stanus19
28. jan 2017
7089 

Ako začať zarábať počas materskej či rodičovskej „dovolenky“

Od svojich osemnástich som vždy niekde pracovala. Prvú prácu som mala už cez prázdniny na strednej škole. Pracovala som aj popri výške a rovnako aj popri zamestnaní 🙂 No a keď sa mi pred rokom a pol narodil synček, pracovala som aj popri materskej „dovolenke“. A teraz, keď som na rodičovskej „dovolenke“, pracujem naďalej.

Mám veľké šťastie, že moja práca je aj moja záľuba. Venujem sa totiž účtovníctvu. Venujem sa mu už vyše 10 rokov. Áno, možno pre niekoho nuda, ale mňa to fakt baví. Narodením môjho synčeka začala vo mne rásť túžba byť pánom svojho času aj po skončení tej takzvanej dovolenky. Chcem sa venovať svojmu milovanému účtovníctvu a popritom by som sa chcela zrozumiteľne vysvetlovať veci z tejto oblasti. Tak držte palce 🙂

Časom som sa dostala aj do kontaktu s niektorými mamičkami, ktoré chcú začať zarábať. Majú skvelé nápady, ale nevedia sa vymotať z tých našich zákonov. Nevedia, čo môžu a čo nie. Nevedia, čo kam zahlásiť, prihlásiť, na aký úrad ísť... Budem sa tomu postupne venovať a pevne verím, že sa mi to podarí zrozumiteľnou cestou. Ak však čakáš, že ti poviem, čo máš robiť, tak ťa sklamem. S nápadom musíš prísť sama, ale tých máš určite kopec, posnažím sa však byť nápomocná po tej „technickej“ stránke.

Dôvod, prečo som sa rozhodla stále pracovať, je jasný. Bola to moja potreba realizovať sa, ostať informovaná a mala stále pocit nezávislosti a samostatnosti. A momentálne mám veľkú potrebu pomáhať ;). Dôvodov existuje určite množstvo. Aký je ten tvoj?

Tak poďme na to, žiaľ nedá sa tomu vyhnúť, čaká nás trochu teórie.

Pred pôrodom nastupujeme na materskú dovolenku, počas ktorej poberáme materské. Zvyčajne nasleduje rodičovská dovolenka počas ktorej dostávame rodičovský príspevok. Materskú a rodičovskú dovolenku definuje Zákonník práce. Takže sa týka len tých, čo sú zamestnané. Mamičky podnikateľky si dovolenku nemajú brať od koho. Majú však nárok (po splnení podmienok) na materské aj rodičovský príspevok.

Materskú dovolenku dostávame na to, aby sme porodili a starali sa o narodené dieťa. Trvá 34 týždňov, pre osamelé matky je to 37 týždňov a pre mamičky dvoch a viac detí je to 43 týždňov. Na materkú dovolenku sa nastupuje 6 týždňov (prípadne 8) pred plánovaným pôrodom a musí trvať aspoň 14 týždňov.

Materské je nemocenská dávka. Na to, aby sme ju mohli dostávať, musíme splniť určité podmienky. Tie sú uvedené na stránke Sociálnej poisťovne. Rovnako aj spôsob výpočtu.

A čo sa týka príjmov, je tu jedno obmedzenie pre zamestnanca. Ten nemôže mať príjem z pracovného pomeru, z ktorého čerpá materské. Iné príjmy mať môže.

Rodičovská dovolenka je voľno zo zamestnania na prehĺbenie starostlivosti o dieťa. Tá trvá do 3 rokov (pri nepriaznivom stave do 6 rokov) dieťaťa. Voľno sa poskytuje najmenej na jeden mesiac. Kedy na dovolenku treba nastúpiť nie je určené. Dovolenku si môžno predĺžiť do 5 (príp. do 8) rokov dieťaťa.

Dostávame rodičovský príspevok, to je štátna sociálna dávka. Tento príspevok dostávajú aj mamičky, ktoré nesplnia podmienky na dostávanie materskej.

Zarábať možno počas rodičovskej dovolenky bez obmedzenia.

A konečne ideme do finále. Tu sú možnosti, ako možno zarábať:

Na ich podrobné rozobratie sa môžete tešiť v ďalších článkoch. Je len na váš, čo vám vyhovuje a ktorú možnosť si vyberiete. 

Ak máte k čomukoľvek otázky, prípadne niečo, čo by som mala doplniť, tak mi píšte.

Aj ja som nováčik, teda čo sa týka blogovania.

Nezdaniteľná časť základu dane na manželku - ako sa v tom vyznať?

#mk_blog_academy

#uctovnictvo

#praca

#zarobok
#materstvo
#praca_pocas_materskej

Wau super clanok. Tesim sa na pokracovanie. Sice mne uz rodicak skoncil a sa mi zapacilo byt panom svojho casu tak velmi uvazujem nad zivnosti v oblasti uctovania. Ako citam mas vacsiu prax ako ja. Mozem do ip napisat otazky ohladom uctovnictva? Dakujem.

28. jan 2017

Ďakujem 🙂 veru áno, pri deťoch je to super môcť pracovať vtedy keď ti to vyhovuje. Ale všetko má svoje plusy aj mínusy. Kludne napíš.

28. jan 2017

👍

10. feb 2017
Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli