simapett
3. apr 2019
329 

Prečo nás brzdia názory ľudí, na ktorých nám nezáleží a čo s tým

Stalo sa vám, že ste dostali skvelý nápad, ktorý vám celé dni, mesiace, dokonca roky nedal spávať? Rozmýšlali ste nad tým, aké by to bolo, keby to vyšlo? Nie ste to vy, kto má v hlave nápad na dokonalý projekt, výnosný biznis, zaujímavý blog, skvelý web, alebo úspešný podnik? Možno práve vy máte v šuflíku pri posteli napísaný bestseller, ktorý dodnes nik nevidel a nečítal. Na čo čakáte?

Ja viem, ľahko sa to hovorí... sama som s tým dlho bojovala a ešte stále bojujem. Človek by aj chcel vystúpiť z radu a uskutočniť svoje plány, no vždy je tu niečo, čo ho zastaví. 

Ja osobne som sa najviac vyhovárala na čas. Na mnohé iné nápady mi zas chýbali peniaze, čo bola len ďalšia výhovorka, ktorú som si vštepila do hlavy. Keď tie peniaze nakoniec prišli, aj tak som zakotvila na mŕtvom bode ako pred tým a môj plán zostal vždy len plánom. 

O mojich snoch vedeli vždy len tí najbližší, a keď sa ma pýtali, kedy to "všetko" rozbalím, pravidelne som ich kŕmila už spomínanými rečami. Pravdou ale je, že skutočne najväčšou prekážkou bol pre mňa názor ostatných. 

Neobávala som sa až tak názoru mojich priateľov, lebo o nich som vedela, že ma podporia, no mala som blok z toho čo by si mysleli ľudia, ktorí mi nie sú blízki, ľudia, ktorých rešpektujem, lebo musím, proste tí ľudia, o ktorých viem, že ich vo svojom živote vlastne nechcem, lebo ich nemusím. 

Nikdy vás netrápilo, čo si napríklad o vašom blogu pomyslí tá hrozná kolegyňa, ktorá vždy gúľa očami bez ohľadu na to, čo poviete? alebo ten trápny kolega, ktorý neustále zosmiešňuje všetkých naokolo? Ak je vaša odpoveď "nie", skláňam sa pred vami a máte môj večný rešpekt. Mňa to však štvalo a veľmi brzdilo. 

Nechápala som, prečo ma tak veľmi zaujíma názor ľudí, na ktorých mi ani nezáleží a popravde, dodnes na to nepoznám odpoveď, zmenila sa však jedna vec. Začala som! Uvedomila som si totiž zopár vecí: 

  • Ak máte chuť tvoriť, znamená to, že ste kreatívni a myslí vám to. Máte v hlave niečo čo má význam. Nie ste ovca, ktorá len nasleduje stádo a nadáva na svoj život bez toho, aby sa pokúsila niečo zmeniť.
  • Svojou aktivitou možno inšpirujete niekoho vo svojom okolí. Nikdy neviete, či niekto nečaká práve na váš impulz. Mňa osobne veľmi nakopla stretávka z gympla. Keď som zistila ako sa niektorí moji spolužiaci rozvíjajú a tvoria, chcela som patriť k nim.  
  • Je úplne jedno, že si niekto bude myslieť, že váš nápad je nanič. Vždy budú existovať ľudia, ktorým sa nebudete páčiť... ktorým príde aj ten najlepší nápad ako úplna fraška, to však nie je váš problém. Dobrou správou je, že vždy bude aj kopec ľudí, ktorí vás podporia.
  • Keď začnete tvoriť, vyčistia sa vaše kruhy. Ak sa zrazu objavia medzi vašimi blízkymi posmešky, alebo negatívne komentáre, vedzte, že to nie sú ľudia, ktorých by ste si mali držať pri sebe. Avšak pozor na objektívnu kritiku, tá vás môže posunúť vpred. Naučte sa  preto medzi nimi rozlišovať. 
  • Nebojte sa neúspechu. Ten možno nikdy nepríde a ak áno, len vás posilní a poukáže na chyby, ktorým sa nabudúce budete vyvarovať.  Pamätajte, že najväčšou chybou je nikdy nezačať a nič nové neskúsiť.
  • Všetko je skúsenosť. Nežite vo svete "čo ak..." a "keby som vtedy..." Môžte len získať, nie stratiť. 
  • Nikdy nie je neskoro začať, no nečakajte večne. Rozhýbte sa! Keď raz začnete, už to pôjde samo. 

Aj malý krok je krok vpred. Pre mňa je ním napríklad aj tento článok. Pre niekoho možno banalita, pre mňa únik z reality, na ktorý som sa dlho odhodlávala. Myslite na to, že nemusíte byť najlepší v tom do čoho sa pustíte. Dôležité je, aby vás to napĺňalo a robilo šťastnými, tak smelo dotoho!

Blondínka v Benátkach

Začni písať komentár...

Odošli