44 / 44
    Najjemnejší koláč – jablkový RÝCHLIK

    https://tojenapad.dobrenoviny.sk/jablkovy-rychlik/

    Potrebujeme:
    – 4 vajcia
    – 100 g kr. cukor
    – 3 vrecká vanilkového cukru alebo arómy
    – 100 g rozpusteného masla alebo margarínu
    – 200 ml. mlieko
    – 300 g hl. múky
    – pol vrecka prášku do pečiva (jedna čajová lyžička)
    – trochu nastrúhanej citrónovej kôry
    – 3 – 4 kusy jabĺk (podľa veľkosti ovocia) alebo použiť môžete aj hrušky

    Na posypanie:
    2 lyžice cukru
    1 lyžička škorice
    Veľkosť plechu 30×22

    Postup:
    Vajcia vyšľaháme šľahačom do peny.
    Pridáme cukor, vanilkové cukre a opäť prešľaháme.
    Do zmesi pridáme zmäknuté/roztopené maslo a mlieko – dobre prešľaháme.
    Nakoniec pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva – vymiešame jednotné hladké cesto bez hrudiek.
    Do cesta nastrúhame aj citrónovú kôru.
    Plech vymastíme a vysypeme múkou.
    Jablká si umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame na mesiačiky.
    Ak chcete, môžete do receptu použiť aj hrušky alebo mandarínky.
    Na dno plechu navrstvíme väčšiu časť cesta.
    Uložíme mesiačiky jabĺk.
    Na vrch pomocou lyžice rovnomerne navrstvíme zvyšok cesta.
    V miske si zmiešame škoricový a kryštálový cukor na posypanie – nasypeme rovnomerne na vrch koláčika.
    Pečieme pri 200 stupňoch asi 30 minút, alebo podľa rúry.

    15. dec 2021