simapett
22. júl 2019
4448 

Kojenie ako nočná mora

Je presne nedeľa poobede a ja neveriacky krútim hlavou nad tým, že moje milované dieťa spí už dve hodiny!!! Poobedný spánok mojej Kristíny je vec veľmi vzácna. Mne sa rovná priam zlatu, hoci ma popravde štve, že zaspala cestou v aute, takže ešte stále chrní vo vajíčku.. . Ja si totižto premietam hororový scenár o tom čo to narobí s jej chrbticou, no môj muž ma ukludňuje, že je to OK. Popravde by som si asi mala lahnúť aj ja, no hoci mnou lomcuje únava, radšej som si otvorila nealko pivo a rozhodla sa napísať pár riadkov.

Dnes by som chcela „pokvákať“ trochu o kojení. Ak tento článok čítajú nejaké dojky a.k.a. ženy, čo majú doma plný šuflík mrazeného mlieka, alebo ním dokonca zarábajú kašičky a iné dobroty, chcem vám pogratulovať. Ste naozaj šťastné stvorenia. Keď sa mi v nemocnici pustilo prvé mlieko a kozy som mala také, že ani Pamela by nepohrdla, myslela som si, že patrím do už spomínanej skupiny. Keď som prišla domov z pôrodnice, mlieko som si dokonca odsávala a veselo plnila chladničku. Moja malá bola nonstop na mne nalepená. Moje prsia vymenila za posttieľku a moja domácnosť začala kolabovať, lebo ako náhle som malu odpojila nastal rev rev  rev. Časom však nastal rev aj keď som ju neodpojila. Nerváčila, zúrila ako ja dva dni pred krámami... proste som nechápala. Na poradni mi skontrolovali prisatie, štýl kojenia a všetko bolo v poriadku. Teda v poriadku pre nich.  Nejdem ďalej rozpisovať túto časť príbehu, pretože scenár je rovnaký ako u mnohých iných žien. Jednoducho som začala pomaly vyťahovať z mraziaka moje zásoby mlieka a keď bolo treba, malej som ho proste podala cez fľašku. Časom sa však minuli aj tie a makarón mi kúpil pre istotu prvú krabicu umelého mlieka.

Tým to však neskončilo. Začala som boj o mlieko. Čaje, hektolitre vody, strava vyváženejšia ešte ako v tehotenstve atď atď... no popravde nejaký efekt to na mňa nemalo. Čo, ale malo na mňa efekt boli tie neskutočne múdre reči môjho okolia, ktoré hraničili s výčitkami...“Dúfam, že ješ, lebo inak sa nečudujem, že nemáš mlieko“ alebo  „To je obrovská škoda, že tak skoro začínaš prikrmovať, fakt škoda“ alebo „Materské mlieko je najviac, keď jej začneš dávať Sunar, uvidíš, že malá bude mať problémy v budúcnosti“ Nemusím ďalej citovať výroky o tom, ako príkrmom oberám dieťa o imunitu a podobne...Veru, tieto reči na mňa efekt mali! A poriadny! Cítila som sa ako najhoršia mama na svete, ktorá nedokáže nasýtiť vlastné dieťa, resp. mama, ktorá ho oberá o imunitu... proste psychiatria čistá.

Začala som skúšať všetky možné aj nemožné spôsoby, ako to celé zachrániť, od prikrmovania cez cievku (ženy, na toto musíte mať ozaj pevné nervy) cez doslova nonstop prisatie mojej malej. Poviem vám ale , že po xyz hodinách jej jedovania sa na mojich kozách som aj tak vždy siahla po príkrme. Ten pocit, keď sa malá konečne najedla a ukludnila bol top!

Časom som sa zmierila s tým, že proste jej tu fľašku – dve denne proste dám ak to bude nutné a popravde, začali sme lepšie fungovať. Nehovorím, že je to ideálne, ani to, že ma to zbavilo výčitiek, to ani náhodou, no sme spokojnejšie aj Kristína, aj ja. Malá si vie zrazu zdriemnuť a ja občas vypiť kávu v kľude prípadne spraviť makarónovi na večeru rezne. Stále však bojujem s mojími kozami, s mliekom a s blbým pocitom, že ma mrzí, že toho mlieka nemám dosť, no popravde čo narobím?

Ak mi niekto, ale bude tvrdiť, že každá žena ma mlieko, alebo treba len nonstop prikladať a ono to pôjde, tak sa asi vystrelím na mesiac.

Popravde vám poviem len tri rady, ktorými sa snažím riadiť a nejak si ich programujem do hlavy

  • Mlieko – nemlieko, spokojné dieťa s plným bruškom hoci aj z UM je podľa mňa vždy zdravšie ako to, ktoré sa trápi na prsiach celé hodiny a plače od hladu. Nehovoriac o matke, ktorú to aj tak časom zlomí.
  • Ak chcete nejakej žene radiť ohladom kojenia, vyvarujte sa blbých rečí, ktorými jej len privodíte výčitky svedomia. Každá mama robí pre svoje dieťa to najlepšie a ak by mala dosť mlieka tak určite prikrmovať nebude. Takže asi tak.
  • Ak prikrmujete, nerobí to z vás horšiu matku.

Nakoniec sa s vami rozlúčim predsa ešte s tromi radami, ktoré som našla na nete ohľadom kojenia...

Ak chcete nájsť kľúč k tajomstvu kojenia, nasledujte tieto kroky:

  • Zrušte všetky plány vo svojom živote.
  • Zavrite sa  „hore bez“ do spálne s dieťaťom .
  • Vydržte tam tak 2 roky.

Blondínka v Benátkach

Ja som kojila syna do 17m. A od 10m všetci na mňa pozerali, že preboha ty ešte kojis? Takže ľuďom nikdy nevyhovies, hlavne že bábätko je spokojné nech je to akokoľvek 🙂

22. júl 2019

Ja som kojila tyzden 😂 A vôbec ma to netrápi, nešlo to tak to nebudem siliť a hotovo. Malý je na UM od začiatku a ja som bola tiež aj manžel a tu sme 😂

22. júl 2019

@ariannazara aj ja od mesiaca a pol na umelom, moj brat dokonca od mesiaca na kravskom mlieku, lebo mal alergiu na Sunar (v tej dobe nebolo na vyber tych UM) a je to silny, zdravy urasteny chlapisko.

22. júl 2019

👍👍👍 presne moj pripad, velmi vystizne...najvacsi problem ma s tym okolie a riesia to neskutocne. Normalne som sa zo zaciatku vyhybala navstevam pretoze som uz bola unavena z tych reci a neustaleho vysvetlovania ze precooooo??? Nastastie moj muz aj mamka to chapali lebo vedeli aka je situacia tak ma podporovali. Mala je spokojna odsavam a prikrmujem ked uz nemam svoje mlieko.

22. júl 2019

@jankajamrozyova aj ja dakujem najma mojim rodicom, Ti, ked tu boli a videli, ze doslova mam malu nonstop na prsiach co bola vkuse hladna, oco zahlasil.....prikrm ju, ved ta mala ta zozere :D a mamina ma tiez podrzala....

22. júl 2019

Moja prva dcera bola na um bohuzial od 3 tyzdna, druhu kojim a islo to cele uplne hladko a chvalabohu za kojenie, je to neskutocna pomoc, nikde nevlacit flasky a umele, velmi lutujem ze som prvu nemohla kojit, usetrili by sme si kopu stresu

22. júl 2019

Ja som v podstate ani nekojila. Len odsavala (boli sme v nemocke a tam mi kojit nedovolili). Po prichode domov sa mi uz maly prisat odmietol. Sttasne tazko som to niesla - prsia plne mlieka a on nechcel.. preslo par dni a uz som bola tak vycerpana odsavanim, ze som si povedala dost - mlieko naharadit vieme, mamu nie. Presli sme na UM a sme spokojni obaja 🙂

22. júl 2019

u mna to kojenie takto fungovala. Prikladala som a bolo ale tym nechcem tvrdit ze to musi fungovat u vsetkych. Prvy syn tri roky a druhy zatial necelych 8 mesiacov a najvacsiu vyhodu teda okrem spominanej imunity a podobne vidim v tom ze kdekolvek si a kdekolvek ides vzdy mas pri sebe vzdy cerstve mliecko spravnej teploty a kvality bez nutnosti zarabania. A do mrazaka som si nikdy nemrazila zasoby. Ale urcite by som nikdy neposudzovala matku podla toho ci koji alebo nie. Kazda mamina nech si kona podla vlastneho zvazenia a nemusi pred nikym obhajovat svoje konanie.

22. júl 2019

ahój. Pridám sa aj ja. Nonstop na prsiach, dve návštevy s laktačnou, a na psychózu zarobené.
Jedinú vec ktorú pre dojčiace aj nedojčiace maminky, ktorú by som neváhala vyšiť na látku a zarámovať je : Láska neide len cez prso.
Nakoniec som kojila skoro do 3 rokov (čo nebolo celkom moje rozhodnutie, ale vyžadoval si to zdravotný stav môjho najmilovanejšieho), stačilo sa na všetko zvysoka vysrať a zaradiť filter "jedným uchom dnu, druhým von" plus zadovážiť si tričko pre malého od Koláčovej "ty nebudeš mojej mame radiť,drahá moja".
Myslím, že máme dosť komplikovaný život aj bez toho, aby sme si ho nechali komplikovať inými. Pozdravujem do Benátok 🙂

22. júl 2019

Ja som zo zaciatku mala problem s kojenim, nastastie sa rozbehlo a kojila som 13m, ale bola faza okolo 3m, ked sme davali um, lebo mu nestacilo. Nevidim ziadny problem, nech si kazdy spravi tak ako on uzna za vhodne. Ked chce niekto kojit do 3 rokov, nech. Ked da niekto um, tak nech.

22. júl 2019

Mna ta snaha kojit skoro stala zdravy rozum. Dvojicky sa nevedeli prisat, tak som odsavala, skusala som cievkivat a po dvoch mesiacoch som s tym sekla. Mrzi ma ze som nekojila, ale len koli tomu, aby ma mali deti viac vyspatu a spokojnejsie.

22. júl 2019

Ja som tiež bojovala, plakala, prosila muža, aby sme mu dali umelé mlieko (ano, ja som musela bojovať ešte aj s vlastným manželom, lebo o UM nechcel ani počuť). Dostali sme sa do štádia, keď som dojcila každých 20 minút! 🙈 bolo to hrozne, dojcila som 8 mesiacov a potom som otehotnela, takže sme maleho dali na UM. Taký kameň zo srdca mi vtedy padol, ale opäť sa dostavil strach, že ako to bude vyzerať s druhym. A tam to už išlo. Uz som vedela, čo mám robiť a aj ako, už v pôrodnici som nadojcila 60ml, keď sa ostatným mamičkám podarilo tak 20-30. Mala som doma plnú mraznicku materského mlieka, ale moj syn odmietal fľašku asi do polroka, ani moje mlieko, ani vodu, vôbec nechcel fľašku, no tam nebol nikdy problém. Mlieka som mala toľko, že som ešte dávala do nemocnice pre novorodeniatka. Až vtedy som pochopila matky, čo hovoria, že aké je dojcenie krásne a super. Mala som možnosť skúsiť si aj prvú možnosť, aj druhú. A je to teda obrovský rozdiel

22. júl 2019

Skvely clanok. Ja som skoro vobec nemala mlieko a vyskusala som vsetko (laktacnu poradkynu, cievku, prikladanie, rady z mamila webstranky, atd...)Maly stale plakal a nepriberal. Ani po mesiaci sa vobec nic nezmenilo a tvorba mojho mlieka na bode mrazu. Stava sa to mnohym zenam a zacina to byt uz civilizacny problem. Zeny su vytazene a telo nefunguje na gombik. Riesit a komentovat inu zenu preco nekoji je rovnako netaktne ako otazky typu "preco nemate deti".

22. júl 2019

Nekojis? Zle je. Kojis priliz dlho? Zle je. Vzdy a vsade sa najde niekto kto bude mat blbe reci, bohuzial. Kazda matka nech si robi tak ako sama uzna za vhodne a ostatnych je do toho prd.

22. júl 2019

ty manzela volas makarón? 😉😅😂😂

22. júl 2019

Ja kojim nekojim od narodenia a to mame o tyzden rok. Tiez do mna hucali strava prikladaj... Bla bla bla. U nas to negungovalo. Beriem aj bylinky a i tak musim dokrmovat um. Momentalne kojim len v noci a aj to uz chcem prestat, lebo uz ma to maximalne vytaca. Spravil si zo mna ludsky cumel a nevyspi sa nikto. Obavam sa kusok tých paru dni, kym sa budeme oducat, ale uz sa na to aj tesim po pravde 😁

22. júl 2019

Ja som veru kojila, skoro tri roky 🤦🏻‍♀️ A co vidia na tom take super specialne vsetky tie premotivovane matky, naozaj nechapem. Nemala som jednu noc kedy by som spala aspon pol hodinu vkuse, dcera sa mi budila nonstop. Byva rovnako chora ako ostatne deti v skolke ktore boli na UM (ziadny zazrak sa s jej imunitou nestal vdaka mojmu mlieku). Aa ceresnicka, ma pokazene vsetky horne zuby, vraj sa jej znicila sklovina z mlieka v ktorom sa zuby macali cez noc. Takze uz by sa konecne mohla hovorit pravda o materskom mlieku a nie tu hlasat osvetu ze je to dar od Boha.

22. júl 2019

Pekny a vystizny clanok... myslim, ze som sa v nom nasla viac nez dost!
Mam dve deti a ani jedno nebolo kojene. Prvy syn nebol vobec hned mal UM uz v porodnici, sice som mala prsia naliate ale nevedel sa prisat, alebo ja som ho nevedela prilozit? Klasicky scenar zapalenych prs a rozkusanych bradaviek..Neslo nam to , stale plakal tak som to pre dobro mojho rozrezaneho brucha ukoncila..druhe dieta detto... plakala som od nervou, zufalstva a boleti ,preco vsetky zeny striekaju meter do dialky mlieko a ja ani kvapka.. historia sa opakovala a UM bola tutovka. Nemam s tym problem verejne priznat ze som nekojila ani den.. Ja hovorim ze nie kazda zena to ma v sebe💐

22. júl 2019

Ja som dcéru kojila tri týždne,syna do dvoch rokov😀. A veru nevidím rozdiel a to majú uz 16 a 10 rokov. Vlastne vidím,syn mával od pol roka laryngitidy s často zápal stredného ucha,čo sa vraj u kojenych deti minimalizuje...takže priorita je nasýtené a spokojne dieťa aj mamina😄

22. júl 2019

Ja som si dnes povedala, ze ten cas, ktory si s malou mozem uzit je velmi kratky. Tu v iT je mayerska len 5 mesiacov.... ja budem samozrejme doma aspon rok, no i tak chcem na toto obdobie spominat s laskou. Zatial mam vsak v hlave rev hladneho dietata a moje vycitky svedomia.... takze dnes len odsavam tych par mililitrov co mam a davam UM. Sme spokojni, spime a boli sme vonku 2 hodiny !!!! Co sa nam zatial nepodarilo nikdy.

22. júl 2019

Akoby som o sebe čítala. Už je to pár rokov dozadu. Či kojenie, či nekojenie nie je zárukou, že budete dobrá matka - to je na inom leveli. Absolútne súhlasím - cievka len pre fakt silné povahy. Spokojná mamička rovná sa spokojné dieťa.

22. júl 2019

Ahoj, ja som jedna z tych co bohapusto siahla po flaske UM bez nejakej vycitky ked malo dietko asi 4 mesiace. Proste mi po umelom lepsie spala v noci, takze cez den som kojila, na noc dostala Sunar. Neviem co s tym kojenim vsetci maju, ved to je len krmenie a hodnota matky sa predsa nemeria litrami vykojeneho mlieka

22. júl 2019

@simapett starsieho som kojila rok. Prsia furt plne, decko spokojne najedene a aj som mala tiez plne reci toho ze nekoja len tie ktore nechcu a blablabla no krava som co uz,,,A potom prisiel druhy potomok . Samozrejme macherka som bola zasa mlieko nabehlo po porode ako malo, ale nieco nebolo uplne ok. Ten pocit takych plnych prs ako po prvom jednoducho neprichadzal. Nieco tieklo, ale prsia furt mlandrave a decko nervave. Robila som mozne aj nemoze co som mala nadupane ako rozbehnut laktaciu,a bolo to prd platne. No a zrazu som uz taka macherka nebola a moj syn bol od 3-4mesiacov na striedacku so sunarom a od 6 mesiacov plne na UM.
A inak je uplne rovnaky ako jeho brat nema na cele vytetovane "odchovane na sunare" ani nic podobne........

22. júl 2019

Mne sa ani prsia nenaliali..mala ma 3r je ok...
Ked to nejde,tak to nejde.

22. júl 2019

Ja som sa s dceru 3 mesiace neskutocne trapila s kojenim. Robila som vsetko mozne, nemozne. Velmi som chcela kojit. Po 3 mesiacov ako keby utalo a krasne sa to rozbehlo. Kojila som ju do cca 18 mesiacov. Som rada, ze som to nevzdala.

22. júl 2019

@martina2ve uplne ten isty scenar, okrem rozrezaneho brucha 😉

22. júl 2019

😂 Pekne napisane ano aj my sme bojovali dlhooooo a ako aj vy mali sme strajk zrazu po prsiach ala pamela som ich mala uplne makke a prazdne suche a maly sa coraz viac jedoval na prsniku a odmietal sa dojcit ale nedala som flasku... Neumrel od hladu ale na moj ukor sme to dali trvalo toto obdobie cca 2mes.bolo hrozne a trapila som sa cca do roka ci mam dost mlieka ci nemam preco zrazu nemam take naliate prsia ako na zaciatku preco senovka a benedikt uz nezaberaju prikladala som nonstop a domacnost na ruby ja podvizivena bola som rada ked mi mama doniesla jest alebo som si popri kocikovani kupila hambac na rychlo ale potom roku to uz slo samo ukludnila som sa uz som sa tak nesilila nesledovala nesledovala maleho a uz som to prosto neriesila uz papal vsetku stravu tak som sa vobec nebala ci ma mlieko ci nie a potiahla som to dva roky sice posledny pol rok mi to uz šlo strasne na nervy ale vytrvala som je to na kazdej z nas kolko toho vydrzi a kolko uz nie bolo to moje prve dieta bol o mesiac skor narodeny tak som to silila ale pri druhom uz urcite nebudem kazda matka da svojmu dietatu najviac ako moze ako vladze a je uplne v poriadku ak nekoji alebo koji len 3 ci 6 mes. Kazda robime co mozme aj dusevne a fyzicke zdravie natky je dolezite ja som uz na konci vyfasovala zlateho stafylokoka doktorky nado mnou hlavami krutili telo uz bolo uplne vycicane vsetky vitaminy mineraly sli malemu a moja imunita do kelu ale aj to sa dalo doporiadku ked som sa dala do kludu a prestala to riesit telo dokaze zazracne veci

22. júl 2019

My sme sa tiež prvé skoro 2mesiace strašne trápili s bolavymi prsiami aj sme prvé dva týždne keď sme prišli domov z pôrodnice prikrmovali bebou a potom sme zistili že nám už bebu netreba a kojime sa stále (8mesiacov)😁

22. júl 2019

A ako sa mam citit ja???prsia plne mlieka ale ja som dostala po cisare trombozu a nasadene silne antib.injekcie na riedenie krvi a ZAKAZ kojit kedze lieky skodili.Neprajem to nikomu,musela som brat lieky aj na zastavenie mlieka,ale zvladli sme to 😥

22. júl 2019

U nás bol tiež dojčenie boj. Pôrod som mala vyvolaný, ale prebehol v poriadku. Avšak nebolo dosť miesta na novorodeneckom, tak po pôrode (rodila som o 5 večer) som sa dostala k malej až o 6 na druhý deň ráno a potom až o 2 poobede. Medzitým som to neriešila, ale keď mi konečne dali malú na izbu, tak sa síce dobre prisala, ale mlieko nikde. Moje dieťa nonstop urevané, nedalo sa utíšiť. Po umelom síce zaspala, ale potom veľa grcala. A tie reči rodiny v pôrodnici, že ako nemôžem mať mlieko, že to neexistuje a hlavne rady, že čo mám robiť s naliatymi prsiami 😫. Už v pôrodnici to bolo peklo, mala veľa plakala, malú mi zakázali nosiť na chodbu, lebo budila iné detičky, tak kým som ja čakala na mlieko, malá plakala v izbe. Potom bolo peklo doma asi 3 mesiace, malú som prikrmovala a odsávala som si mlieko každú 1,5 hodinu, aj v noci. Skúšala som aj cievku, ale to bolo celé zle. Nakoniec som po 3 mesiacoch mala dosť mlieka a to bolo pre mňa vykúpenie. Mála totiž z fľašky hltala a mala z toho koliky. Mala má rok a ešte kojím, konečne je to pre mňa príjemné. Prežila som to len vďaka podpore manžela a rodiny. Nechápem čo i len jednu matku, ktorá dokáže pre toto skritizovať inú ženu.

22. júl 2019

@simapett to ako o sebe keby som citala... az na to, ze moj maly bol prikrmovany od porodnice, lebo aj po hodine na prsniku doslova reval od hladu... a nemala som ani to stastie, aby bol aspon jedenkrat napapany len z kojenia ☹ a to som uz pila, jedla a uzivala vsetko mozne aj nemozne.... teraz ma 9 tyzdnov, parkrat za den si cucne a inak je dokrmeny. mojim cielom je spokojne dieta, nech uz je to akymkolvek sposobom.

22. júl 2019

ja som kojila 2 deti,ale nikdy ziadnej mame by som si nedovolila povedat,nech koji za kazdu cenu. Kazdy nech si robi ako uzna za vhodne a hlavne,ked to nejde tak to nejde a nebudem tu mamicku presviedcat,aby to skusala a trapila sa. Treba dat UM preboha,ved si nenechas dieta hladne a hotovo. A imunita? No moja dcera dostavala materske mlieko 20mes a teda "nespasilo" ju to,imunitu ma hroznu, stale chora, rozne alergie atd... teraz ma 6r. Takze kvoli imunite teda vycitky mat urcite nemusis... Takze tak. Nie je nad napapane a spokojne babo, hoci aj na UM

22. júl 2019

Ty si stastna zena, ze ti mala zobrala flasku 😅 to moje male urevane strajkovalo s kojenim od 4 mesiaca, ALE flasu nezobrala ani keby som sa do kocky poskladala. Az toto zufalstvo si predstav 😀

22. júl 2019

Aj ja som kojila skoro 18mes a mala zomna vytahala vsetko..este aj mna...nerieste ludi ani okolie...kazde dieta je ine a je na matkr ako to zvlada ale ak je dieta na UM od narodenia este to nerobi zo zeny zlu matku....vsetky matky sme jedinecne a uzasne....❤❤

22. júl 2019

Ja neviem ze ci ten cirkus okolo kojenia je slovenske narodne hobby, ale uz mi to zacina liezt na nervy (ano viem uz neklikam na take clanky). 😁

Ano, vsetci vieme ze materske mlieko je to naj, ale zrazu uz nie vsetci vieme ze ked to nejde tak to nejde.
Tu kde zijem sa nikdy nikto nepozastavil nad tym ci niekto koji, ci nekoji. Ci koji na verejnosti (decentne), atd. Mam vela kamosiek ktore museli dat UM a nikto to v okoli neriesil. Dokonca ani oni same okrem.toho ze to neslo.nepovedali nic ine. Maju pravdu, co koho do toho. Na slovensku kojis? O trosku neskor: To este fakt kojis? Fuuj nechce sa mi verit ona sa opovazi kojit na verejnosti ... potom je presny opak ako v autorkinom pripade..nekojis? Skoda ..materske mlieko je to naj, bude mat zdravotne problemy (zrazu vsetci su specialisti). To su netaktne hlupe komentare ktore treba bud ignorovat alebo odpalkovat naspat.
Lenze tazko zachovat chladnu hlavu najme v zaciatkoch, zena je unavena z porodu, nevyspatia, od prvej minuty chce byt ta najlepsia mama. No niekedy najlepsia mama da tomu dietatu UM ked vidi ze je hladne. (Osobne.by som radsej preferovala rezne 🤣).

Ak nevadi rozpisem sa o mojej skusenosti.
Naivne som si predstavovala ze prilozim dieta a ide sa na vec. Mlieko bude tiect potokom. No omyl. Ta bolest co bola na zaciatku, tak s tym som neratala ani v najhorsom sne. Nevedela sa prisat, ja som.od bolesti kvicala pri kazdom kojeni. Az ma striasalo pri pomysleni ze o 2h ideme na to zase. Mlieko som asi mala len tak tak (aj som.odsavala ale mnozstvo ziadna slava) . V 8m som ho uplne stratila. Aj som sa tak trochu potesila.
Ja som bola presne ta ktora sa.hore bez zavrela doma. Mozno to bol.mix.hormonov, nevyspatost..neviem. proste som robila co som si myslela ze je naj, kazda nech robi to co je najlepsie pre rodinu, bez toho aby nas stale niekto sudil a staral sa do nasich rozhodnuti.

22. júl 2019
22. júl 2019

U nás tiež nočná mora, po mesiaci som to vzdala, dcéra 5 a pol roka, najzdravšie dieťa aké poznám, chodí do škôlky..absolútne to nesúvisí s dojčením, žiadne alergie, virózy,ani IQ nemá menšie 😂ten kto robí tieto ,,porovnávačky,😍,je magor🤔
U mňa je najdôležitejší nočný pokojný spánok, hlavne ten vplýva na zdravie, a dieťa, čo sa budí každých 20minut len na cucnutie, mama k.o.cely deň, tak sa dlho existovať nedá, treba myslieť aj na seba😊viem,deti sú malé len raz, ale aj my si chceme toto obdobie zapamätať ako šťastné a nie, že sme xy rokov nespali a imunitu,nervy mali na bode mrazu😣

22. júl 2019

@evelyn0303 zalezi od dietata, ja kojim a mala spi 😊

22. júl 2019

@gabriela1414 áno 😊my sme všetky deti spiace,aj kojo, aj nekojo☺️to je v rodine 😅💤

22. júl 2019

počujte baby, nielen že sa mi páči článok od @simapett ale aj vaše komentáre, taká družná atmoška tu už dlho nebola, prosím prijmite každá odo mňa srdiečka ako palec hore za to, aké ste podporné a super ❤️

22. júl 2019

@evelyn0303 no presne, moja prva bola na um a spala tak isto ako teraz druha na mm

22. júl 2019

@gabriela1414 je super,keď spinkajú, človek si viac oddýchne (v prípade že si nejdeme ľahnúť v noci😅)

22. júl 2019

mam velmi rada Vase clanky 🙂 a ja som to mala presne tak isto, dokonca dnes s usmevom hovorim,ze mi UM zachranilo dojcenie :D uplne vazne, maly mal asi 4mesiace, 3hodiny rano, on reve a reve a reve a ja v slzach zmykam prazdne prsia... citila som sa ako najhorsia matka na svete,uz som v tu noc ani oko nezazmurila a rano som v lekarni kupila sunar.... zo zaciatku som kojenie a UM striedala, asi po 2 tyzdnoch sa mi tvorba mliecka tak upravila,ze som flasku davala iba pred doobednym spankom a niekedy aj v noci,inak som ho kojila do 14mesiaca a nakoniec sa uplne sam odstavil a momentalne "sunarcek" davame raz za cas vecer, ked ma problem zaspat....ale drzim Vam palce, ci kojit budete alebo nie 🙂

22. júl 2019

Zeny este som chcela nieco dodat na tuto temu, ked som cakala prvu velmi som chcela kojit a vobec ma nenapadol opak, ale zial porod a separacia, strasne bolesti od porodu zo šitia plus malu mi nosili najedenu umelym, mlieko sa mi nalialo az doma, dieta plakalo lebo nevedela vytiahnut z tych bolavych prs nic, plus zapal 40 horucky do toho vsetkeho navstevy svokry depresivne stavy zapricinili ze som tento boj nezvladla a velmi si to vycitam, moj druhy porod zmenila som nemocnicu, cvicila s anibalom, ziadna bolest po porode, dieta mi nechali od prvej chvile ako som ju porodila, nenachovali ju umelym, cely cas spala s nou, absolutne ziadny problem s kojenim, neviem co je to bolest, islo to uplne prirodzene vsetko lahko takze podla mna velmi vela spravi aj samostny porod, separacia hlavne a pristup v nemocnici

22. júl 2019

Prvy syn bol kojeny 5 mesiacov a musim povedat ze to bolo mojich najhorsich 5 mesiacov v zivote....okrem popraskanych a bolavych bradaviek bol velmi spavy a dostat do neho mlieko bol boj. Samozrejme mlieka som mala malo a po veceroch place uz od hladu. Nepriberal mesiac co mesiac ani pol kila....no vzdy som pocuvala len druhych....prikladat prikladat prikladat....skoncila som u psychologicky lebo uz som mala paniku z kojenia.....pri druhom som kojila 2 tyzdne a ked som videla ze zacina rovnaky scenar tak som tym hned sekla....hlavne kvoli svojej psychike pretoze prvych 5 mesiacov prveho syna si ani nepamatam....a musim povedat ze starsi je doteraz slaby jedak....takze kojenie ano...ale ak ma z neho radost a pohodu aj mamicka.

22. júl 2019

Ja som svojho prveho syna nekojila hoci som mala mliečka dost...ale bol predcasne naroený mne ho vzali do inej nemocnice a ja som za ním mohla až na piaty den...dokým som tam prišla ho naučili totalne na flašu...bolo to skoro pred 15 rokmi...žiadne skusenosti, žiadna rada..nebol internet a ja nepoučena a neskusena že malý nebude priberat a blabla som mu zacala davat um....pri druhom tehot. som sa dokladne pripravovala celých 9 mesiacov (nie na porod) ale na dojčenie, dostala sa mi do ruk užasna kniha..ktorú odporučam prečítat každej ktorú to čaká...vdaka tomu (verím) som kojila 3 roky...a boli to krasne roky...

24. júl 2019

v mojom blogu mam aj jeden super článok..ak ma niekto záujem si prečítat...

24. júl 2019

Boze, kedy uz ludia pochopia, ze umele mlieko nie je jadrova zbran😤 ved sa opytajte mám, kolko ste boli kojene vy... a tiez, ci Vam nedali vodu ci cajik popri kojeni 😂 a teraz sa zamyslite ci z toho mate narusenu imunitu, alebo iny zdravotny problem.

Mna tieto kojokeci vyslovene vytacaju...urcite som za kojenie do pol roka, pripadne do roka. Potom je to podla mna viac o mame, ako o dietati, lebo ino to uz nepotrebuje. Nevadi mi ak niekto koji na verejnosti ale je mi trapne aj za maminku ked jej starsie dieta zacne hoc kde tahat tricko aj s podprsenkou 🤦‍♀️

24. júl 2019

@nikdenikto veru mne vcera jedna mamicka hovorila ze nechodi medzi ludi lebo mala ma.3 roky a hocikde jej stiahne tricko a zacne cecat :D kazdych 20minut

24. júl 2019

Povedať že nekojim je ešte celkom vpohode ale skúšali ste povedať, že kojite ale vôbec to nie je také úžasné ako sa niektoré rozplyvaju? Raz som v jednom materskom centre povedala že syna síce kojím aj dokrmujem UM ale že kojenie je pre mňa viac-menej za trest lebo sa malý vrti, bráni, reve, kuše.... Tie pohľady stali zato 😂
Teraz mam Dvojičky, kojila som ich 6 týždňov, lenže tentokrát to vyslovene bolelo, slzy mi tiekli tak som si povedala že stačilo... Sú na Sunare a sú spokojné, a ja tiež
Svokra občas rypne, že kojenie je to najlepšie a ona kojila každé dieťa aspoň 10 mesiacov ale nevšímam si to... Ona Dvojičky nikdy nemala, a asi ani bolesti pri kojeni

24. júl 2019

@simapett fantasticky clanocek. Dakujem. Zapisala si presne to, co sa u nas dialo -D aj moje nazory a celkovy postoj k veci. Jednoducho a privetivo napisane -*

24. júl 2019

zbytočne skúšať možné-nemožné a psychicky sa stresovať. Treba siahnuť po efektívnej pomoci, tj. po niekom, kto sa dojčeniu venuje profesionálne a vysvetlí súvislosti, skontroluje prisatie, prípadne upraví (keď nie je správne prisatie, tak časté prikladanie nepomôže), doladí starostlivosť, aby bola pre mamičku čo najúnosnejšia. Je smutné, že ženy túto pomoc bežne nedostávajú a potom tu píšu takéto zmätené články, v ktorých sa mnohé ženy nájdu a myslia si, že je to normálne. Ale to normálne nie je a ani nemá byť. Tak ako si voláme na pomoc pri akomkoľvek probléme opravára, elektrikára, lekára, psychiatra a pod, rovnako pri dojčení treba siahnuť po odbornej pomoci....čo žiaľ pediatri/lekári, ako ste už zistili, nie sú, lebo sa tejto oblasti v rámci svojho štúdia vôbec nevenujú. Neviem, ako je to v Taliansku, ale tu máme dosť kvalitnú sieť laktačných poradkýň. Niektoré mamičky kvôli tomu prídu aj zo zahraničia, aby mali s kým svoje problémy efektívne riešiť.

24. júl 2019

@elena_c
Konecne to niekto povedal nahlas 🤗 ja som si pripadala vadna ze som si 'neuzivala' to kojenie.

24. júl 2019

S obrovským záujmom som si prečítala tento článok.
Môj zážitok je taky, že keď sa malý narodil bola som úplne nepripravená, ale utešujem sa že na to sa asi ani nedá.
Mlieko sa mi nespustilo, malého som prikladaka non-stop, po príchode domov som mesiac cievkovala...jedla a pila som všetko čo sa odporúča, po kojeni a uspani malého som ešte behala s odsávačkou...
Bola som posadnutá, chcela som kojit hlavne kvôli tomu kontaktu s malým.
Môj sen boli aspoň 3 mesiace, som rada že som za to zabojovala, lebo kojit malého bol môj najkrajší zážitok v živote😍😍😍
Nakoniec sa nám to podarilo potiahnuť do polroka, kým malý začal papať prikrmy.
Pamätám si ako sa budieval každých 30 min celú noc.
V tomto bode sme prešli pomaly na um, počas toho polroka bol občas aj dokrmovany.
Urobila som všetko čo bolo v mojich silách aby sa to podarilo.
Úprimne, nechápem ako som to "prežila"
Doslova to bolo za každú cenu.
Možno o to viac si to vážim a budem na to s rešpektom a láskou spomínať ❤láska k vlastnému dieťaťu je to najsilnejšie čo existuje ❤

24. júl 2019

Veru, tiež som sa pri prvom dietku potrápila. Mesiac trval boj o každú kvapku a napokon to vždy zachránila flaška umelého. Až som si povedala: Kašľať na to! Ak to nepôjde, nebudeme prví ani poslední čo fičia na umelom. Už moja stará mama nekojila ani jedno z deti. Bohužiaľ, naozaj nie každá žena fyzicky môže, ona nemala mlieko vôbec. Mojej, mame sa podarilo kojiť mňa 6 a sestru 3 mesiace. Vzala som to ako fakt. Konečne som si začala malého užívať. Keď išiel spinkať, namiesto toho aby som rýchlo vychlipala čaj na kojenie, zapraženú polievku, alebo iný elixír na mliečko - veď aby bolo keď sa zobudí... ľahla som si k nemu a prestala na to myslieť. A nám to vtedy zrazu začalo ísť. Dokonca sme odložili aj fľašu a vydržalo nám to 2 roky! A tak, pre všetky ženy čo sa trápia, nerobte to! Buď to pôjde, alebo to nepôjde. Ak to má ísť, pôjde to len s kľudom a oddychom telesným aj psychickým. A ak to nepôjde, svet sa nezrúti

24. júl 2019

Ako by som to pisala ja, presne toto zazivame. Nastastie manzel videl ako ma vsetci tym deptaju, ked davaju rady a su velmi mudry a podrzal ma a obranil pred nimi. Hlavne mna ze neni na tom nic zle a ze je to nase dieta a ked je hladne tak mu dame proste UM a koniec, nikoho do toho neni. Popravde bola som stastna ze to povedal. Teraz ked ma mala 2mes. Sa mi spusta mlieko viac. Takze skoro vobec nedokrmujem. Ono vsetko je to aj o psychologii. P.s.: Mala som cisarsky takze mlieko sa mi velmi pomalinky pustalo a sestricky ma zacali nutit prikrmovat, aj ked mala ked som ju nakojila spala aj 3h. Druhy krat tuto chybu neurobim, lebo kvoli prikrmu sa jej zvecsilo brusko a dostala pruh, teraz musime cvicit a dufat ze sa to da neoperacne zachranit. Takze rady od laktacnych a od sestriciek a tak, nula bodov.

24. júl 2019

Nie je dôležité prikladanie ale spravne prisatie,mliela si mala dost a to ako to dopadlo určite nie je tvoja chyba nie si horsia a ano horsia matka....🙂

25. júl 2019

Ach... Ako keby som citala o sebe. Toto si mi normalne z duse vytiahla ❤️❤️❤️.. Kojila som do 4m a aj to uz bolo z posledných sil...nastastie moja rodina stala pri mne. Ked videli aky je maly spokojne dietatko tak co tam po nejkaom mlieku 😊

25. júl 2019

Moj syn bol tiez nonstop na prsiach asi prve dva mesiace. Ale bol rad aj v kociku, takze nakupit som stihla akurat doma som mala uz vysedene miesto na sedacke co stale kojila. Bol to zaberak ale vydrzala som. Potom to uz bolo lepsie pokym neprisiel 6 mesiac kde chcel papat v noci asi kzdu hodinu aj pol hodinu niekedy a vtedy som skoncila, nevedela som cez den absolutne fungovat...
Mama musi byt v pohode, to je zaklad a potom ie aj babo stastne ci s um alebo bez. 🙂

25. júl 2019

A ani horšia matka nie ano 🤦 mam tam preklep chyba tu možnosť opraviť komentár
Strašne je,ze sa ľuďom nepomáha ani ženám !!! Keby som si neodsedela.xy rokov pred porodom (áno rokov) laktacne prednasky viem prd o kojeni!!! Mlieka som mala ako dojna krava ale napr nevedela som a neviem dodteraz odsavat,resp odstriekavat mlieko...mala som vpacene bradavky a nik v mojom okoli nekojil..len kratko,nevedela by som co mam sledovat a kedy je moje dieta napite a vôbec by som nevedela ako ju držať spravne aby sala mlieko,nie aby vypila co jej tam natecie a nastrieka,kazdy (sestry,doktorka) prikladajte ale NIKTO mi neukazal ako a neskotroloval ma,nik mi nepovedal nic...len jedna sestra mi na sale bolestivo stlacila bradavku a ze "mate dobre prsia vy budete kojiiiit." Ma azda nejaka zena zle prsia?!!! Co keby prisla skor,predtym ako mala "vycucala"bradavku,ze trcala, a bolo v mliekovodoch natiahnute kolostrum,takze pri stlačeni vyslo. Dostala by som asi vety typu,mlieko este nemate a mate vpadnute bradavky, donesem vam klobúčiky? Aj tomu verim lebo kopec zien to tak malo ☹ a prisatie skontrolovať neurobil nik a keby ma to nebolelo tak ani ja by som nevedela ze dobre pije. Neviem prečo to nekontroluju a nenaucia to mamicky aby si to vedeli odsledovať a to je zasadna chyba.. mevinne zeny a nevinne deticky sa potom takto a úplne zbytočne trapia

25. júl 2019

@ouwecka ja som tiez mala jednu bradavku do vnutra a dali mi hnes klobucik v nemocini ... ale po case mo zdrav.sestra povedala, ze maly sa lepsie napije bez, nech skusam, to bola dalsi skuska ale zvladla som. Chce to kojenie vela casu, veeela trpezlivosti. A ja som tiez nemala od kial rady, ale non stop som googlila ko ma sat, kolko, polohy atd. Stranka mamila.sk mi pomohla velmi. A pri druhom? Ziadne klobuky, vedela som preane co ma caka. Vsetko islo fajn aj stale ide. Dokonca som hned aj dietu zacala drzat po porode, vedela aom, ze to pojde. Ked som sa pytala ohladom stratenia mlieka v nemocnici, mi povedali mi priklad, ako koja zeny v slamoch v Afrike? Jedla nemaju dost, vody len tak tak a koja... 😉

25. júl 2019

Mas moju uplnu podporu. Ja som spokojne kojila tri mesiace, potom prisiel zapal prsnika a teraz uz nemozem plne kojit, lebo som prisla o dost mlieka. Takze maly dostava 2 flasky UM denne, niekedy aj 3. Bez UM to bola cista nocna mora, maly stale hladny, nespal poriadne a uplakany - a to musim povedat, ze mam doma zlate dieta, ktore mi prvy raz zaplakalo 1,5 mesacne, ked mu ocny kanalik cistili. Teraz sme spokojni, napapani a dokonca aj kolika a zapcha presli, vdaka dokrmovaniu UM. Podla mna teda nerobime nic zle, ked nechavame nase dieta spokojne.

26. júl 2019

konecnce normalny clanok.. tak tak.

26. júl 2019

No ja kojim ale davam malej jednu flasku UM denne. Mala je hlados stale na prsniku a na mne... Uz som to psychicky nevydrzala a dala jej tu flasku aby dlhsie spala...

27. júl 2019

@nikdenikto na mamila.sk je v poriadku dojčiť aj 6rocne tandemovo so surodencom😫😫

27. júl 2019

@evelyn0303 mamila.sk je podla mna obycajna sekta, ktora vymeta zufalym maminkam hlavy, a potom ze sa citia tak zle ked im nejde kojit....ja som mala dost ked som tam od niekoho citala ze aj ked matka fetuje, nech koji. Alebo ked berie lieky na ktorych je napisane ze sa pri nich nema kojit, aj tak neh koji 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ ako halooo, ked si da mama hrachovu polievku tak aj dieta je zdute (niektore) ale ked si da trosku fetu, alebo silne antibiotika v pripade zdravotnych problemov tak to je ok....to sa do babatka nedostane 🤦‍♀️🤦‍♀️

27. júl 2019

@nikdenikto konecne to niekto napisal. Presne ako pises. Proste kojit kojit kojit aj cez mrtvoly... Co to po tom, ze dieta reve od hladu, hlavne prikladat prikladat prikladat aj keď zena ma malo mlieka. Dieta moze byt aj 24h zavesene na prse ale ked ho odpoji reve...a tie lieky to uz som nepredychala. Mala som seknutu chrbticu a brala som silne lieky pri ktorych sa nemoze kojit a samozrejme ze na mamila to nieje prekazka pre kojenie. Halo????? Ved stacilo ze som si dala 3 lyzicky cesnacky a dieta mi revalo celu noc ale silne lieky sa do mlieka nedostanu...

27. júl 2019

@dadus_ka
@nikdenikto tiez som sa na zaciatku riadila mamilou, ale bolo to na palicu. Myslela som, ze sa zblaznim. Dieta na prse aj 6 hodin nonstop...stale plac, hlad....ale ved tak sa to ma riesit....urcite mi takto pribudne mlieko....🤦🏼‍♀️ doslova som kojila a plakala od zufalstva...nehovorim, su tam aj dobre rady, ohladom prisatia a podobne, ale kopec veci som povazovala uz "cez ciaru" nakoniec som sa vykaslala na vsetky mamily, skupiny o kojeni a zacala sa riadit sebou a starou klasikou, na ktorej som bola aj ja odchovana (vdaka mojim rodicom) a cuduj sa svete uz tri dni odsavam cez 250ml mlieka za den...viem, nie je to moc, ale oproti 50ml za den je to uspech...stale to kombinujem s UM a kojenim, ale vidim, ze odkedy som sekla s tymito skupinami, mlieko sa zacalo pomaly rozbiehat....klop, klop, klop

28. júl 2019

@simapett aj mne sa rozbehlo, potom som dostala zapal, potom zase maly rastol a mal spurt a mlieko zase nestacilo a stale ten isty kolotoc.. Cim bol starsi tym viac mlieka vyzadoval a tym castejsie chcel byť na prse. No ked z prsa nic neslo uz ho odmietal. Proste netieklo mlieko a prso ho nezaujimalo a zas rev no proste to bol boj fakt. Sama sa cudujem ze som to vydrzala do 4m ale som rada aj za to aspon. ❤️

28. júl 2019

@dadus_ka viete čo, v nemocnici bola ženská, čo potajme chodila fajčiť, dieťa kojené a už mu dali antibiotickú masť pretože malo tvár úplne vyhadzanu!!!😠😠ale,hlavne že pekne dojčí, hentaká nevyhodį peniaze za UM keď môže mať za to cigy..pomooc

29. júl 2019

@evelyn0303 preboha😨😨😨

29. júl 2019

mne pomohla rada na stretnuti mamiciek- tam laktacna prizvukovala, ze od prveho dna ako sa naleju prsia mliekom je potrebne regulovat tok mlieka pre babo - proste stlacit prso aby islo mlieko pomaly aby si dieta nezvyklo na rychly prud mlieka, pretoze potom akonahle jeho tvorba klesne resp. sa znízi tak dieta sa zacne jedovat na prsu (ved mlieko malo striekat ako z pustenej hadice a teraz tecie cicerkom, preto sa mnoho deti zacne jedovat, odtahovat, nervacit- nevravim, ze je to tento pripad, ale casto to byva). samozrejme, ze kto nezazil nevie to pochopit, resp. aspon taktne ponuknut radu/pomoc a tak sa clovek casto stretava s "nevyziadanymi" radami, co mozu prvorodicku uplne rozhodit (pamatam si seba :D, ale ja vdacim poradkymi za skolenia, trpezlivost a sedliacky rozum, co mi pomohli 🙂

29. júl 2019

@michaelakors inak k tym slamom v Afrike, videli ste tie deti? Je to kost a koza vychudnute, zubozene. Ano koja sice lebo nemaju na vyber ale tie deti neprospievaju. Kazde druhe dieta je tam podvyzivene a z dosledku podvyzivy ma nafuknute brusko. A to aj male babatka. A to ich maju tiez 24h zavesene na prse. Okrem toho je tam absolutna chudoba a sama špina. Kvôli tomu tam bolo založené nutričné centrum, ktore navstevuje mnoho matiek. Vážia tam deticky a meraju im hlavicku. Dostavaju tam zadarmo UM pre svoje deticky, ktore niektore matky svojim detom ani nedavaju ale predavaju ho dalej aby zinkasovali. Okrem toho tam matky absolute netušia nic o správnej vyzive detí. Stane sa ze tam krmia 2 mesacne dieta surovym masom a myslia si ze to stravy. Alebo mu nedaju prevarenu vodu, dieta dostane parazity a chudne ešte viac! Umiera tam strasne vela deti. A po umretom dietati pride na svet dalsie dieta.... Takže len tolko k tomu, že s týmto by som kojenie naozaj neporovnavala. Nikdy.

31. júl 2019

@dadus_ka až mám husiu kožu z toho😢😢😢😢 taký život , radšej sa nenarodiť😓

31. júl 2019

@dadus_ka tak ano, asi to nemysleli doslovne. A tiez nie v vsade v Afrike to takto je. Myslim, ze mne to skor povedali preto, aby som sa zbytocne nestresovala, ze stratim mlieko

1. aug 2019

@michaelakors mozno aj mysleli, len nevedia ako to tam chodi. Vsade v afrike to nieje ale v slamoch je to vsade....bohuzial. Ak tym chceli ukludnit tak je to fajn, no len pre ludi ktorý nemaju poňatia ako to tam funguje. Na mna by to teda nefungovalo 😀😬

1. aug 2019

@dadus_ka asi si tam bola pomahat, ze? A ano, na mna aj moju sestru to zafungovalo, mlieka sme mali az az, bez stresu😃

1. aug 2019

@michaelakors v Afrike som bola, priamo v slame nie. Ale poznam ludi co tam chodia pomahat takze to mam z prvej ruky 😀.. A samozrejme fotky atd... To je super ze ste mali tolko mliecka. Najlepsie pre dietatko je MM😊

1. aug 2019

@gabriela1414 presne tak, preco cakat, ze kojenie pojde prirodzene, ak porod a poporodne obdobie take nebolo

2. aug 2019

Začni písať komentár...

Odošli