1 / 1

    Vela stastia🙂

    1. mar 2023

    Deti ostávajú z aupair? Oplatí sa chodiť do práce a platiť aupair? Ako je to u vás?

    1. mar 2023

    @mvagusta dakujem

    1. mar 2023

    @suzanne94 my mame pomocnicku co byva u nas v dome, hej nieco ako au pair. Ked budu mat 18 mesiacov pojdu na pol dna do “skoly”.
    Do prace sa urcite oplati, doteraz som mala neplatene volno a teda vraciam sa hlavne kvoli peniazom, vsetko je velmi drahe ked nechcem zit od (muzovej) vyplaty k vyplate 😆 ja mam take zmyslanie ze radsej ist do prace a zit komfortne ako si nemoct dovolit taky a taky kruzok/skolu pre decka.

    1. mar 2023

    @squ1rrel veľa šťastia v práci 🙂 uvidíte aká budete po práci pre deti vzácna. To bude radosti, keď mama príde domov. 🙂

    1. mar 2023

    Krásna fotka, aj mňa zaujíma, kto sa postará o deti a na ako dlho budeš denne mimo domu.

    1. mar 2023

    @danusa63 tak na to sa celkom tesim 😍😍

    1. mar 2023

    @dobromila zacinam na part time, tri dni v tyzdni a v aprili prejdem na full time 5 dni v tyzdni. Mimo domu budem dufam len od 9 do 18… ale v azii a v mojom obore je to hlavne o makacke takze budem urcite robit aj po nociach 🙃 dufam ze prve mesiace to bude lahke a mozem si vychutnavat malo zodpovednosti a problemov v praci 🤞

    1. mar 2023

    Tiez som isla od deti (18 m a 3r) do prace...
    kvoli vlastnej psychohygiene 🙂
    5 rokov doma stacilo bohate.
    Ale prerevala som cely tyzden
    Teraz uz ok

    1. mar 2023

    @squ1rrel super, vela stastia, ved tam nebudes od nevidim do nevidim a deti si uziju spokojnu maminku,a je rozdiel mat dve vyplaty, ako len jednu.
    Tiez som sa vratila do prace vzdy po roku deti, a prospelo to uplne vsetkym, ved deñ ma 24 hodin

    1. mar 2023

    Fuu, teda od 9-18 pri takych malych detoch, klobuk dolu.
    Ja som isla od 11-mesacnej do prace, ale prvy rok len 24 hodin tyzdenne.
    Ja som si osobne neskor nadavala, ze som nezostala este aspon rok doma. Ale chapem, iny kraj, iny mrav.
    Drzim palce 😊

    1. mar 2023

    @squ1rrel 9-18 - to je už aj s cestou do a z prace? A vaša domáca má akú pracovnú dobu a koľko dní dovolenky za rok? Manžel tiež pracuje full time mimo domu?

    1. mar 2023

    @romanahatalova wau 5 rokov to by ma naozaj piclo 😃 ja som povodne chcela byt doma 1.5 roka. Nevydalo tak ale aj 11 mesiacov bolo super. Pri prvej som bola iba 6 mesiacov.

    1. mar 2023

    @tenerifka to dufam tiez. Prvy den za mnou, lazko plazko. Nech je takych dni co najviac 👌🤘

    1. mar 2023

    Držím palce nech sa vám darí 🙂 ste úžasná maminka 💗🌹

    1. mar 2023

    @dobromila nie, nezahrna to cestu do prace ani nadcasy ale mam to stastie ze tri z piatich dni mozem robit z domu.
    Cely system je tu tak nastaveny, ze tie domace, tzv helperky, byvaju u zamestnavatela a maju zo zakona garantovanych 8 hodin oddychu pocas 24 hodin. Moja helperka robi od cca 7:30 rano do cca 20:30 vecer a pocas dna ma len kratku prestavku pokial si vie najst cas popri povinnostiach. Kedze nam tri deti a psa a velky dom tak sme najali druhu helperku lebo tato prva je max vytazena, bude s nami od aprila. Vtedy budu mat lazo plazo ale aspon viem ze nie su v strese a s kludom im zverim starostlivost o to najcennejsie co mam. Helperky vacsinou pracuju 6 dni v tyzdni a za rok maju dva tyzdne dovolenky.
    Su to zeny vacsinou z filipin, indonezie, indie, sri lanky, myanmaru. Pre nas tu je to lacna pracovna sila ale pre ne je to velky peniaz. Co je smutne ze castokrat opustaju rodinu a deti a idu na zarobky, tak ako slovenski muzi.
    Moj muz tiez robi na full time, robime v tej istej firme.

    1. mar 2023

    @squ1rrel prepáč ja som si ťa pomýlila, ja som myslela,že žiješ v Španielsku 🤦 vy ste v Singapure....ja viem,že vo svete sú inak tie materské a rodicaky, lebo u nás som napr. Počula,že za aupair al súkromné jasle , ak sa ti nepodarí zohnať štátne zaplatíš aj 500€ za mesiac, čo je teda dosť 🙄hlavne ak veľa žien nemá ani 1000€ v čistom....ale tak jasne chápem,že ak nejde rodičovský a nemá kto platiť poistenie, tak sa musí ísť do práce...ako sa riešia choroby deti ? Stará sa aupair al si trebárs musíš vziať voľno ? Ocr tam asi nemajú či? Ako dlho si vyberala aupair? Toľko otázok mám a ty chudatko v práci ...držím palce ✊

    1. mar 2023

    @sissi2183 keby som na slovensku tak asi ostanem 3 roky 🙂 ale tu je to skor vynimka ze som bola tak dlho doma, vacsinou sa chodi po 4 mesiacoch a nie je moznost predlzenia, ani neplateneho volna.

    1. mar 2023

    Ja som išla do práce po 9m na film tíme,s mužom sme sa striedali.Bolo to naj rozhodnutie...Chlap si zvykol byt s deťmi,doteraz majú svoje večerné rituály a vie všetko spraviť (aj oprať podľa farby, materiálu...)😉

    1. mar 2023

    @squ1rrel ďakujem pekne za podrobnú odpoveď. Mám ďalšie otázky - akú máte s mužom profesiu? Koľko dovolenky máte za rok? Ako su na tom pomocnice s anglictinou? Predpokladám, že AJ je jazyk, v ktorom sa s nimi rozprávate.

    1. mar 2023

    @squ1rrel vo všeobecnosti, koľko detí majú v priemere Singapurčania? Tipujem 1,1😄

    1. mar 2023

    @squ1rrel krásna fotka, vyzeráš úžasne 😍veľmi ti držím palce😘

    1. mar 2023

    @suzanne94 no ja to beriem ze ak clovek zarobi par stovak navyse nez kolko stoja jasle tak sa oplati zostavat doma. Tu su jasle drahsie ako tato helperka, cize 90% ludi zvoli helperku alebo nejaky mix helperky a jasliciek. Ale zostavat doma bez prace je obrovsky luxus a vacsina domacich aj cudzincov si ho nemoze dovolit. A aj priemerne zarabajuci clovek napr v nasej firme zarobi niekolko nasobne viac ako je mesacna vyplata helperky.

    My tu zijeme na pracovnych vizach a nemame narok na ziadne davky, zdravotne poistenie atd. Ani domaci nemaju vela davok. Tu napr aj domaci dostanu 12-16 tyzdnov matersku. Neexistuje tu podpora v nezamestnanosti, rodicak, dochodok je strasne nizky. Tu zhrbene babky a dedkovia makaju, je strasne tazke na to pozerat 😢😢

    My sme si nasu terajsiu pani nevybrali, ona si nas vytipovala 😃 boli sme susedia, a vencili sme psov a tak sme sa zoznamili. Najskor sa nam starala o psa ked ja som bola prec a muz v nemocnici a ked jej koncila pracovna zmluva tak nas uprosila aby sme ju zamestnali. mam to stastie ze ona je (povacsine) super co sa vychovy deti tyka. Bola doma aj s mojou prvou dcerou a 100% sa jej venovala, lepsie nez ja by som povedala 😀

    Ked je moja starsia chora alebo su prazdniny tak sa stara helperka. Ale ak je aj helperka chora alebo je na dovolenke tak sa staram ja 🙂 mam 6 dni sick day (ocr) za rok. ked je uz zle a ja musim nieco surne urobit alebo volat s klientom tak musim jej dat tablet do ruky.

    1. mar 2023

    @zabka1124 tak to je super mat takeho chlapa 😍 ten moj by to urcite nedal a ani by na to nepristupil 🤣 sa stavim ze by som prisla z prace domov a nasla jednu zenu co mu vari, druhu co mu perie a zehliba tretiu co sa stara o dieta a on by pozeral telku 😂😂

    1. mar 2023

    @dobromila krížový výsluch 😄. Ja som relationship manazer pre private equity klientov, mam pod sebou tim co robia administraciu ich fondov. A moj muz robi enterprise risk management. Dovolenky mame 25+6 dni childcare (pokial ma najmladsie dieta do 6 rokov).
    Tieto helperky maju celkom slusnu anglictinu. Hlavne filipinky. Niektore nove ked sem pridu najskor zle rozpravaju ale rychlo sa naucia.

    1. mar 2023

    @dobromila tip mas velmi presny, googlila si? 😀 poznam rozne rodiny 1, 2, 3 aj 4 ale to je uz skor extrem!

    1. mar 2023

    @squ1rrel ďakujem za odpoveď , zasa som sa dozvedela niečo nove 🙂, máte tam aj nejakých priateľov za tie roky ? Prípadne nejakú komunitu angličanov al slovákov? Tu na Sk sa snazia pomôcť asp stari rodičia...no tiež nie každý má tuto možnosť, ale vy to máte tam ešte ťažšie, koľko rokov máju tie helperky ? Mladšie či staršie? Ste veľmi odvážni a šikovní, keď ste si našli miesto v Singapure...ale máte to aj ťažšie, prajem všetko dobré , aby zladenie práce a rodiny prebehlo ok 😉🍀

    1. mar 2023

    @suzanne94 dakujem za mile slova 😍 je to niekedy tazsie. Sme daleko od rodiny, chybaju nam, nema nam kto pomoct. Vela krat musime prosit priatelov o pomoc alebosi niektore sluzby zaplatit. Sme vsak zdravi a to je hlavne 🙂
    Helperky su od mladych az po stare ale najvacsiu skupinu budu asi tvorit zeny tesne po tridsiatke, doma maju rodinu a pridu sem aby mohli tu rodinu zivit. Nasa helperka ma tento mesiac 50 a je s nami siedmy rok. A ta nova co pride ma 47.

    1. mar 2023

    Jooj aka mila fotka 😍

    1. mar 2023

    @squ1rrel zaujimave citat ako funguju rodiny vo svete.Take filipinky by nasli aj u nas dost rodin kde by boli napomocne🙂verim, ze to musi byt super obliect sa, najest v klude v praci ..neriesit len deti.Tak uspesny start dalsia etapa zivota

    1. mar 2023

    @squ1rrel no ja vas presne chapem, co to znamena byt odkazani na cudzich a platene sluzby. My sme len v Nemecku, deti nonstop chore a tiez to zliepame ako sa da. Tiez nam pomaha Babysitterka, ale ta nasa je pani na predcasnom dochodku a prilezitostne si u nas privyraba. Plus prazdniny, atd. Ja som zvazovala au pair, co je asi nieco podobne ako ta vasa helperka, ale ja nie som ten typ, co sa chce delit o sukromie 😄 nech si odrobi a ide pekne domov. Skratka, pre mna by nenormalne trpel nas privatny zivot. Lebo tam su podmienky take, ze au pair, musi byt integrovana do rodiny. Ale my prinajhorsom este vieme aj dedka zo Slovenska dotiahnut. Babka este pracuje. Takto daleko ako vy je to veru horsie. Mna zaujima, ci sa vam tam paci, chcete tam zostat? Ja by som hocikedy balika kufre, ale skor asi nieco ako Florida 😄 Len ked sa logicky zamyslam - zdravotnictvo, socialne zabezpecenie, atd, tak veru vela na vyber nie je.

    1. mar 2023

    @squ1rrel no môj musel😉,potom aj s oboma bol tak.Ale na druhej strane,ak by to tvoj zacvakal ,tak že by vám to nenarušilo rodinný rozpočet,tak nech ma panie na prácu v domácnosti 🤣.
    My sme si tiež v Írsku pomáhali -kamarati,susedia(vozili sme si navzájom deti do školy, škôlky _niekedy...)Ale na druhej strane nám to dalo samostatnosť,museli sme si poradiť sami.A teraz,keď sme sa vrátili na SVK,sme tiež nezávislí od rodičov (samozrejme deti sa na dedkovcov tešia,ale nebývalé moc pri sebe.),ja aj manžel sa vieme navzájom plnohodnotné zastúpiť 😉😘.

    1. mar 2023

    @sissi2183 je nemozne nemat niekoho na opatrovanie ked ludia ziju v cudzine. Lebo OCR tam neexistuje len cerpat si dovolenku. Stari rodicia a tety nie su k dispozicii. Ja som aj tak robila niekedy ze robim z domu a popritom sa staram o dieta ale to sa da len prilezitostne a pri kednom. Neviem si predstavit starat sa o tri a popritom sa co i len tvarit ze pracujem 🙂
    A to o tom sukromi som si myslela aj ja az kym sme na to nepristupili. My ked sme byvali v byte sme nikdy nemali helperku, iba odkedy sme v dome a domy su tak riesene ze tie izby su mimo obytneho priestoru, vacsinou blizko pri kuchyni a maju osobitny vchod. Maju aj vlastnu kupelnu vzdy.

    3. mar 2023

    @zabka1124 no presne moj muz by to zacvakal na ukor rodinnych financii 🙈 takzie tadial cesta nevedie
    Inak aj my sme zili v Irsku, tam sme sa zoznamili 🧡

    3. mar 2023

    @squ1rrel mas to naozaj dobre zariadene. Vies, mnohe slovenske zeny nechapu, ze zostat doma 3 roky na rodicovskej a dostavat za to doslova drobne nie je vyhra, ani privilegium, mne by to nestcilo ani na benzin. Proste kto chce zit lepsie, zaberie, ako sa da, zariadi si to a uziva si zo zivota vsetko, co mu ponuka, vratane kvalitne straveneho volneho casu s detmi, lebo si to moze za zarobene peniaze dovolit. Nemusis umyvat dlazky, varit, drhnut kupelne....prides z prace oddychnuta na hotove, a uz len si uzit volny cas s rodinou, naplanovat nieco na vikend atd....
    Ale bez tej prace to je len take prezivanie, my, co sme vonku, to mame asi nastavene inak, necakame, co nam da niekto zadarme, ale od zaciatku makame na svojom lepsom zivote a aj buducnosti

    3. mar 2023

    Toto je úžasná fotka vystihujúca materstvo. Si skvelá!

    3. mar 2023

    @tenerifka no v tomto smere sa musim zastat tych,co ziju na Slovensku. Ake su podmienky pre pracujuce matky malych deti na Slovensku?? Ziadne, rovnocenne s ostatnymi bezdetnymi, atd. Maloktora firma umozni docasne skrateny uvazok pre zenu, ktora sa chce vratit do prace. Opatrovatelky si mozu dovolit len rodiny s luxusnymi prijmami, nie nadpriemernymi. Ked ma zena dobre miesto, nezostava jej nic ine len cvakat sukromne jasle a ist do prace. Ale tym, co zarabaju podpriemerne sa vobec neoplati ist do roboty. Aktualna vyska rodicaku 420e, ked si clovek spocita naklady na pohonne latky, atd, plus tie nervy okolo toho, tak pri podpriemernom plate sa fakt lepsie oplati zostat doma do 3 rokov. Na druhej strane je ale system skolok a jasiel na Slovensku o 20 rokov dalej ako napriklad u nas v Nemecku.

    3. mar 2023

    @sissi2183 a rodicia sa nemozu starat o vnucata? Tu sa dost casto staraju rodicia a mlade rodiny nemaju helperku. Lebo povedzme si uprimne, mlade rodiny splacaju 30 rocnu hypoteku malinkeho bytiku kde sa helperka ani nezmesti.
    Neviem konkretne o nemecku, viem ze napr svajciari poskytuju moznost skrateneho uvazku. Tu u nas nieco take neexistuje.

    3. mar 2023

    @magimi dakujem 🥰 no skoda ze aj ty nedas taku fotku ale ako by sa na teba vsetci pochytali? 😄 ked sme zacinali v skupine, pocet deti 0 a ani vo sne mi nenapadlo ze na mne budu visiet tri opicky 😁

    3. mar 2023

    @tenerifka uz od maleho decka som vedela ze na upratovanie si musim niekoho najst a to mama po mne kricala a varechu lamala kazdu sobotu 🤣
    Zadarmo nic necakam urcite, ziadnu statnu davku som nikdy necerpala zo slovenskeho a ineho statu kde som zila.
    Moj vek ale zohrava velku ulohu, proste nie som mama v 23 rokoch s nulovymi pracovnymi skusenostami a minimalnou mzdou. Ale mat deti takto neskoro v zivote nie je pre kazdeho 🤷🏻‍♀️

    3. mar 2023

    @squ1rrel moja mama ma 58 rokov, do dochodku este asi tak 5 rokov. To budu uz moje deti moct zostat aj same doma. S predlzenim odchodu do dochodku sa uz zial ani stari rodicia nemozu starat. V minulosti rodili zeny ako 20 rocne, ked teraz maju ich deti deti po 30tke, tak starymi rodicmi sa stavaju okolo 50tky. V case odchodu do dochodku su vnucence uz teenageri. My byvame na dedine v Nemecku - asi 4000 obyvatelov. Velka skolka otvorena do 13.30. Moje dieta som vyzdvihovala ako posledne o 13. hod. Posledna v skolke. Kedze som svoj vysokoskolsky diplom nechcela zavesit na klinec, doslova som si oddrela vybavovacky a specialne povolenia, aby som mohla dat deti do inej skolky, ktora je otvorena az do 15 hod. Starsia ide v septembri do skoly, druzina do 14.30. A skolu vybavujeme takisto ako specialnu ziadost mimo bydliska. Bez home officu a bez muzovho skrateneho pracovneho casu by som jedine musela stavat iny dom so samostatnym bytom pre au pair. Ale ja sa nestazujem, nastastie mame teraz spolahlivu babysitterku, co nam vypomaha. Ale to bol tiez boj. Pretoze take sumy co hadzali uchadzacky - 20e v cistom na hodinu 🙈 tyzden prazdnin by nas stal 800e minimalne 😄 a kde su chorobnosti, atd.

    3. mar 2023

    @sissi2183 problem na Slovensku je ten, co si napisala.....zeny, co zarabaju podpriemerne. Preco zarabaju podpriemerne? Kto ich chce takto podpriemerne drzat, aby boli zavisle na systeme, na muzovi, ekonomicky tyrane?
    Preco severske staty prosperuju? Lebo maju system nastaveny uplne inak, pre otcov su rovnake prava aj povinnosti, ako pre matky, a zamestnavatelovi je uplne jedno, ci zamestna otca alebo matku, lebo podielat na starostlivost o deti sa budu rovnako, zavazia len kvality zamestnanca

    3. mar 2023

    @squ1rrel ja stále vravím, že je dobré, že nevieme dopredu, čo nás čaká, lebo by sme videli len negatíva a žili v permanentnom strachu...a pritom keď to už žiješ, tak to prináša toľko krásneho! Strašne ti fandím, z prvomatky si sa krásne vypracovala na skúsenú treťomatku 😀 a tie deti ti pridávajú na kráse, fakt!

    3. mar 2023