simapett
4. apr 2019
1454 

V jeden deň podávame bohémske výkony a inokedy sme zdochlinou na gauči

Wooooow, aký perfektný deň je za mnou! Vstala som o šiestej, vychystala som muža do práce, hneď som sa pustila do upratovania, navarila som, šla som na prechádzku, prešla som 8 km, ušila som si sukňu, upiekla som koláč, zariadila som svetový mier, no hlavne, celý čas som vyzeralá úžasne.

Dnešok? Je skoro deväť, rolujem facebook, dopíjam svoju už aj tak studenú kávu a navôkol sa pohadzuje manželové pyžamo, prázdny kelímok od jogurtu a neidentifikovatľná špinka na podlahe. Vnútorne si už asi hodinu a pol hovorím, aby som zdvihla ten celulitídový zadok a začala sa hýbať, no i tak ďalej čumím na monitor a užívam si ten pocit viny a výčitiek svedomia. V hĺbke duše sa vo mne začínaju vynárať obavy. Rozmýšlam, že je streda, takže máme v meste pouličné trhy na ktoré sa vždy vyberie moja svokra a zvykne sa potom u mňa zastaviť. Samozrejme ma v takomto stave nemôže nájsť a tak vstávam a idem sa činiť.

Aj u vás takto vyzerajú niektore dni? Aj vy sa potom naháňate, aby ste nakoniec všetko stihli? V jeden deň ste ako superman a na druhý deň ste ako zdochlina? Prosím vás, uistite ma, že v tom nie som sama. V poslednej dobe sa mi takéto dni striedaju dosť často. Neviem či je to tým 7. mesiacom tehotenstva a 10 kilami navyše, no fakt mám niekedy pocit, že to nie som ja. Snažím sa, chodím na kurzy, varím, žijem, existujem, ale nie som to stopercentná JA.

Začala som sa o tento môj "problém" viac zaujímať. Prelustrovala som si tisíce článkov, štúdii a samozrejme debát na koníkovi. A, že čo som zistila? Od rôznych teórii o tom ako za všetko môžu hormóny a že mám doplniť železo a magnézium, cez teórie, že som lenivá veľryba, som zistila, že vlastne len "prokrastinujem". Áno, áno, to je to správne magické slovo. Nie som lenivá, len prokrastinujem. Proste si dávam na čas.

Sú dni, keď si užívam svoj kávičkový kľud, po dobre odvedenej práci, hneď poobede a niekedy sú dni, kedy si proste tú kávu vychutnám pred tým humbukom. Ja viem, táto výhovorka nie je možno tou, ktorá vám pomôže cítiť sa lepšie, ale spísala som pár pozitív, ktoré mi pomáhaju prekonať ten zlý vnútorný pocit, že nefungujem akoby som mala.

  • Je vedecky dokázané, že prokrastinujú najmä kreatívni ľudia, takže som kreatívna.
  • Stres a výčitky, ktoré v nás prokrastinácia občas vyvolá nám zároveň dodávajú silu a efektivitu. Preto prácu, ktorú by sme normálne spravili za 4 hodiny, máme zrazu spravenú za 2 hodinky. Ideš raketa!!!!
  • Prokrastinácia, respektíve odkladanie povinností na neskôr nám taktiež pomáha robiť rýchlejšie a lepšie rozhodnutia. Poznáte to, ďalší deň, kedy neviete čo navariť. Zaľahnite na gauč, dajte si kávu, pozrite telku a po chvíľke pozrite na hodinky! Do kelu! Môj chlap má byť doma za hodinku a ja nemám ešte navarené. Nazriete do chladničky, do špajze, nájdete zemiaky a párky....booom dnes bude granadír. Ja viem, že to nie je top večera, ale nie každý deň musia byť doma rezne a sviečková. Ani váš chlap vám nenosí denne domov kvety, či? (Ak áno, tak zabudnite na tento článok a tú sviečkovú mu navarte!)
  • Ženy majú proste nárok občas spraviť to čo chcú a až potom to čo by mali. Najmä my, čakateľky na pôrod. Je mi jasné, že keď sa mi drobec narodí, takýto luxus si už nebudem môcť dovoliť.

Tak čo, stačia vám tieto pozitíva? Ak nie a stále hľadáte motiváciu na to, aby ste sa stali supermanom na plný úväzok, skúste tieto dôvody, ktoré aspoň mne vždy pomôžu rozhýbať sa.

  • Hocikedy môže prísť svokra! Ja mám síce skvelú svokru, ale myšlienka, že by prišla k nám a našla u nás bordel mňa osobne prinúti vstať.
  • Predstavím si tú pohodu, keď mám už všetko porobené a s čistým svedomím sa venujem sama sebe naplno.
  • Myslím na všetky tie úžasné matky z materskeho centra, ktoré sa pravidelne predbiehaju v tom, ktorá je krajšia, úžasnejšia, šikovnejšia a aktívnejšia. Viem, že taká asi nikdy nebudem, no svedomie sa vo mne trochu pohne.
  • Keď si to dokázala včera, dokážeš to aj dnes! Bodka!
  • Potrebuješ pohyb! Máš celulitídu a chceš mať predsa ľahší pôrod, tak sa hýb! Toto mi povie môj vnútorny hlas a ja si následne pozriem fotky z obdobia pred tehotenstvom, keď som bola (v porovnaní s momentálnym stavom) krásna.

Pomohlo? Nepomohlo?

Takže ak nie sme nonstop na tom gauči, ak sa hoci aj neskôr rozhliadneme po byte a máme doma relatívne čisto, ak má náš chlap po práci na stole teplú večeru, (hoci je to len granadír) tak sa necíťme vinne za doobedie krásneho ničnerobenia. Sme ženské a dobre vieme, že dokážeme aj sto vecí naraz, takže ak si niekedy zvolíme obráteny time management, nič zlé na tom nie je. 

Blondínka v Benátkach

To mám bežne a nemusím byť ani tehotná...jednoducho, telo si pýta oddych. Netreba sa vždy naháňať...

7. apr 2019

Ja to mám tiež tak a hlavne, ak som nalomená a hrozí mi, že by som mohla ochorieť, radšej si poležím a oddýchnem a robím až keď mi je lepšie. Treba počúvať svoje telo.

7. apr 2019

Ja mám dve malé deti 5a3 a zazivam to stále. Tie aktívne a lemrave dni😀
Hlavne neries. A ver že to majú aj dokonalé matky z centra!
Dík za článok, pobavila som sa.

7. apr 2019

Super si to opisala..a veru mám to aj ja 😕 niekedy častejsie inokedy nie...No posledne 2 roky ma to sprevádza chcem nechcem..nikdy neviem kedy to príde a kedy odide..a upřímně mna tie stavy dost nebavia a deptajú 😕
Ale som rada, že si to takto krasne a vtipne opisala a , že niesom sama...pri najbližšej prokrastinácii či ako sa to volá 😊 si na tvoj článok určite spomeniem 😉

7. apr 2019

@matildasj hahahaha, vdaka za odozvu 🙂

7. apr 2019

@simapett mam to rovnako. Na rozdiel od teba sa s tym uz nesnazim robit nic. Mam pravo na horsie dni v ktore nepohnem ani prstom. Dokonca neupratujem a nenutim sa do nicoho ani ked cakam navstevu. Staci ked budem mat miesto kde ju usadim a jeden cisty hrncek aby som mala do coho uvarit kavu. Uz sa pre druhych neobetujem. Som na to stara. Aj na to aby som sa hanbila za svoju nedokonalu podobu. No a co?...

7. apr 2019

@alexandraalexandrova to dobre napisala. Akoby takmer vsetci muzi vratane mojho neoddychovali minimalne cez vikend daleko viac ako my zeny na MD... a akoby my zeny sme mali v hlave zabudovanu myslienku ze nemame narok na normalny neotrocky zivot :D
Pre mna pravidlo z Biblie odkukane od Zidov... oddychovat aspon jeden den v tyzdni. Nedodrzujem ho dokonalo ale pomaha mi.
Nesutazim. Moj zivot nie je sutaz o uznanie ludi. A na co budete spominat po x rokoch, ze ste sa stale sli zodrat aby bolo vsetko tip top? O tomto nema byt zivot... treba sa zastavit, vychutnat si krasne chvile, byt za ne vdacne, vediet sa obetovat je dolezite... ale len za obetovaniahodne principy a ludi, lopotit sa a neustale sa nahanat nema zmysel

7. apr 2019

Presne, to poznam, hlavne pred menstruaciou lietam a všetko upratujem, cistim a muz sa cuduje, ci nemam horucku.

8. apr 2019

som rada ze v tom niesom sama 🙂

8. apr 2019

aj ja to mávam 🙂

8. apr 2019

@matricia tak toto aj ja prežívala pred menzesom ,a ešte aj prežívam i keď som už tri roky v prechode ,stačí sa kamosky spýtať či má vtedy menzes ,keď upratujem ,vyhadzujem a má ho ...to sa volá čistenie ,žena sa čistí ,že jej krv odchádza a vtedy som vždy aj doma robila veľký poriadok...🙂

8. apr 2019

To je prispevok o mne 😆😆😆

8. apr 2019

dnes mám ten lemravý deň. Po prebdenej noci pri deťoch tu v kancelárii ešte driemem a čo to prečítam. Dosť veci pred sebou, ale veď to stihnem, ešte chvíľku pre seba, druhá káva chladne, pár dokladov odbudlo. Ale určite stihnem.... Ešte dnes, kým nepôjdem pre deti, ZUŠ, krúžky, učenie. Jedno dieťa s autizmom, druhé s narušenou komunikačnou schopnosťou, obe s nálezmi na eeg, s poruchami spánku. Občas turbolencie pri nich mávam, hlavne po nočných, našťastie ich býva už pomenej, len únava a migrény pýtajú svoju daň po 11r , ale stojí to za to. 🙂 Držím palce, a treba si užiť aj takéto dni, aj keď s výčitkami, ale organizmus si vždy vypýta čo mu chýba. 🙂

8. apr 2019

"Vychystávať" muža do práce a mať výčitky, že som mu neodpratala jeho pohodené pyžamo??? Som tu sama, komu to príde divné? 🤔

8. apr 2019

Neboj sa az budes mat dieta mnozstvo tvojich uloh za den sa strojnasobi a este sa tak rok nevyspis. 🙂 ;)

8. apr 2019

Začni písať komentár...

Odošli