199 / 258
    Zemiakový chlieb so semienkami
    tinkaga
    autor

    Suroviny: 450g MIX B (NUTRI FREE PER PANE), 2 varené zemiaky, pol kocky čerstvého droždia, cca 100ml mlieka na kvások, 50ml olivový olej, cca 130ml vlažná voda, soľ, rasca, semiačka – ľanové, slnečnicové, cukor.
    POSTUP: Pred pečením je potrebné uvariť 2 stredne veľké zemiaky. Urobíme si kvások. Dáme kvasnice do mlieka a pridáme malú lyžičku cukru. Keď kvások vykysne, zamiešame všetky suroviny (zemiaky si nastrúhame na jemnom strúhadle). Do cesta postupne pridávame vodu, ale opatrne, cesto by malo byť vláčnejšie. Vymiesime cesto. Necháme cesto vykysnúť necelu hodinu. Prikryjeme utierkou. Po nakysnutí spracujeme cesto do bochníka a vlozime do formy na chlebik na 15min.
    Vyklopime na tacku s papierom na pečenie, pokropime slanou vodou.
    Ruru vyhrejeme na 230.°C, do stredu dame prazdny plech na chlieb, aby sa zohrial, na spodok dame stary plech, na ktory vlejeme vriacu vodu. Nasledne do tejto "zapary" vlozime chlebik a pecieme 10min. Vyberieme plech s vodou, znizime teplotu na 200°C a dopecieme cca 25minut. Chlebik je upečený, keď zo spodnej strany po poklopaní znie duty zvuk.
    Po upeceni ho zabalime do utierky, polozime na rost, a nechame úplne vychladnúť.

    2. apr 2022