simapett
19. aug 2019
1934 

Mám presne také dieťa ako potrebujem

Som mamou naozaj len krátko, sotva 2 mesiace, i keď mi to popravde príde občas ako večnosť. Sú dni, ktoré nevedia skončiť, no i také, ktoré ubehnú rýchlejšie ako voda. Moja Kristína je stvorenie špecifické. Povedala by som, je to taký typický blíženec. Človek nikdy nevie aký bude zajtrajšok, no už ráno zvyčajne viem aký bude dnešok.

Občas mám pocit, že mi každých pár dní menia dieťa. Máme chvíľky, ktoré sú vskutku super, ale aj také, ktoré ma priam privádzajú do zúfalstva. Neraz mi bolo povedané, že moja malá je náročná, že je to s ňou ťažké… nuž, poviem vám, občas je to naozaj tak. Vlastne po väčšine času sa cítim ako vojak, ktorý musí splniť svoju misiu a jednoducho nejak prežiť.

Možno to znie hrozne, ale boli momenty kedy som si zavzdychala a pomyslela “kiež by tak aj moja malá spávala celú noc, alebo….kiež by moja Kristína chcela byť v kočíku….kiežby menej plakala….kiežby už viac blabotala, viac jedla, viac….Pri takýchto myšlienkach sa zvyčajne prichytím, keď som už úplne vyčerpaná a mozog mi pracuje sotva na polovičný úväzok. Mrzí ma to, keď začnem v hlave takto ochkať…pretože moja malá si možno hovorí v hlave to isté…

Nedávno som sa však zamyslela a pochopila som jednu dôležitú vec. Mám presne také dieťa aké si zaslúžim a potrebujem. Kristína ma učí trpezlivosti, ktorej som teda fakt v živote nemala na rozdávanie. Učí ma žiť viac v prítomnosti a najmä naučila ma odsunúť moje potreby asi na  18324.-tú kolaj. Vďaka tomuto drobcovi už nemám páru o tom čo je to prokrastinácia. Ak sa prihodí, že mi malá zaspí, chytám okámžite do ruky mop, hrnce, alebo odsávačku. Vždy som bola dobrá v “multi-taskingu” no teraz mu kraľujem. Minule sa na mne makarón o dušu smial, pretože ma našiel ako si jednou rukou odsávam mlieko a druhou užívam “chvíľku pre seba”  A.K.A. pila som nealko pivo a do toho som “šškala” (viete, to je ten zvuk, čo robíme na deti, aby zaspali, alebo sa ukludnili) na malú, ktorá sa v polospánku začala podozrivo mrviť.

Malá mi je skvelou učiteľkou. Dáva mi lekcie, ktoré mi žiadna kniha, alebo motivátor ešte nedali. Vďaka nej chcem byť stále lepšiou a lepšiou. Denne bojujem o jej úsmev, lebo vďaka nemu viem, že je to vlastne všetko okej.

Niekedy mám o sebe pochybnosti, či to vlastne zvládam, či je malá so mnou spokojná a podobne…no ženie ma myšlienka, že každý svoj krok za posledné dva mesiace robím len s tým najlepším úmyslom a cieľom vyhovieť jej na maximum.

Som vďačná, že si ma Kristína vybrala za mamu, lebo presne takú osobu som v živote potrebovala. Kedysi, keď malá ešte nebola a chodila som do práce, bola som náročná zase ja. V práci som od svojich podriadených chcela vždy 100% a teraz vidím, že som v opačnom garde a moja malá mi šéfuje rovnakým bičom, len bez inštrukcíí a návodu.

Zrkadlí mi môj život a neuspokojí sa len tak s hocičím, no som za to rada, lebo ma tým učí byť silnejšiou.

Takže ak sa vám niekedy zdá, že vaš drobec je náročný, zamyslite sa, či to nie je len váš učiteľ, ktorý vás chce posunúť v tých vlastnostiach, ktoré vám chýbali. U mňa to tak zaručene je.

Blondínka v Benátkach

Kazda mama pise, ze ma prave ona to narocne dieta🙄 achjaj, nvm ci si zeny predstavuju, ze je to fakt dovolenka alebo co...

20. aug 2019

Juj, aká téma a aká trefná. Moja dcéra je už trošku väčšia, je v puberte, a ja zrovna nemám svoj deň a ako mi ho okorenila za jednu jedinú vec, kt. som jej vytkla. Asi by som najradšej vybuchla od jedu za tú kritiku, ktorú mi dala, ale povedzme si pravdu, je to moje zrkadlo a to ma žerie ešte viac. A otvorím tuto modrý koník a hneď témička. Takže náhody veru neexistujú, všetko je ako má byť aj toto malo byť a už len to predýchať. Prajem veľa veľa trpezlivosti s malinkou, ona z toho naozaj vyrastie a určite to bude ľahšie, presne takto sme to aj my mali, náročné začiatky, od 3 mesiacov pomohli hračky na stojane nad postieľkou, to bolo prvé a potom fakt lepšie a lepšie. Keď bude sedieť v kočíriku a budete na prechádzke, to sa jej bude určite páčiť, oddýchnete si a tá radosť, keď sa bude usmievať, kývať ....
Pekný deň

20. aug 2019

@nevludna vieš, ja som ten pojem nejako nepoznala. Až spätne, keď sa mi narodilo druhé dieťa, som zistila, že to prvé je a bolo vlastne náročné 😁 (ale zas lepšie, akoby to bolo naopak, pri prvom som to brala ako ide a pri druhom len prekvapene užívala 😁

20. aug 2019

Ja som mala prve dieta a nevedela som ze je narocne, bolo to tazke a prislo mi smiesne ze celebrity rozpravaju ake je to narocne, ake je ich dieta narocne a az ked mi okolie a pozorujuce mamicky komentovali ci je taky zivy stale a ze je za viac ako ich 2 kusy, tak som si uvedomila ze asi je narocny. Takze ako pani pise, ak jej to okolie tiez pripomina tak to podla mna nebude vyplod jej fantazie, pripadne sklamanie z "dovolenky" ale to je moj postreh

20. aug 2019

Toto poznám až na to, že ja som trpezlivá od prírody až moc, nemala som nejaké potreby ženské špeciálne atď takže u mňa si to neviem takto vysvetlit😅a obe som mala rovnaké. Len rev den a noc. Žiadny kočík, len ruky. Spánok?! To co je!? 22 h denne s dieťaťom na rukach.
Keď ja teraz vidím maminky a kamarátku co ma 3 m dcérku a ta len spi a spinka. Tak to je materská dovolenka. Ma čas na všetko, môže ísť kde chce. Dieťa len spi.

20. aug 2019

Presne..akurat mna naucil ( a stale uci) trpezlivosti syn rak pred 8 rokmi. Najprv som si to neuvedomovala..mala som pocit, ze je to za trest 😀 . Teraz mam druheho tiez dvojmesacneho blizenca a lepsie babo si ani neviem predstavit ( obcas samozrejme su vynimocne chvile..brusko a tak..) Ale asi znem urodu z predchadzajuceho materstva a mozno aj vekom.

20. aug 2019

Ja som si hovorila presne toto iste mam také dieťa aké si zaslúžim a aké zvládnem.... Pan Boh ho nemohol poslať niekomu inemu pretože by ho nezvládol poslal ho z nejakého dôvodu práve nam... Tiež som balila do periny a krásne mi vtedy spinkal keď bol už veľký a ja som musela prestať baliť budil sa pretože stále kmital ručičkami prikrmi u nás neexistovali nechcel ich on len prsko a dudlik najlepšia vec na svete.... Spinkal v postieľke ale keď plakal spinkal s nami a potom sme ho preniesli do postieľky.... Teraz ma skoro 4 roky spinka sám vo svojej izbicke no keď ma potrebu hocikedy môže prísť k nám do postele a on to využíva väčšinou o 5 ráno 🙂 vychovávaj ju tak ako cítiš ako je tebe a malej najlepšie a zabudni na knihy. Mne sa pri uspavani osvedčila plienka, ktorú som mu dala k tvaricke a jeho to strašne ukludnilo využívali sme to dlhopredlho... Zase raz stará dobrá metóda 🙂

21. aug 2019

@nevludna kazda mama, co ma dobre dieta, nema dôvod o tom písať, nemyslíš? ;) . Maminy, ktore to maju tažké, sa z toho aspon výpisu.

8. sep 2019

Začni písať komentár...

Odošli