, môže s tým poliať.

    29. júl 2022

    @scila áno, to máš pravdu. Len toto nie každého napadne. Ja dokonca aj keď malého osprchujem čistou vodou tak ju odchytim do vaničky a polejem vonku...je extrémne sucho.

    29. júl 2022

    @maribell mate obecny vodovod? Alebo svoju studnu? Ze teda z coho zakazali polievat zahrady? (Snad sa to nepytam ako tatar)

    29. júl 2022

    @zooeynka my konkrétne máme obecný vodovod a svahovitu obec..vrchné domy už majú problém s tlakom vody. Takže zakazali plytvat pitnou vodou aby sa voda dostala aj do vyššie položených miest...aj teraz akurát to vyhlasovali pred pár minútami, že sa zakazuje používať pitnú vodu na polievanie zahrad, napistanie bazénov, umývanie aut, na stavebné účely,... A dôrazne žiadajú aby sme aj v domácnosti šetrili maximálne vodou. 😔
    Ale povedali pitnú vodu, takže ja aj keby mam v studni pitnú tak to chápem tak, že je zákaz.

    29. júl 2022

    Len by som ešte dodala, kto má klímu, nech zachytáva aj tú vodu a polieva s ňou čo sa dá.. koľko krát to len tak vyteká na chodník a uschne...

    29. júl 2022

    Aj v našej dedine je zakázané plytvať vodou. Žiadny bazén, umývanie auta ale máme pitnú v studni a tou polievame záhradu mame tam toho dost aj pre zvieratá na zimu.

    29. júl 2022

    A hlavne sa nepolieva cez slnko, lebo to akurát všetko viac spáli, ak polejeme. Polieva sa skori ráno alebo večer

    29. júl 2022

    Aj toto sú dobré tipy..

    29. júl 2022
    scila
    autor

    @victoriab fotka je zo včera cca 20:30.
    Ale keď má niekto možnosť poliať strom o 12:00, lebo je tam vtedy, na zem ku kmeňu, tak je určite lepšie vyliať tu bandasku cez obed ako nikdy.

    29. júl 2022

    u nás polievame z rieky

    29. júl 2022
    scila
    autor

    @jana_eyre_2 len to o polievaní ráno je veľmi diskutabilné. Pri horúčavách sú už rastliny večer tak suché, že čakať do rána je zbytočne predlžovanie trápenia a rastliny to nemusia prežiť.

    29. júl 2022

    @scila ja tiež radšej polievam večer s tými, že budú mať rastliny mokrú pôdu celú noc...zato ráno je často do dvoch hodín vyschnuté 😩

    29. júl 2022

    myslíš že veľkému stromu pomôže kýbel vody? To sa nedostane ani k stromu, odparí sa to z pôdy...

    29. júl 2022

    @marsmykkok dve vedrá denne stačia tak to robil môj dedo, aj vedro je lepšie ako nič

    29. júl 2022

    @marsmykkok pomôže trošku ale pomôže

    29. júl 2022

    @scila ja som čítala že sa nemá ku kmenu polievat ale v rámci koruny stromu pri listnatých, že tak aku maju velku korunu tak maju korene

    29. júl 2022
    Autor komentár zmazal
    scila
    autor

    @sara07 pri kmeni korene majú určite, je to istota. Iné je, keď má človek v ruke hadicu a môže polievať na väčšiu plochu a iné, keď má so sebou len pár litrov vody.

    29. júl 2022
    scila
    autor

    @marsmykkok najhoršie je nespraviť nič, pretože si myslíš, že to čo môžeš spraviť je príliš málo...

    29. júl 2022

    Ja by som totálne zakázala autoumyvarky - to je také plytvanie vodou až to bolí.

    30. júl 2022

    maly strom kľudne polejte. Veľký strom ma korene az k spodnej vode. Tam to tou bandaskou nijako neovplyvníte. Klesne spodná voda a strom odumrie. Polejte trávnik, ker. Aj nelietavý hmyz sa príde osviežiť, kľudne tam nechajte vrchnáčik z fľaše naplnený vodou. Naplní sa potom vždy aj keď poprší.

    30. júl 2022

    @scila vidím to naokolo v lesoch, brezy a javory už zhadzujú listy, buky začínajú hrdzavieť ako na jeseň 😔 V meste verím, že to môže byť ešte horšie.

    30. júl 2022

    @petrofka tak presne, ako nie som otrok a nebudem nosiť 10 kyblov vody pre každý strom v záhrade nejakých 300-500 metrov od domu (záhrada ďaleko od domu a nie je tam ani potok ani iný zdroj skade by som vodu zo, to by som pol dňa nosila vedrá zobrala) . A jeden kybel pre veľký strom nie je nič. Kríky polievam hlavne novo nasadené, ale na stromy nemám kapacitu.

    30. júl 2022

    Baby a dnes u vas neprsalo? Lebo ZV vydatne poprsalo aj v noci aj cez den

    30. júl 2022

    @igiana ja som zo ZV a veru krásne poprsalo.. Mame poliate aj keď ja polievam každý deň všetko čo je živé vysadené.. Teda okrem viniča a stromy raz za týždeň nechám hadicu pri kmeni... Trávnik sa nedal zachrániť ani pravidelnou zálievkou ráno aj večer 🙈 mame iba studňu, našu vlastnú, tak verím ze tak ako do teraz klop klop ostane na veky vekov 🙏🙏🙏🙏

    30. júl 2022

    @jana_eyre_2 z klímy zachytávať vodu? No neviem ako vám, ale my tej vody veľa nemáme z klímy ..

    31. júl 2022

    Neviem no, s kyblom chodiť po vonku... To by museli všetci aby sa niečo vyriešilo a zobrať fľašu s vodou na ihrisko .. hmm stromu to nestačí... Pekna myšlienka, ale to tak asi všetko.

    31. júl 2022

    @gertrudaosem my máme len mobilnu klímu a púšťame ju len v najväčších teplach, hlavne muž vo svojej pracovni, pretože pri počítaci sa vydrzat nedá.. za pár hodín z nej naplní 10l kybel, ktorý prelieva do sudu s dažďovou vodou a tou potom polievame zahradu.. keď ma niekto klímu pustenú dlhšie, tak je vody omnoho viac.. lenže to sa nikomu nechce zachytávať to a riešiť 😉
    Možno by občas bolo fajn vyskúšať to koľko tej vody reálne je..

    31. júl 2022

    @gertrudaosem tiez sa pytam naco mame dobrovolnych a pracujucich hasicov.U nas v dedine som aspon videla, ze mali snahu namestie a prilahle stromy poliat

    31. júl 2022

    @marsmykkok ze nie si otrok... no s takýmto zmýšľanim je ľudstvo tam kde je a to je iba začiatok, všetko so všetkým je prepojené. snáď sa nedoxijeme čias keď budeme mať krajinu ako napr.egypt alebo horšie

    @gertrudaosem musíš ísť príkladom možno niekoho inšpirujes dovzdelas, žiaľ žalovať zodpovednosť na hasičov a iných je smutne a co je horšie takých ľudí ako ste vy dve s nazormi je väčšina 😭

    31. júl 2022

    @luccija myslím, že pri tých požiaroch ktoré sú na dennom poriadku, či veľké či malé musí byť každému jasné načo máme dobrovoľných a pracujúcich hasičov.. okrem toho denne je veľmi veľa nehôd, kde hasiči zasahujú, takže práce majú určite viac než dosť...

    31. júl 2022

    @luccija dobrovoľní hasiči nepracujú za mzdu. Aj ty vieš dobrovoľne pozbierať odpadky, pomôcť so zlepšením životného prostredia, zaujímať sa o svoje okolie.

    31. júl 2022

    @jana_eyre_2 nam sa to riesit chce 🙂 zachytavame vodu z klimy, prelievame do kybla na balkone a ked je plny, polejeme kriky dolu pred bytovkou. Nic svetoborne ale aspon nieco. Bolo by mi luto tu vodu "len tak" vyliat, hlavne, ked je vonku ako na Sahare.

    31. júl 2022

    @avalsinats zee presne.. mne je tiež ľúto len tak nechať vodu uniknúť aj keď by jej bolo málo.. ja aj vodu čo deti nevypiju z fliaš alebo pohárov zlievam a používam na kvety.. alebo keď napr.umývam zeleninu, snažím sa čo najviac čistej vody využiť a použiť 2x..

    mrzí ma že typy ako sa to dá sú tu na MK vždy tak ohovorene.. veď keď niekto nechce nemusí robiť nič.. ale aj málo sa počíta a keď to malo urobí veľmi veľa ľudí, tak je to veľmi veľa.. ak to niekoho inšpiruje tak super..

    31. júl 2022

    Oprava tipy 🤭

    31. júl 2022

    @ewwe ja som hasičov nespomínala asi si ma s niekým pleties. Prepáč, ale ja ozaj NEMUSIM ísť príkladom, ten pocit máš myslím si že ty. Ja ti tiež nebudem tvrdiť že musíš ísť príkladom v niečom, o čom som ja presvedčená že to treba robiť a je to môj názor. Nevravím že plytvam vodou a pod. Rozumiem týmto veciam. No neviem čo ti to pomôže, že sa odbavis na mne a ešte nejakých dvoch čo máme nejaké reálne vnímanie o tomto probléme. My s tebou nezachranime stromy sveta. A ber to ako chces, no ja keď už tak by som zachraňovala iné veci. Každý má svoj pohľad na všetko okolo a nie, nemusí, lebo ty to tak chces a (roz)kazes. Ukáž mi nejaký výsledok tvojho snaženia. Jeden stromček? Fakt nie som proti týmto názorom ale nezachránis svet tým že tu budeš takto komentovať nás ostatných. Radšej naozaj choď polievať, tu energiu venuj prírode a tomu v čo veríš. Spocitaj mi vonku ľudí a ktorými sa stretneš "s kyblom v ruke" toť môj názor a urob si s ním čo chces.

    31. júl 2022

    @ewwe ja aspoň nevnucujem svoje presvedčenia druhým a nevypisujem či všetko musia. To skúšaj na svoje deti.

    31. júl 2022

    @jana_eyre_2 jaj, tak naša klíma toľko zďaleka nepúšťa... Teda idem to vyskúšať 🤣 ale my zasa nepustame toľko klímu.

    31. júl 2022

    @gertrudaosem ok respektujem tvoj nazor a nevnucujem ti svoj, chcela som ta iba motivovat k zmene, zial niektorí ludia si idu svoje i ked na skodu vsetkych nas bohuzial a ked ti nestoji za zachranu ani jeden strom tak sa potom nemame o com bavit

    31. júl 2022

    @ewwe 🤣🤦🏼‍♀️ pozri ja mám adoptované africké dieťatko, sprav to aj ty. Chcem ťa motivovať... Ak to nespravis... Bohužiaľ niektorí ľudia si idú svoje i keď na škodu ostatných. Bohužiaľ a keď ti nestojí za záchranu ani jedno africké dieťa tak potom sa nemáme o čom baviť. Prepáč ale ja naozaj nebudem chodiť po centre mesta s kyblom a polievať stromy.

    31. júl 2022